Surpriza foarte plăcută a Silviei Radu

Pacienții nu vor fi nevoiți să plătească pentru serviciile medicale, CNAM suportând toate cheltuielile

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, vine cu o nouă reformă pentru medicii de familie, care le-ar aduce acestora salarii de până la 30 000 de lei, dar și un volum mai mare de lucru. Noua reformă a apărut deja în Monitorul Oficial, iar din 5 noiembrie medicii pot depune dosarele, însă aceștia nu se grăbesc, susținând că nici ei încă nu au înțeles în ce constă această reformă. Un lucru este cert: pacienții nu vor fi nevoiți să plătească pentru unele servicii medicale, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va suporta toate cheltuielile.

Pe 31 octombrie, Silvia Radu s-a întâlnit la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) cu mai mulți medici din diferite raioane, cărora le-a prezentat noul program care prevede libera practică a medicului de familie. „Toți medicii care vor opta pentru acest sistem vor avea surprize foarte plăcute. Vor avea salarii de cel puțin 5-6 ori mai mari și își vor putea gestiona singuri activitatea”, a menționat ministra. În comunicatul foarte scurt al MSMPS se spune că „libera practică a medicului de familie” va aduce beneficii atât medicilor, cât și pacienților.

Medicii vor primi în gestiune un sector teritorial delimitat, care cuprinde după caz una sau mai multe localități, străzi, case sau blocuri, cu o populație ce se încadrează în normativele recomandate. Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar. Din 5 noiembrie, medicii de familie pot depune dosarul la minister alegând una din formele de activitate – cabinetul individual al medicului de familie (fondat de un singur medic de familie titular al practicii), centrul medicilor de familie (fondat de doi și mai mulți medici de familie titulari ai practicilor) și angajat în cadrul unui prestator de asistență medicală primară existent.

40% din medicii de familie sunt pensionari

Conform datelor MSMPS, în 2017, în raioane au fost repartizați doar 13 medici de familie din 53, cât a pregătit USMF „N. Testemiţeanu”. Un studiu realizat în 2015 de către Centrul Național de Management în Sănătate relata că circa 40% din medicii de familie sunt pensionari, din aceştia 10,1% aveau mai mult de 65 de ani, iar 30% aveau 55-64 de ani.

„La nord oamenii suferă de sărăcie”

La un post privat de televiziune, Silvia Radu a menționat că fiecare medic va primi exact pentru cât a lucrat. „Medicii de familie vor primi, după reforma medicinei primare, salarii echivalente cu cele din România. Rezistenţa se resimte atunci când vrem să implementăm tehnologiile şi sistemele de operare, atunci când nu va mai fi posibil să fie falsificate actele şi să iei din bugetul asigurărilor medicale mai mulţi bani decât se cuvine”, a menționat Radu. Aceasta a mai spus că medicii trebuie să întrunească anumite condiții, stabilite într-un regulament aprobat de minister.

Medicii însă nu se grăbesc să depună dosarele, deoarece nici ei nu au înțeles în ce constă noua reformă. Raisa Gherasim, medic de familie la Oficiul de Sănătate din satul Hiliuți, raionul Râșcani, ne spune că nu va aplica pentru acest program deoarece doreşte să trateze oamenii, nu să se ocupe de contabilitate. „Am auzit câte ceva, dar eu la sigur nu voi aplica pentru acest program. Sunt la pensie și vreau deja să-mi caut de sănătatea mea. Avem grave probleme cu cadrele, ne lipsesc medicii. La Centrul de Sănătate din Râșcani un singur doctor nu e pensionar, restul opt sunt pensionari. Vreau să tratez bolnavii, nu să am grijă de contabil, bani și altele”, menționează Gherasim. Întrebată care sunt cele mai întâlnite maladii de care suferă pacienţii de la Râșcani, aceasta ne-a răspuns că „la nord oamenii suferă de sărăcie”. „Când le prescriu medicamente, îmi spun: știți că nu avem nicio copeică, cu ce să mă duc la farmacie?”, susține Raisa Gherasim.

„Nu cred că vom ridica vreodată salarii de 30.000 de lei”

Nici medicii de la Ialoveni și Anenii Noi nu se grăbesc să depună dosarele. Aceștia însă se plâng că li s-a mărit volumul de lucru și că lipsesc cadrele. „În satul Văsieni, raionul Ialoveni, de trei ani funcția de laborant este vacantă. Centrul Medicilor de Familie este dotat cu echipament medical, salariul unui laborant e de vreo 4000 de lei, însă nimeni nu vine să lucreze”, se plânge directorul Alexei Petcu. Acesta susține că și până acum au mai fost schimbări în sistemul de sănătate, însă fără rezultate.

„La 5 noiembrie, a apărut în Monitorul Oficial inițiativa Ministerului Sănătății, trebuie să o studiem. Zilele acestea o să avem un seminar la raion și poate ne vor lămuri mai bine noua tendință. Eu nu am auzit de așa lefuri și nici nu cred că vom ridica vreodată salarii de 30 000 de lei”, spune Petcu. Şi Anenii Noi se confruntă cu lipsa medicilor de familie, majoritatea sunt pensionari care lucrează și în zilele de odihnă, susține șefa adjunctă a Centrului de Sănătate Anenii Noi, Antonina Bujeniță. „La noi toți stau la dubii în privința acestei reforme și nu știm dacă cineva va depune dosarul în cadrul noului program anunțat de către minister. Și așa avem foarte mult de lucru, acum va fi și mai mult, dări de seamă, noi și așa lucrăm peste program, chiar și în zilele de odihnă, nu știu dacă vom reuși”, menționează Bujeniță.

Cabinet particular nu înseamnă cu plată

În Cimișlia e aceeași situație, majoritatea medicilor de familie sunt pensionari cărora le e frică să se implice în acest program. „Noi am făcut adunare și, din 20 de medici de familie, patru parcă ar dori să meargă în practica individuală, restul se gândesc. Vrem să vedem cum va fi cu Fiscul, cu patrimoniul, eu personal încă nu știu ce direcție voi alege”, ne spune șefa Centrului de Sănătate din Cimișlia, Ludmila Capcelea. Doamna doctor ne-a explicat că pacienții nu vor fi obligați să plătească pentru serviciile medicale, toate cheltuielile vor fi suportate de către CNAM. „Oamenii trebuie să înțeleagă – cabinet particular nu înseamnă cu plată în acest program”, menționează Capcelea. Nici medicii din raionul Glodeni încă nu au depus dosarele la MSMPS. „E o provocare pentru medici ca să meargă la libera practică. Cred că în prima linie o să fie cei mai curajoși”, susține Viorica Ciobanu, directoarea Centrului Medicilor de Familie Glodeni.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)