Tananica pe osemintele victimelor comunismului

NESIMŢIRE // A doua zi după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul semnat de preşedintele interimar cu privire la ziua de 28 iunie 1940, angajaţii Curţii au fost surprinşi în timp ce dansau hora întruniţi la un picnic în inima pădurii, nu departe de reşedinţa prezidenţială de la Condriţa

17 angajaţi ai Curţii Constituţionale au mers la un picnic, din contul orelor de muncă, a doua zi după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul emis de preşedintele interimar, prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată Zi de ocupaţie sovietică. Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a comentat succint: „Au obosit luând o decizie cu privire la decretul pe care l-am semnat şi s-au dus să se odihnească. Aşa îmi explic eu acţiunile lor. Rămâne însă de văzut de ce-au folosit maşinile de serviciu în acest scop”, a spus el.

Adrian Fetescu, şeful Aparatului Parlamentului, a ţinut să precizeze că cele patru maşini de serviciu cu care aceştia s-au deplasat în afara oraşului se află în gestiunea Curţii Constituţionale şi nu sunt parcate la baza auto a Parlamentului. „Maşinile care aparţin deputaţilor Parlamentului au numere de înmatriculare până la 075. Cu certitudine, însă, orice maşini de serviciu pot fi utilizate exclusiv în scop de serviciu, nu pentru distracţii la pădure sau în altă parte”, a spus el.

Protest în faţa sediului pustiu

Angajaţii Curţii Constituţionale au fost luaţi prin surprindere de liderul organizaţiei Hyde Park, Oleg Brega, şi jurnaliştii de la Jurnal TV tocmai când încinseseră o horă în sânul pădurii, nu departe de reşedinţa de stat de la Condriţa. Ceva mai devreme, organizaţia Hyde Park anunţase că va organiza un flash mob în faţa clădirii Curţii Constituţionale împotriva deciziei Curţii pe marginea decretului semnat de preşedintele interimar cu privire la ziua de 28 iunie 1940. Au protestat în faţa sediului pustiu al instituţiei cerând demisia in corpore a judecătorilor şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Judecătorii Curţii au trădat adevărul istoric. Nu trebuia să interpreteze juridic un decret politic necesar societăţii noastre”, a comentat Oleg Brega.

Între timp acesta a primit un telefon de la o cunoştinţă care i-a anunţat că în pădurea de la Condriţa are loc o sărbătoare la care sunt prezente mai multe maşini cu numere ale Parlamentului. „Credeam că vom da peste membrii vreunui partid care utilizează automobilele de serviciu în scopuri personale. Nu ştiam că acolo se găsesc angajaţii Curţii Constituţionale. Noi protestasem în faţa unei clădiri cu uşile încuiate”, a spus el. Oleg Brega ne-a mai informat că nu este primul caz când surprind funcţionari publici care utilizează maşini de serviciu în scopuri personale, dar prima oară cazul a fost mediatizat de toate posturile de televiziune. Anterior acest lucru fiind imposibil, în special, din cauza cenzurii instituite de guvernarea comunistă asupra unor mass-media, a precizat el.

„Automobilele statului au fost luate în arendă”

Dumitru Ţâra, purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale, a motivat că se întorceau în acea zi de la Mănăstirea Hâncu unde s-au închinat la icoana Sf. Matroana şi au decis să facă un popas în pădure. Maşinile de serviciu au fost luate cu permisiunea preşedintelui Curţii Constituţionale, la solicitarea comitetului sindical al acesteia, a mai spus Ţâra, iar pentru arenda transportului s-au achitat bani din contul sindicatului.
„Maşinile statului nu se închiriază”, a obiectat în replică preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu. Cât priveşte faptul că angajaţii Curţii Constituţionale au chiulit o zi de la serviciu, aceştia au motivat că ar fi fost din contul unei zile de duminică în care au lucrat.

Biruinţa asupra democraţiei

Politicianul Sergiu Mocanu a comentat, vizavi de acest caz, că picnicul ar fi fost o continuare firească a hotărârii luată de Curte cu o zi mai înainte pe marginea decretului semnat de preşedintele interimar cu privire la ziua de 28 iunie 1940. „După mine, este o hotărâre istorică dincolo de comentatorii care susţin că acest decret ar fi dus la dezbinarea societăţii. Mai bine să avem o societate dezbinată decât unită pe principii false. Din păcate, aceşti angajaţi se identifică cu instituţia Curtea Constituţională, pe care, sigur, o respectăm, dar ei cred că şi ei sunt o vacă sacră. Dacă e să analizăm fiecare caz, fiecare angajat în parte, vedem că avem o instituţie dinamitată din interior de lipsa de consistenţă profesională şi de mentalitatea primitivă. Este firesc că ei a doua zi, după ce au luat această decizie, să joace tananica pe osemintele celor care au avut de suferit în urma intervenţiei sovietice, să jubileze actul eroic, de patriotism pe care l-au făcut în raport cu fosta lor patrie sovietică”, a declarat acesta.

„Au sărbătorit biruinţa lor asupra democraţiei”, a conchis preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, Valentina Sturza. „Curtea Constituţională întotdeauna a susţinut PCRM. Membrii Curţii au primit cadouri scumpe, ceasuri elveţiene de la fostul preşedinte. Cum să nu-l susţină şi în prezent? Cred că nu le face faţă”, a mai spus ea.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu