TĂIEREA PAMBLICEI // Dacă Shakespeare ar fi cunoscut…

„Dacă Shakespeare ar fi cunoscut acest subiect, el nu ar fi scris Romeo şi Julieta, ci Mihai şi Maria.” Afirmaţia aparţine scriitorului Nicolae Dabija şi a fost emisă, cu modestia-i specifică, duminică, 2 septembrie, la postul naţional de radio.

Pentru cei care nu ştiu, precizăm că este vorba de subiectul romanului său, mediocru şi kitschos, stricător de gust literar, Temă pentru acasă. Mihai (Ulmu) şi Maria (Moscalu) sunt eroii acestei scrieri. Subiectul, zice el, i-ar fi străfulgerat prin minte în momentul în care lunecase în gol de pe un pripor al Nistrului.

Dar dacă Eminescu ar fi cunoscut subiectul, ce-ar fi fost? Ar mai fi scris Luceafărul? Ar mai fi invocat amorul drept „un lung prilej pentru durere” sau ar fi uzat de vorbe vătuite, asemeni autorului de pe Bâc, precum că „…iubirea îl poate face pe om mai bun, mai frumos, mai puternic”?

Apoi, ce-ar fi fost dacă autorii legendelor Orfeu şi Euridice, Meşterul Manole, Tristan şi Isolda, dacă Dante, dacă Petrarca, dacă Bulgakov etc., etc… ce-ar fi fost? Rămâneam fără literatură universală? Ce fericire e că aceştia n-au mai apucat să-l cunoască, ce bine-i că au rămas cu temele nefăcute!

Şi, totuşi, ce gogomănie monumentală: „Dacă Shakespeare ar fi cunoscut…”! Dacă… Limba dacă…

Dar, vai!, nu oricine are norocul să pice în cap de pe sacrele stânci ale Ţipovei.

Igor Nagacevschi

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)