Surpriză de la Guvernul Filat: o nouă creştere a salariilor profesorilor

După ce ani de zile s-a tot vorbit despre necesitatea majorării salariilor profesorilor, se pare că acest lucru a devenit în sfârşit realitate, fiind o preocupare permanentă a Guvernului FILAT. După preluarea puterii, Guvernul FILAT a majorat salariile profesorilor cu 24%, iar ieri a făcut un nou pas în această direcţie adoptând o hotărâre, care prevede perfecţionarea normelor salariale pentru cadrele didactice.

Prim-ministrul Vlad FILAT a menţionat că, în urma măsurilor prevăzute în Programul de stabilizare şi relansare economică a ţării, Guvernul a identificat posibilitatea de a revedea modul de salarizare a cadrelor didactice, în sensul asigurării unor venituri mai mari profesorilor.

Dacă până în prezent, pe perioada vacanţelor, cadrele didactice primeau doar salariul de funcţie şi sporul pentru vechime în muncă, începând cu 1 septembrie 2010, această categorie de salariaţi va primi salariul mediu pe parcursul întregului an şcolar, inclusiv în perioada în care elevii se află în vacanţă. Este vorba despre plata pentru gradul didactic, pentru dirigenţie, pentru controlul lucrărilor scrise şi administrarea cabinetelor.

Premierul a precizat că pentru implementarea acestei iniţiative se vor aloca 33 mil. lei, cea mai mare parte dintre care (27,7 mil. lei) vor fi pentru gradul didactic.

Hotărârea de Guvern soluţionează şi problema legată de salarizarea metodiştilor din cadrul instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, aceştia fiind incluşi în categoriile de salarizare 13, 14.

În plus, se prevede ajustarea la prevederile legale a salarizării personalului didactic, inclusiv a instructorilor şi maiştrilor-instructori. Salariul pentru personalul fără studii medii de specialitate va fi stabilit în mărime de 80% din salariul cadrelor didactice cu studiile respective, iar pentru personalul cu studii superioare incomplete – în mărime de 80% din salariul lunar pentru cadrele didactice cu studii superioare.

„Capacitatea financiară a Guvernului de a salariza cadrele didactice în cuantum deplin pe parcursul întregului an de studiu vine să demonstreze faptul că economia ţării revine pe o pistă ascendentă şi că acţiunile întreprinse de Guvern în acest sens încep să dea roade”, a menţionat prim-ministrul Vlad FILAT.

De menţionat că salariile profesorilor urmează să fie din nou majorate la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2011. Pentru ambele tranşe va fi alocată o sumă de 430 milioane de lei.
Astfel, de la 1 ianuarie 2011, salariile profesorilor vor fi majorate cu 12,5%, iar de la 1 septembrie – cu alte 12,5%. În total, majorarea salariilor pentru anul 2011 este preconizată să fie de circa 25%.

PP

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)