Suspendare cu multe semne de întrebare

MAI: „A fost o situaţie hazlie”

„Toată informaţia care a apărut în presă cu numele şi o cifră anumită a ofiţerilor suspendaţi e o speculaţie. Am spus de la bun început că au fost suspendate persoanele care sunt responsabile direct sau indirect de percheziţia autobuzului. După ce va fi finalizată ancheta vom anunţa cine şi ce vină are”, a declarat pentru JURNAL Eugen Onică, consilierul ministrului de Interne.

Iana Zmeu

Istoviţi după ore în şir petrecute în autocarul care venea din Italia şi tocmai trecuse vama la Leuşeni, 30 de pasageri moldoveni au fost surprinşi când s-au pomenit în faţa lor cu doi poliţişti înarmaţi care le-au prezentat ordinul de percheziţie a transportului. „Căutau droguri!”, au exclamat ulterior pasagerii supăraţi pentru incomodităţile create de oamenii legii. Plângerile lor se pare că au ajuns şi la urechile premierului Vlad Filat. Acesta a cerut ministrului de Interne, Alexei Roibu, demiterea (!) imediată a ofiţerilor care sunt implicaţi în acest caz. „Indiferent de faptul câte steluțe au pe epoleți. Nu mă interesează funcțiile lor. Aștept mâine lista pe masă”, i-a spus Filat ministrului de Interne.

Alexei Roibu a dat dovadă de operativitate. A doua zi după indicaţiile date de premier, acesta anunţă că au fost suspendaţi din funcţie ofiţerii implicaţi, numele acestora, cifra însă rămâne o enigmă. Dacă din start poziţia ministerului de Interne s-a bazat pe faptul că percheziţia autocarului s-a făcut fără abateri, de ce totuşi au fost suspendaţi ofiţerii? Această întrebare am adresat-o consilierului lui Roibu. „Cât priveşte demiterea ofiţerilor, este opinia prim-ministrului. Până la această declaraţie a premierului, încă pe data de 3 aprilie ministrul de Interne a dispus efectuarea unei anchete interne pe marginea acestui caz, dar deja după declaraţia premierului din 4 aprilie s-a decis să fie suspendaţi anumiţi ofiţeri”, a declarat Onică.

Şoferi, atenţie la colete!

De la acesta aflăm că în timpul percheziţiei în remorca autocarului, în colete au fost depistaţi 5000 de euro şi 10 pastile de tranchilizante. „Toate persoanele din autocar şi-au luat bagajele atunci seara, restul percheziţiilor au fost efectuate în remorcă unde au fost depistate stupefiantele”, a mai adăugat Onică. Amintim că în acelaşi autocar, tot în coletele transmise din Italia, acum o lună, oamenii legii au depistat în timpul unei percheziţii jumătate de kilogram de heroină. Potrivit serviciului de presă al MAI, în ambele cazuri au fost deschise dosare penale, persoanele implicate în contrabanda cu droguri urmează să fie stabilite. Cum a reuşit un autocar în care sunt substanţe narcotice să treacă vama? Pe moment, centrul de presă al serviciului vamal nu a putut să ne ofere un răspuns, deoarece are nevoie de mai mult timp pentru a verifica circumstanţele. Cât priveşte 5000 de euro depistaţi de oamenii legii, aceştia ne-au anunţat că o persoană este în drept să aibă asupra sa o sumă de până la 10 mii de euro.

Ofiţerii suspendaţi

Dar să revenim la ofiţerii care, menţionăm, nu au fost demişi aşa cum a solicitat premierul Vlad Filat, dar au fost suspendaţi din funcţie pe perioada desfăşurării anchetei. Deşi ministrul de Interne refuză să dea nume, se vehiculează că doi dintre aceştia ar putea fi Alexandru Jizdan, şeful DGSO din cadrul MAI, şi Tudor Bejan, şeful DCCO. Primul nu a fost de găsit, pe când al doilea ne-a răspuns la apelul telefonic. „Sunt într-o şedinţă. Revin mai târziu”, ne-a asigurat Bejan. Peste puţin timp nici acesta nu a mai răspuns la apelurile noastre. Surse apropiate lui Bejan şi Jizdan susţin că aceştia au fost surprinşi de decizia ministrului şi au menţionat că „nu se vor lăsa bătuţi”.

 

Casetă:

„Pasagerii nu au fost agresaţi”

Consilierul ministrului de Interne, despre percheziţia autocarului cu moldovenii care pe data de 2 februarie curent se grăbeau să ajungă acasă din Italia. „Pasagerii nu au fost agresaţi. Acolo, după mine, a fost o situaţie hazlie, umflată prea mult. Înţeleg că oamenii erau obosiţi, stresaţi, dar, pe de altă parte… dacă poliţiştii nu verificau informaţia operativă primită, erau învinuiţi că nu fac nimic, când poliţia întreprinde anumite acţiuni iarăşi nu este bine!”, a declarat Eugen Onică.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)