Sustragere de peste 4 mil. de lei la Calea Ferată din Moldova

O angajată a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” a fost reţinută de poliţie fiind suspectată de „delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari”. Oamenii legii presupun că femeia a sustras ilegal sume enorme de bani, prejudiciind astfel bugetul de stat cu peste 4.200.000 de lei.

Suspecta ar fi folosit o schemă frauduloasă în decursul anilor 2006–2010. S-a stabilit că, funcţionara, în vârstă de 47 de ani, domiciliată în raionul Criuleni, ar fi transferat pe diverse conturi bancare sume enorme de bani. În unele cazuri, banii erau folosiţi pentru achitarea facturilor personale (servicii comunale), în altele, pentru tehnică de calcul, electrocasnice, alte bunuri industriale şi chiar produse alimentare.

În total, până în prezent, forţele de ordine au documentat peste 150 de transferuri de acest gen, efectuând un şir de percheziţii, ridicări de documente din instituţii bancare şi întreprinderi. După demararea urmăririi penale, suspecta a fost internată în spitalul de psihiatrie din municipiul Chişinău, simulând starea de iresponsabilitate pentru a evita tragerea la răspundere penală.

La solicitarea organelor de poliţie, o comisie de medici de profil a efectuat examinarea medico-legală psihiatrică a bănuitei care a constatat lipsa stării de iresponsabilitate a acesteia şi a permis cercetarea ei în cadrul tuturor acţiunilor de urmărire penală.

Contabila a fost externată din Spitalul Clinic de Psihiatrie, fiind recunoscută în calitate de bănuită şi arestată pentru 30 de zile. În privinţa ei au fost iniţiate trei cauze penale în baza articolului 191, alineatul 5, Cod Penal al RM. Dacă va fi găsită vinovată de „delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari”, aceasta riscă de la 8 la 15 ani privaţiune de libertate.

C.C.

The following two tabs change content below.