Tânărul care şi-a riscat viaţa salvând un cocostârc a absolvit a doua facultate

Stefan Rosca

După obţinerea unei licenţe la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Moldova, Ştefan Roşca, triplu campion european la haltere, a absolvit acum şi a doua facultate, fiind licenţiat în drept. Tânărul mulţumeşte pentru aceasta unor prieteni, familiei sale, printre care o nominalizează şi pe Silvia Zaharia, femeia care i-a dat mari speranţe în viaţă în anul 2007, când Ştefan avea doar 16 ani şi se afla în secţia de reanimare la Spitalul Clinic Republican. „Ştefănel, tu nu credeai, dar eu am crezut în tine. Tu aveai dubii, dar eu eram sigură”, scrie moldoveanca care a reuşit să ajute zeci de copii moldoveni prin intermediul unor asociaţii obşteşti din Italia, unde lucrează de mai bine de un deceniu.

Cu Ştefan Roşca s-au cunoscut în luna august 2007. Acea întâlnire a marcat vieţile amândurora. La vârsta de 16 ani, Ştefan a încercat să salveze un cocostârc prins în firele de înaltă tensiune. Pasărea era dintr-un stol ce se pregătea să părăsească meleagurile Moldovei. Băiatul a rămas fără ambele picioare. Iar Silvia Zaharia a reuşit să-i redea băiatului curajul de a merge mai departe după tragicul accident. Ştefan nu a fost singurul copil sprijinit de Silvia.

Un simplu „mulţumesc”

Ştefan Roşca scrie azi pe un site de socializare: „Acum patru ani, am început a doua facultate pe care nu doream să o încep din teama că nu o voi termina… cauza fiind accesibilitatea zero într-o instituție de învăţământ pentru o persoană în scaun cu rotile. Cu multă insistenţă din partea Doamnei Silvia Zaharia, care zile la rând încerca să-mi bage în cap că trebuie să fac această facultate oricât de greu îmi va fi. De asemenea, mulţumesc şi prietenului meu Teodor Teodor care a fost toţi acești ani alături de mine,m-a susținut şi m-a ajutat. Va mulțumesc din suflet pentru tot ce ați făcut pentru mine! Recunosc că mi-a fost foarte greu când zi de zi mă confruntam cu nedreptăţi. Doream să las totul şi să nu mai continui. Cu ajutorul Domnului am reușit. Sunt licențiat și in drept!” a încheiat mesajul său băiatul care şi-a marcat viaţa dorind să salveze unei păsări.

„Mă mândresc cu tine”

Şi Silvia Zaharia, moldoveanca care a dat speranţe la zeci de copii din RM şi-a împărtăşit emoţiile prin intermediul unui site de socializare. Ea a postat o poză şi a scris: „Ştefănel, tu nu credeai, dar eu am crezut în tine. Tu aveai dubii, dar eu eram sigură. Tu spuneai că va fi greu, dar eu ţi-am zis că pentru tine nu există greutăţi. Bravo şi să ştii că mă mândresc cu tine!”.

Silvia Zaharia a ajuns în Italia ca şi multe alte femei din Moldova. Greutăţile şi lipsa salariului de mai bine de jumătate de an au umplut paharul şi au făcut-o să lase casa, soţul şi copiii şi să ia calea străinătăţii, pentru a oferi copiilor săi studii şi un trai decent. Fosta asistentă medicală la Centrul de Medicină Preventivă din raionul Nisporeni e de zece ani menajeră. Lucrează cu orele şi are un trai decent, cum spune ea.

Pe Ştefănel Roşca l-a cunoscut în timpul unui concediu, în anul 2007. Venise acasă în concediu, ca să se trateze. Aflându-se în spital şi răsfoind ziarele, a găsit un anunţ în care scria despre necesitatea de a colecta bani pentru o intervenţie chirurgicală pentru un copil de 16 ani, care îşi pierduse ambele picioare. L-a găsit la Spitalul Republican pentru Copii, în secţia de reanimare. Tabloul pe care l-a văzut atunci a marcat-o şi a lăsat-o fără cuvinte. I-a spus că vrea să-l ajute şi asta a făcut.

Povestea cocostârcului în lacrimi

Ştefan Roşca a rămas fără picioare pentru că a încercat să salveze viaţa unui cocostârc, care se încâlcise în nişte fire de înaltă tensiune. Văzând că ceilalţi patru cocostârci care se roteau deasupra stâlpului de beton nu-l puteau salva, tânărul a decis să ajute păsările. Mai ales că pentru prima dată a văzut cum plânge un cocostârc pentru că nu se poate elibera din firele electrice. S-a urcat pe stâlpul de tensiune înaltă care l-a aruncat în jos din cauza câmpului magnetic format. Băiatul n-a căzut jos, ci pe scoabele de pe stâlp, curentul electric i-a ars picioarele. Nimeni nu i-a sărit în ajutor din lumea adunată lângă stâlp. Îl credeau mort şi-l îndemnau pe tatăl băiatului să nu urce pe stâlp pentru că va muri şi el. Părintele şi-a dat jos copilul după vreo oră de încercări.

Cocostârcul nu a putut fi salvat

L-a ajutat pe Ştefan să-şi recapete dorinţa de a trăi. A reuşit cu ajutorul Asociaţiei Obşteşti „Bimbi in Gamba” din Italia, peste un an de zile de la tragicul accident, să-i asigure eroului poveştii cu cocostârci o pereche de proteze.

Ştefănel Roşca a finalizat studiile la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. E triplu campion european la haltere. Din cauza sănătăţii sale şi posibilităţilor limitate de a face sport, Ştefan Roşca a fost îndemnat de Silvia Zaharia să studieze la Facultatea de Drept de la USM, pe care a absolvit-o azi.

Tânărul a fost întrebat de multe ori dacă a salvat cocostârcul. „Nu, nu l-am salvat, şi el a murit. Am înţeles că în viaţă nu contează cât bine ai reuşit să faci ceva, ci intenţia de a face bine”, spune Ştefan Roşca.

Ştefan Roşca este primul copil ajutat de Silvia Zaharia. După el au mai urmat încă 30 de copii cu diferite dizabilităţi.

The following two tabs change content below.