„Take it easy!”, ordonă ministrul

CONCURS // Cel mai iscusit reprezentant mass-media în arta militară

„Foc!”,  peste 20 de reprezentanţi mass-media execută comanda de tragere pe poligonul de la Bulboaca. În cadrul concursului aplicativ-militar „Cel mai iscusit reprezentant mass-media în arta militară” jurnaliştii  concurează la trei probe. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, alături de jurnalişti îşi încearcă puterile la aruncarea grenadei, însă nu acceptă provocarea reporterilor de la JURNAL să monteze la viteză pistolul-mitralieră AK 74. „Nu am mai făcut-o de vreo zece ani”, explică ministrul, în timp ce unele participante refuză să ia parte la cea de-a treia probă, montarea şi demontarea AK 74, pentru a nu-şi strica manichiura.

Svetlana PANŢA

Cu căşti pe cap şi îmbrăcaţi în vestă antiglonţ, doi câte doi, jurnaliştii iau poziţia de luptă „culcaţi pe burtă” şi sunt gata pentru trageri. „Mai sus! Mai jos! Ţinteşte mai în dreapta!”, oricât de mult s-ar strădui să mă ghideze militarul, rezultatul este trist. „Zero. Nu aţi acumulat nici un punct!”. Toţi cei care au tras din pistolul mitralieră AK 74 şi nu au acumulat măcar câteva puncte îşi motivează insuccesul prin faptul că vesta antiglonţ e prea strânsă şi prea grea, casca le cade pe ochi, pistolul e cam strâmb, soarele e prea luminos şi într-un final recunosc că pentru prima dată ţin o armă în mână. „Oricum, nu contează rezultatul, ci experienţa”, Marinuţă încearcă să încurajeze jurnaliştii.

Ochiţi în roşu!

„Bate vântul şi ne suflă grenada!”, exclamă o jurnalistă care nicidecum nu poate nimeri în cercurile cu indicatoare de diferite culori în care ar trebui să nimerească grenada de instrucţie. Un singur jurnalist ţinteşte direct în indicatorul roşu şi sare în sus de bucurie că dintr-o singură aruncătură a acumulat 10 puncte, însă în câteva clipe răsună pe tot poligonul precizarea: „Prima grenadă e de probă!”. Rândurile se răresc la cea de-a treia probă, montarea şi demontarea pistolului mitralieră AK 74. Spiritul de competiţie se menţine doar la o parte din participanţi, în special sunt jurnaliştii care au făcut serviciul militar sau catedra militară.

În sfârşit, sunt anunţate rezultatele. Un rucsac de campanie şi lopată mică de infanterie pentru locul întâi, locul doi – un rucsac de campanie şi o ploscă, iar cei clasaţi pe locul trei s-au ales cu un rucsac de campanie.  Colegiul de arbitri a instituit şi trei premii speciale, unul dintre care i-a revenit JURNALULUI. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, i-a felicitat pe toţi participanţii, iar celor care s-au ales doar cu o experienţă inedită în arta militară şi emoţii de nedescris ministrul le-a citat o frază pe care i-o spune unul din copiii săi: „Take it easy”, în traducere din engleză: „Ia-o mai uşor”. Concursul a fost organizat în contextul aniversării a 20-a de la crearea Armatei Naţionale.

The following two tabs change content below.