Surprize pentru mafioţi

CANDAL // Mocanu va prezenta probele asupra sistemului mafiot din R. Moldova comisarilor europeni, iar Plahotniuc se crede ciobănaşul din „Mioriţa”

Procuratura Generală s-a autosesizat şi a pornit un dosar penal pe numele omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu, care l-a acuzat pe Plahotniuc că, prin acţiuni de rider, a deposedat mai multe persoane de bunurile personale susţine că este surprins plăcut, dar va prezenta toate probele comisarilor europeni. Mocanu s-a arătat indignat de atitudinea liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) care nu au reacţionat în niciun fel deşi au trecut două săptămâni. Pe de altă parte, Vlad Plahotniuc a declarat pentru un post de televiziune că se simte ca ciobănaşul trădat, din balada „Mioriţa”, căruia i-a fost furată turma.

După acuzaţiile aduse omului de afaceri Vlad Plahotniuc, Procuratura Generală (PG) s-a autosesizat şi a demarat, pe 25 august curent, o investigaţie, pentru adoptarea unei hotărâri în conformitate cu prevederile art.274 Cod de procedură penală. În aceeaşi ordine de idei, PG a luat decizia de a retrage din gestiunea ofiţerului de urmărire penală a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Ion Crudu, şi a procurorului Vitalie Galeru cauzele penale în dosarele care vizează „Banca de Economii”, „Victoriabank” şi „Media Satelit”. Această hotărâre vine ca urmare a faptului că numele celor doi figurează în scandalul „Mocanu-Plahotniuc”.

„Voi prezenta probele comisarilor europeni”

Deşi s-a arătat plăcut surprins şi chiar a salutat această decizie, Sergiu Mocanu a declarat că toate probele pe care le deţine vor fi prezentate înalţilor comisari europeni, pentru că nu are încredere în autorităţile din Republica Moldova. „Ei (comisarii europeni) cunosc că există corupţie şi mafie în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Mocanu în cadrul unei conferinţe de presă. „Cei implicaţi în schema mafiotă a lui Plahotniuc vor avea surprize mari în viitorul apropiat”, a precizat politicianul.

Sergiu Mocanu a adăugat că oamenii de afaceri, care au ieşit în faţa presei şi au spus că au fost deposedaţi de afaceri de către Plahotniuc, sunt intimidaţi de organele de anchetă, în loc să fie ajutaţi. „Cum să se adreseze aceşti oameni la procuratură din moment ce procurorul general, Valeriu Zubco, este omul lui Plahotniuc?”, a mai spus Mocanu.

Fostul consilier s-a arătat nemulţumit de inactivitatea actualei guvernări, care îi oferă protecţionism lui Vlad Plahotniuc. „Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a promis că se va documenta vis-a-vis de probele prezentate de unii oameni de afaceri, dar nu s-a întâmplat nimic. Au trecut deja două săptămâni de când a cerut ca PG, CCCEC, Serviciul de Informaţii şi Securitate să-i prezinte informaţii cu privire la schema mafiotă a lui Plahotniuc, dar e linişte”, a declarat politicianul.
Acesta a ţinut să respingă acuzaţiile că în spatele său ar sta premierul Vlad Filat. „Eu am lansat unele mesaje în legătură cu fărădelegile lui Plahotniuc, iar liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) trebuia să influenţeze luarea unor decizii. Vlad Filat nu poate să stea în spatele meu. Iar Marian Lupu nu are cum să acţioneze, deoarece este figura politică a lui Plahotniuc. Asta demonstrează că Plahotniuc beneficiază de protecţionism”, a adăugat politicianul.

„Artileria grea trimisa de Plahotniuc”

Declaraţiile lui Sergiu Mocanu au provocat ieşirea la rampă a unor persoane care contestă cele afirmate de acesta. Astfel, Iurie Vacari, un acţionar al SA „Gemeni”, i-a cerut explicaţii lui Sergiu Mocanu, de ce acesta i-a rostit numele, atunci când a prezentat schema de preluare a întreprinderilor de către Plahotniuc. În replică, politicianul a spus că nu-l cunoaşte şi că nu a rostit numele acestuia, rugându-l să plece. Nu s-a consumat bine acest incident, că s-a ridicat o altă persoană, Vasile Ţurcan, avocat al unor acţionari SA „Gemeni”, care l-a întrebat pe Mocanu dacă este sigur de sinceritatea şi moralitatea lui Ilie Rotaru. „Acest Rotaru a intrat în „Gemeni” prin acţiuni de rider. Eu am apărat acţionarii de acolo, atunci când acest Rotaru a târât o femeie prin instanţele de judecată ca pe o tearfă. Cum poate fi martor un om atât de murdar?”, l-a întrebat Ţurcan. Sergiu Mocanu i-a cerut să facă o altă conferinţă de presă, unde să-şi expună punctul de vedere.

Veaceslav Balacci, un vameş, a declarat că Mocanu i-ar fi propus bani pentru a i se alătura în campania iniţiată împotriva lui Plahotniuc. Vameşul, suspendat din funcţie pentru că este cercetat penal pentru abuz de putere, crede ca a trezit interesul după ce a prezentat presei o schemă frauduloasă de import a cărnii. Politicianul a recunoscut ca l-a invitat pe fostul angajat al Serviciului Vamal să facă parte din grupul antimafie, dar neagă că i-ar fi propus bani. „Aceasta este artileria grea trimisă de Plahotniuc”, a comentat Mocanu, adăugând că nu este responsabil de moralitatea persoanelor care îl acuză pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

„Sunt ciobănaşul trădat”

Pe de altă parte, omul de afaceri crede că este victimă în acest scandal. „Mă simt ca ciobănaşul trădat din balada „Mioriţa”. Ciobănaşului au vrut să-i fure oile, iar mie afacerile”, a spus acesta, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

„Cred că se urmăresc interese de ordin politic, economic şi juridic, iar cei ce l-au pornit urmăresc să denigreze imaginea mea, dar şi a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu. Există posibilitatea că cineva vrea să profite de pe urma acestei campanii de denigrare, dar vom vedea despre cine e vorba în campania electorală”, a menţionat omul de afaceri.

Acesta a ţinut să îi laude pe liderii Alianţei AIE pentru faptul că nu s-au implicat în acest scandal. „Oponenţii mei din acest scandal au mizat pe sprijinul Alianţei, dar liderii acesteia au procedat corect. Ei sunt echidistanţi şi au lăsat organele de drept să-şi facă treaba”, a zis omul de afaceri.

Referindu-se la dosarele intentate oamenilor de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, Plahotniuc s-a dovedit bine informat asupra datei exacte când acestora le-au fost deschise dosare penale. „Nu sunt de acord cu faptul că Victor şi Viorel Ţopa au început să aibă probleme cu organele de anchetă imediat după ce am făcut o conferinţă de presă. Dosarele pe numele lor au fost pornite cu mult timp înainte, ştiu şi perioada când au fost intentate, deoarece am fost informat despre asta. Am auzit că Victor Ţopa a obţinut acţiuni la Victoriabank prin sechestrare de persoane. Eu nu ştiam nimic despre asta. Am insistat ca aceştia să-i plătească bani doamnei Prodisvet”, a declarat Plahotniuc.

Cristina BACIU

The following two tabs change content below.