Tainele lui Cucu

Până a veni la mănăstire, egumenul Ion Cucu a fost căsătorit şi a divorţat de fosta soţie, iar apoi a luat decizia să devină călugăr

Egumenul Ion Cucu, de la Mănăstirea Căpriana, a fost oprit din a oficia cele sfinte, după ce a agresat-o fizic pe concubina sa. Mitropolia Moldovei spune că aceste cazuri sunt singulare şi nu reflectă situaţia reală din cadrul mănăstirilor. Pe de altă parte, unii locuitori ai localităţii Bahmut, raionul Călăraşi, spun că Ion Cucu, în perioada cât a fost paroh al bisericii din localitate, a fost un preot bun. „Doar că pe final a început să aducă femei la el”, comunică o locuitoare a satului Bahmut.

Marina LIŢA

Data de 13 a fost nefastă pentru egumenul Ion Cucu şi concubina sa, Tatiana. În timp ce se întorceau de la o petrece din Bahmut, raionul Călăraşi, fostul judeţ Ungheni, între cei doi s-a iscat o ceartă, care a degenerat în bătaie. Preotul a lovit-o pe femeie de câteva ori peste faţă. Pentru a scăpa de furia călugărului, aceasta l-a rugat să oprească maşina, a oprit autoturismele care treceau pe alături la acea oră târzie şi a cerut ajutor.

Nu am ştiut nimic

Veniţi la locul faptei, oamenii legii au încercat să-l liniştească pe egumen, care a devenit şi mai agitat atunci când a văzut că este filmat, cerând să i se permită să plece, pentru că peste câteva ore (duminică, 13 noiembrie – n.a.) trebuie să fie la slujba religioasă de la mănăstire.

Filaret Cuzmin, stareţul Mănăstirii Căpriana, susţine că nu a ştiut despre faptul că cei doi ar avea o relaţie, şi doar din presă a auzit pentru prima dată. „Noi nu putem să cunoaştem acest fapt. Dacă ştiam, luam măsuri. Chiar şi dacă nu erau în concubinaj, îi aplicam canon bisericesc, îl opream de la cele sfinte”, spune stareţul.

Acesta a menţionat că egumenul Ion Cucu a venit la mănăstire acum doi ani. „Acesta a fost călugărit la mănăstirea Hârbovăţ. Era un călugăr ascultător, care nu se plângea niciodată şi făcea tot ce i se spunea, fără a reproşa ceva”, spune Filaret Cuzmin. Stareţul a mai comunicat că era sunat de la Mitropolia Moldovei şi era întrebat cum se simte fratele Ion Cucu.

Căsătorit şi divorţat

„Trebuie să spun că atunci când vine un ascultător, nu călugăr, atunci acesta este urmărit la orice pas. Să fii călugăr nu este uşor, de aceea trebuie să vedem dacă persoana este pregătită pentru această viaţă. Dacă a fost trimis deja călugăr, atunci de la el se aşteaptă să se comporte ca atare”, a menţionat stareţul.

„Într-adevăr, egumenul Ion Cucu a fost călugărit la noi la mănăstire, dar asta s-a întâmplat acum mulţi ani. Ulterior, acesta a fost preot paroh la biserica din satul Bahmut, raionul Călăraşi, iar peste câţiva ani, desemnat cleric la Căpriana”, ne-a comunicat părintele Ioan, stareţul mănăstirii de la Hârbăvăţ. Acesta spune că până a veni la mănăstire, egumenul a fost căsătorit, a divorţat de fosta soţie şi a luat decizia să devină călugăr.

Locuitorii satului Bahmut îşi amintesc de el ca de un preot bun. „Doar că până a se duce la mănăstire, se auzea prin sat că aducea femeii la el la biserică”, ne-a comunicat o locuitoare a satului.

Mitropolia Moldovei regretă acest incident şi a emis ieri un decret prin care egumenul Ioan Cucu, pentru comportament neadecvat cinului monahal, comiterea unui act de violenţă şi încălcarea canoanelor eclesiale, este oprit din a oficia cele sfinte, începând cu 14 noiembrie. „Incidentul din 13.11.2011, în care a fost implicat, va fi examinat de către Judecata Mitropolitană”, a declarat pentru JURNAL maica Epistimia, purtătoarea de cuvânt a Mitropoliei Moldovei.

Călugări cu vocaţie

„Din păcate, nu ne face faţă această situaţie, dar pot să spun că nu este starea reală din mănăstirile noastre. Sunt pur şi simplu cazuri accidentale. Avem călugări cu vocaţie, care sunt chemaţi de Dumnezeu şi-şi fac slujba cu dăruire”, spune maica Epistimia.

Despre cazul părintelui Vasile Ciobanu, fostul stareţ al mănăstirii de maici din localitatea Tabăra, raionul Orhei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei susţine că a fost oprit de la cele sfinte. „Are un părinte duhovnic, un canon de îndeplinit. Acum trebuie să-şi ispăşească vina în faţa lui Dumnezeu, căci este singurul care poate să judece şi să ierte”, a conchis purtătorul de cuvânt.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)