Tânără şi neliniştită

NONCONFORMISTA // Natalia Morari, moldoveanca ce a enervat Kremlinul
Avionul Chişinău – Moscova aterizase pe aeroportul Domodedovo din capitala Rusiei. În acea dimineaţă a zilei de 16 decembrie 2007, din mulţimea de pasageri, grănicerii ruşi  reţinură doi – pe Natalia Morari şi pe Ilia Barabanov, tineri însurăţei, ambii ziarişti la publicaţia moscovită „The New Times”. Nervoşi, oamenii legii le declară pe un ton grav că cetăţeanca R. Moldova Natalia Morari este persona non grata în Federaţia Rusă. Motivul? Pericolul pe care îl prezintă tânăra de 26 de ani pentru securitatea Rusiei.
Natalia Morari susţine că a fost expulzată din Rusia pe motive politice, după ce scrisese o serie de investigaţii jurnalistice despre spălările de bani operate în campania electorală de persoane din partidul „Edinnaia Rossia”. Deşi au trecut aproape trei ani de atunci, Natalia îşi aminteşte cu groază de acele clipe. „Credeam că viața mea s-a oprit. Acum înţeleg că a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla. Datorită acestui fapt m-am întors în Moldova. Nu am intenţia să părăsesc ţara deoarece vreau să fac ceva pentru ea”, reconstituie Natalia firul evenimentelor, stând într-un fotoliu dintr-o cafenea şic din Chişinău. Îmbrăcată elegant şi echipată cu un laptop Apple, Natalia lasă impresia unui om hotărât. „Sunt complicată, mereu nemulţumită de sine, comunicabilă, iubitoare, dar şi egoistă”, se autocaracterizează ea. Deoarece şi-a făcut studiile în limba rusă, vorbeşte ruseşte, deşi se descurcă şi în limba română.
Studentă la Sociologie, la Universitatea „Lomonosov”

Născută la 12 ianuarie 1984 la Hânceşti, Natalia Morari de mic copil era altfel decât fetiţele de vârsta ei. Probabil a influenţat-o divorţul părinţilor şi faptul că a crescut doar cu mamă, fratele mai mare asumându-şi şi rolul de tată. „De la tata mi-a rămas doar numele, în rest nimic. Cel mai important om din viaţa mea este mama. De la ea am învăţat totul, deşi ea se străduia să nu-mi dea sfaturi. Mama îmi spunea să procedez în viaţă așa cum cred eu că e corect”, spune ea.
Prietenii o caracterizează pe Natalia drept o fire puternică ce reuşeşte să facă tot ce-şi propune. „Cel mai frumos moment din viață mea a fost atunci când am aflat că am fost admisă la Facultatea de Sociologie a Universităţii „M. Lomonosov” din Moscova, deşi cineva mi-a spus înainte de a depune documentele că eu îmi doresc imposibilul”. În Rusia numele ei a devenit cunoscut când a organizat un protest al studenţilor împotriva corupţiei din universitate. A absolvit facultatea în 2007. „Trebuie să trăieşti în armonie cu tine însăţi. Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru pace, spunea că lucrurile rele se întâmplă din cauza că oamenii cei buni tac și nu fac nimic pentru triumful binelui. Aceste cuvinte îmi ghidează viaţa”, spune Natalia.
Investigaţii despre spălările de bani

Activismul civic al Nataliei Morari, un lucru de altfel greu de imaginat pentru Rusia, a impresionat-o pe redactorul şef al revistei „The New Times”, Evghenia Albaţ, care i-a telefonat şi i-a propus să scrie pentru această revistă, o publicaţie reputată pentru atitudinea critică faţă de actualii conducători ai Kremlinului. A fost suficientă apariţia în paginile revistei a câtorva investigaţii despre spălările de bani operate de către persoane cu funcţii înalte din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin ca jurnalista Natalia Morari să fie expulzată din Rusia pentru totdeauna.
„Ziarul britanic „The Gardian” scria în acea perioada că dacă Medvedev, noul preşedinte al Rusiei, vrea să demonstreze că este un liberal și nu este adeptul stilului autoritar al lui Putin, acesta urmează să facă două lucruri: să-l elibereze din detenție pe omul de afaceri Hodorkovski şi și să nu împiedice accesul în ţară pentru ziarista Morari”, spune Natalia.
Recent, Natalia Morari, care este în prezent reporter special la postul de radio „Europa Liberă” din Chişinău, s-a întors de la Washington, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat american Hillary Clinton căreia i-a povestit despre situaţia actuală din R. Moldova şi, bineînţeles, despre evenimentele din aprilie la care  a luat parte şi ea.
„În prima zi a protestelor, am sunat la redacţia „The New Times” şi am anunţat redactorul că întrerup contractul cu ei, deoarece eu, ca jurnalist, nu pot să-mi permit să particip la proteste. Apoi am sunat prietenilor mei de la ONG-ul „Think Moldova” şi, fiind dezamăgiţi de rezultatul alegerilor, am hotărât să organizăm pe data de 6 aprilie, la ora 18.00, la monumentul lui Ştefan cel Mare, flash mob-ul „Zi de doliu naţional”. Credeam că vor veni cel mult vreo 300 de oameni. Nu ne-am aşteptat să vină atât de multe persoane. A fost o euforie totală”, spune ea. Presa occidentală a scris atunci că la Chişinău a avut loc prima „Revoluţie Twitter” din istorie, când tineretul s-a mobilizat pentru o cauză prin reţelele de socializare prin internet.
„Domnişoară, vă rugăm să ne urmaţi”

