TĂIEREA PAMBLICEI // Eternul Porc

 

Porci exorcizați. 5 mai 2018, Piața din Bălți. Foto: esp.md

Legat de seceta prelungită din această primăvară, cultivatorii de cartofi din toate zonele (sic!) mă întreabă cum să facă faţă invaziei de gândaci de Colorado. Atestăm şi noi această gravă situaţie, de aceea vă sfătuim să urmăriţi atent dezvoltarea culturilor. Când firele plantelor se vor înălţa la vreo câţiva centimetri de la nivelul solului, vă recomandăm să le legaţi cu panglica sfântului Gheorghe, proteguitorul agricultorilor. Nu striviţi gândacii în niciun caz. Păstraţi-vă mâinile curate! Simpaticele şi inteligentele insecte americane nu au nicio vină. Vor pricepe imediat că terenurile împanglicate sunt ocupate şi vor evita să intre în ele.

În cazul când ploile vor întârzia să cadă, pentru a reţine umiditatea în sol, aşterneţi sub cuiburi straturi de vată smulsă din cufăicile vechi, ruseşti. Efectul este garantat, chiar dacă, între timp, panglicele se vor decolora.

Dacă, totuşi, seceta va dura până în a treia decadă a lunii iunie, recoltaţi, până pe data de 28, puţina roadă. În caz contrar, ea va fi compromisă în totalitate. Respectaţi neapărat acest sfat, altminteri

pericolul mortal ce va urma sunt porcii. În ciurde flămânde, dar  organizate şi amabile, vă vor ocupa definitiv ogoarele, transformându-le într-o gunoişte. O formă de ocupaţie care în zona Tiraspolului se manifestă deja în varianta războinică hard, pe când pe tot mai multe suprafeţe din dreapta Nistrului se menţine deocamdată la nivelul soft. Şi cine îşi doreşte să-şi ducă zilele într-o gunoişte peste care planează duhul porcesc? Una autorizată, zisă cândva „al doilea stat românesc”, în care moldovenii sunt ocupaţi de moldovani.

Şi, iarăşi, am ajuns la blestemata întrebare – ce-i de făcut?

În primul rând, nu vă lăsaţi contaminaţi de duhul porciei. Faceţi între voi ziduri de pace, turnuri de frăţie. Păstraţi în voi nădejdea, fără a spera de la nimeni nimic. Când nu plouă, aveţi mereu încredinţarea că „baza noastră e sus”. Credeţi neclintit că porumbelul păcii are întotdeauna competenţa să se găinăţeze peste porcul războiului.

Urmăriţi şi literatura de specialitate, căci au mai trecut şi alte neamuri prin vremuri de porcie, vremuri în care, după cum zice filosoful german, den Schweinen wird alles Schwein! Altfel spus, pentru porci totul devine porc!

Fiţi harnici şi pricepuți la toate cele, sculaţi-vă odată cu soarele şi culcaţi-vă când se lasă noaptea. Istoria ne arată că, până la urmă, pământul aparţine celor care îl muncesc.

Pentru limpezirea minţii şi scoaterea urluielii din cap, îngrijiţi-vă graiul precum ogorul, nu-l bodogăniţi. Regăsiţi pentru început vocalele, apa limpede dintre consoane. Dacă la început vă vine greu, rostiţi cuvintele clar, pe silabe, până ajungeţi la frământări de limbă mai dificile, precum capul de porc şerpeni, cuibul de şerpi porceni ş.a.

Nu cultivaţi soiuri Pobeda, nici tu grâu, nici tu tomate, nici tu cartofi, nici tu pomi Slava pobeditelei. Savantul britanic Orwell afirmă că în ţara în care totul este numit Pobeda – de la oraşe, cartiere, imobile până la poşirca de băut – umanul este condamnat. Omul, chiar dacă s-a născut să fie fericit, nu este un biruitor, ci un muritor. Important e să lase după el seminţele necesare reluării ciclului vieţii.   

Învăţaţi şi de la cei de la soare-răsare, de la specialişti ca Anton Pavlovici, o somitate în domeniu, care afirmă că porcul trebuie stors din om coviţăitură cu coviţăitură. Iar când veţi simţi că ultimul porc, Kaşcei, zis şi Bessmertnîi, ieşind din fiinţa voastră şi topindu-se în valurile mării, vă spune: „Moldovani, eu v-am iubit, fiţi vigilenţi!”, să nu-l credeţi. Porci sinceri încă nu s-au văzut!

Un an bun cu sănătate.

Igor Nagacevschi,

10 mai 2018

The following two tabs change content below.