Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai: „Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot, astfel încât să asigure exercitarea fără impedimente a acestui drept fundamental”

13 noiembrie 2016, secţia de votare nr. 383 din Portimao, Porugalia. Moldovenii ieşiţi la vot fac poze cu tricolorul. Pe uşa clădirii secţiei de votare a fost pus un tricolor cât o palmă. Foto: Tatiana Urâtu
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat cu multe încălcări, conform experţilor Promo-Lex, iar cei mai dezamăgiţi de rezultatele acestora sunt moldovenii din diasporă. Aceştia spun că li s-a încălcat dreptul constituţional, nu acceptă scuzele şi cer demisia conducerii MAEIE, CEC şi a Biroului pentru Relații cu Diaspora.
Joi, 17 noiembrie, preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a propus audierea ministrului de Externe şi a preşedintei CEC cu privire la mersul votării în turul II al alegerilor prezidenţiale. Majoritatea parlamentară, printre care liderul PL, Mihai Ghimpu, speaker-ul Andrian Candu, şi fracţiunea PSRM, au respins propunerea. Duminică, 20 noiembrie, diaspora va protesta în diferite oraşe ale Europei.
Asociația socio-culturală italo-moldavă din Veneţia,
Republica Italiană „Gente Moldava”, își exprimă profunda indignare și condamnă modul în care au fost organizate secțiile de votare de peste hotare în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016.
Solicităm:
- Anularea rezultatelor turului doi de scrutin din 13 noiembrie 2016 și organizarea unui tur repetat cu deschiderea unui număr de secții de votare peste hotare luând în calcul participarea la scrutinul din 13 noiembrie 2016;
2. Demisia conducerii Biroului pentru Relații cu Diaspora;
3. Demisia conducerii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene;
4. Demisia Comisiei Electorale Centrale;
5. Modificarea Codului electoral și majorarea numărului maxim de buletine de vot repartizate pe secție;
6. Consultarea cu asociațiile locale la determinarea numărului de secții de votare de peste hotare.
Au trecut câteva zile de la scrutinul prezidenţial, însă nimeni dintre autorităţile de la Chişinău nu şi-a cerut scuze în faţa diasporei, mai mult, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a declarat că diaspora e de vină că nu s-a înregistrat prealabil pentru acest scrutin. În comunicatul de presă al MAEIE se stipulează că secţiile de votare de peste hotare au fost constituite în baza a două condiții stipulate în Codul electoral: „înregistrarea prealabilă a cetăţenilor aflaţi în străinătate şi a numărului alegătorilor care au participat la scrutinul precedent”. MAEIE s-a lăudat că a obținut deschiderea a 100 de secţii de votare în străinătate, 60 dintre care în afara misiunilor diplomatice, fiind cel mai mare număr al secţiilor de votare peste hotare înfiinţate până în prezent. Cu toate acestea mii de cetăţeni moldoveni nu au putut să voteze din lipsa buletinelor de vot. Preşedinta CEC-ului, Alina Russu, dă vina pe MAEIE şi Guvern pentru faptul că nu au ajuns buletine de vot în afara ţării. „Obligaţia este a Guvernului de a decide unde anume să fie deschise aceste secţii de votare, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, nu a CEC-ului”, a menţionat Russu.
„Nu vrem scuze”
Pe platforma online „Adoptă un Vot”, spiritele s-au încins rău, diaspora nu recunoaşte rezultatele alegerilor, oamenii spun că vor protesta. „Trebuie să-şi asume toată responsabilitatea, să-şi dea demisia şi să răspundă în faţa legii. Au făcut să sufere sute de mii de oameni”, scrie Natalia Mia. Natalia Gobjilă-Stoian menţionează că cetăţenii RM aflaţi peste hotare nu au fost informaţi care este scopul şi urmările înregistrării prealabile: „Nimeni nu a explicat că în urma rezultatului înregistrării prealabile se vor deschide secţii de votare. Bine că au avut grijă să răspândească vestea cu sirienii”.
Iar Dorina Lavraniuc se întreabă: „Cei din Transnistria s-au înregistrat?”. „Ieşim cu toţii la protest, am parcurs mii de kilometri ca să schimb ceva în ţara mea, dar viitorul copiilor mei a fost furat de incompetenţa autorităţilor”, scrie Sergiu, Paris. Chiar din seara zilei de 13 noiembrie conaţionalii noştri din diasporă au lansat mai multe petiţii online în care cer demisia CEC-ului, MAEIE-ului, anularea alegerilor. Petiţiile au fost semnate de zeci de mii de persoane, însă se pare că nu vor fi examinate de către organele responsabile. Şefa CEC, Alina Russu, le sugerează autorilor petiției că documentul inițiat nu are nicio „putere”, respectiv, își pierd timpul. Cât despre demisia sa, aceasta nu comentează solicitările politice.
Avocatul poporului: „Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot”
Într-un comunicat de presă, Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din Moldova, precizează că a fost încălcat dreptul la vot al cetăţenilor din diasporă. „Dreptul la vot nu constituie un privilegiu. În sec. XXI, într-un stat democratic, prezumţia trebuie să fie în favoarea acordării acestui drept unui număr cât mai mare, menţionează ombudsmanul. Avocatul aminteşte de faptul că cele cinci principii fundamentale, care stau la baza patrimoniului electoral european, sunt sufragiul universal, egal, liber exprimat, secret şi direct. Sufragiul universal înseamnă că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi aleasă. Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot astfel încât să asigure exercitarea fără impedimente a acestui drept fundamental, se spune în Codul bunelor practici în materie electorală – Linii directoare şi raport explicativ, elaborat de Comisia de la Veneţia. Faptul că mai mulţi moldoveni au mers la vot, dar nu şi-au putut exercita acest drept în lipsa buletinelor de vot denotă o încălcare gravă, menţionează Cotorobai.

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)
- UTIL // Recomandări pentru ziua scrutinului - 15 februarie 2019
- Biserici, în loc de spitale, școli și grădinițe - 8 februarie 2019
- ALEGERI 2019 // Incidente electorale la Băcioi și Pașcani - 8 februarie 2019