Tabăra Internațională de Sculptură „Drumul Crucii” a fost inaugurată la Condrița

Sculptorii Grigore Sultan, Anton Vlas, Nicolae Ovidiu Popa, Dumitru Verdianu, Parascovia Popa- Donoi, Laurențiu Mogoșanu în prima zi a Taberei Internaționale de Sculptură de la Condrița, 6 mai 2019

O Tabără Internațională de Sculptură a fost inaugurată pe 6 mai la Mănăstirea „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Condrița. Având genericul „Drumul Crucii”, Tabăra e organizată din inițiativa jurnalistului și fotografului Stanislav Duduciuc, bucurându-se de sprijinul părintelui Veaceslav Șpac, administrator al Mănăstirii „Sf. Ierarh Nicolae” din Condrița. La acest proiect cultural participă sculptorii Dumitru Verdianu (Austria), Nicolae Ovidiu Popa, Laurențiu Mogoșanu (România), Parascovia Popa-Donoi (Irlanda), Ion Zderciuc, Mihai Damian, Grigore Sultan, Anton Vlas (Republica Moldova).

Stanislav Duduciuc: „Sculpturile vor înnobila peisajul de la Condrița”

Prima ediție a Taberei Internaționale de Sculptură „Drumul Crucii” se desfășoară între 6 și 26 mai 2019. Încă din martie, la Mănăstirea din Condrița au fost aduși bușteni de plop din Chișinău (din Valea Trandafirilor) și blocuri de piatră de la Cosăuți. În finalul acestui atelier, sculpturile vor fi instalate în curtea lăcașului sfânt. Pe tot parcursul Taberei, puteți merge la Condrița să urmăriți procesul de elaborare a sculpturilor și puteți comunica cu artiștii plastici.

Solicitat de Jurnal de Chișinău, Stanislav Duduciuc a precizat că organizatorii asigură nu doar materialul din care vor fi făcute sculpturile, ci și energia electrică, mijloacele de protecție, discurile pentru prelucrarea pietrei și a lemnului, construcția căsuțelor-gerete, a unei scene ș.a. Fondată de Stanislav Duduciuc, Asociația Obștească „Arta Lemnului” va oferi peste 70 tone de pietriș de granit adus din România, material necesar pentru betonarea postamentelor viitoarelor lucrări. Conform Regulamentului Taberei, sculptorii vor fi remunerați pentru munca depusă, iar lucrările vor fi primele din parcul de sculptură în aer liber ce va fi amenajat în curtea Mănăstirii.

„Zona aferentă Mănăstirii e de o rară frumusețe, e un spațiu natural care se cere valorificat. Sculpturile în piatră și lemn vor înnobila acest spațiu și vor spori valoarea lăcașului sfânt și a satului Condrița, făcându-le mai atractive atât pentru credincioși, cât și pentru sutele de turiști care vizitează locul. O sculptură de calitate, pe o temă religioasă, poate avea nu doar o funcție estetică, dar și un impact spiritual. Va deschide inimile oamenilor, predispunându-i spre meditație, spre apropierea de Biserică, de spațiul cultic”, ne spune Stanislav Duduciuc.

Pentru Tabăra Internațională de Sculptură de la Condrița au fost aduși bușteni din Chișinău și piatră din Cosăuți

Sculpturile vor fi instalate în curtea Mănăstirii Condrița

Sculptorii veniți la Condrița s-au apucat de lucru, în pofida vremii cam friguroase. Bucuria de a crea e mai presus de buletinul meteo capricios. Cunoscutul sculptor Dumitru Verdianu mărturisește: „Verdele de Moldova e culoarea mea preferată, plină de Dor. Numele meu de familie provine de la acest Verde. La Condrița aș dori să cioplesc compoziția „Trinitatea”, în piatră de Cosăuți. Aș vrea să redau legătura sfântă între Tată, Fiu și Sfântul Duh. Până acum nu am făcut sculpturi pentru biserici, dar am multe compoziții pe teme religioase”. Dumitru Verdianu a mai participat la tabere de sculptură în Rusia, Franța, Germania și în Republica Moldova, la Ungheni. La întrebarea dacă simte în ce moment o sculptură prinde viață, Dumitru Verdianu ne-a răspuns: „Cu primele lovituri de ciocan, apare o stare și o dorință de a mingâia piatra, de a o imblânzi, atunci apare acest sentiment”.

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu din România ne-a dezvăluit titlul lucrării pe care o va plăsmui la Condrița: „Chipul nefăcut de mână”. ”Ideea compoziției o aveam dinainte, acum doar trebuie s-o realizez. Am mai făcut lucrări pentru biserici. Am participat la Simpozioane de sculptură în România, Olanda, R. Moldova și Germania. Cred în mântuirea prin artă”, a declarat pentru Jurnal de Chișinău Laurențiu Mogoșanu. De notat, că anul trecut artistul a vernisat două expoziții de sculptură în România, „Jertfa și bucuria Învierii” și „Stâlpi și stâlpnici”.

Pe 26 mai, odată cu sfințirea Bisericii, vor fi sfințite și lucrările create în cadrul Taberei Internaționale de Sculptură de la Condrița. Tabăra va fi organizată anual, cu sprijinul Mănăstririi „Sf. Ierarh Nicolae” de la Condrița.

Irina Nechit