A doua zi, Natalia a luat parte la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, vorbind deseori la microfon. Pe data de 8 aprilie, a fost sunată de mai mulţi prieteni care au anunţat-o că în presă se vehiculează că ea ar fi fost arestată şi că i s-ar fi deschis dosar penal în care ar fi învinuită de organizarea dezordinilor în masă și uzurparea puterii de stat. „Câteva zile nu m-am arătat acasă. Am fost prinsă şi dusă la poliţie atunci când am încercat să merg la mama. La scară m-au întâlnit doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu geci de piele. „Domnişoară, vă rugăm să ne urmaţi”, mi-au spus ei şi m-au urcat în maşina lor”.
În momentul când povesteşte despre acest episod, în ochii căprui ai Nataliei apar lacrimi. „Mi-au spus că mă duc la Comisariatul de poliţie Ciocana, însă la un moment dat au cotit brusc şi au mărit viteza. Ei au vrut să scape astfel de prietenul meu care ne urma cu maşina lui. Eu le strigam în isterie: „Unde mă duceţi?!”, iar ei nu reacţionau, de parcă nici nu eram în maşină. Când am ajuns la locul destinaţiei, toţi fugeau cu pistoale automate de colo-colo.
Peste vreo cinci minute, a apărut un bărbat, care, după câte am înţeles, era mare şef acolo. Abia mai târziu am aflat că acela era Zubic, viceministru de Interne la acea vreme. Iar bărbaţii în negru care m-au săltat, sunt convinsă, erau de la SIS”, spune ea.
Arest la domiciliu

Au urmat zece zile de arest la domiciliu. În această perioadă, Natalia nu a contactat cu nimeni. Mai târziu a aflat că persoane influente din Rusia, care o cunoşteau pe Natalia, au sunat conducerea R. Moldova şi au insistat ca ea să fie eliberată. „Am aflat că a fost organizată trimiterea în orice clipă a unui elicopter care să vină să mă scoată din ţară. Aveam pregătită şi varianta depunerii unei cereri de azil politic. Alexei Venediktov, directorul postului de radio „Eho Moskvî”, l-a sunat pe deputatul comunist Mark Tkaciuk şi l-a ameninţat că dacă va cădea măcar un fir de păr de pe capul acestei fetiţe, mass-media din Rusia îşi vor schimba radical politica editorială faţă de partidul comunist. Îl cunosc personal pe Mark Tkaciuk de pe când eram jurnalistă în Rusia. În timpul evenimentelor din luna aprilie, am primit de la el câteva mesaje SMS extrem de ofensatoare. În pofida acestui fapt, îl consider un om foarte deştept”, conchide Natalia.
Drept răspuns la reacţia bolnăvicioasă a Moscovei la arestul Nataliei, a fost lansat zvonul precum că aceasta este agent al FSB-ului rusesc. Natalia infirmă acest lucru, precum şi faptul că  ar fi agent al oricărei alte organizaţii. „Dacă cineva mă consideră agent secret e treaba lui. Eu nu sunt o bancnotă de o sută de dolari ca să plac tuturor. Cineva mă iubeşte foarte mult, altcineva mă urăşte. Asta e viaţa. Sunt sigură că dacă se va declanşa cel de-al treilea război mondial, se vor găsi persoane care vor spune că eu l-am provocat”, comentează amuzată Natalia Morari.
Îndrăgostită şi fericită

Natalia este o femeie îndrăgostită şi este fericită că a găsit persoana care îi împărtăşeşte sentimentele. „Nu vreau să spun multe despre noul meu partener de viaţă, fiindcă s-au scris multe şi mărunte despre relaţia cu fostul meu soţ Ilia Barabanov, de care am divorţat, dar cu care am rămas prietenii”. Visătoare, Natalia Morari spune că în prezent este în căutare de sine. În aceste zile se află într-un sătuc din Georgia unde s-a izolat pentru a face ordine în gândurile sale. „Vreau să fac ceva pentru Moldova. Împreună cu un grup de tineri planificăm să lansăm un proiect care-și va axa activitatea pe întoarcerea diasporei intelectuale aflate pe moment peste hotarele ţării sau, cel puţin, utilizarea potenţialului său intelectual. Pentru aceasta e nevoie de mulţi bani, dar şi mai important este mesajul care ar trebui să vină de la conducerea actuală a ţării, care s-ar rezuma la un apel de genul „Moldova are nevoie de tine”.
The following two tabs change content below.