„Surpriză” de la „Franzeluţa” SA pentru Guvernul Filat

În timp ce fosta guvernare comunistă ne păcălea cu pâine ieftină în preajma campaniilor electorale cu susţinerea evidentă a conducerii SA „Franzeluţa”, la un an de la învestirea Guvernului Filat, în toiul luptei contra scumpirilor la anumite produse de importanţă socială majoră, SA „Franzeluţa” elimină de pe rafturi două soiuri de pâine ieftină, pe care o înlocuieşte cu pâini, mai scumpe cu 30 şi 80 de bani. Întâmplător sau nu, la 25 septembrie, în ziua când Guvernul Filat marchează un an de activitate, orăşenii discută despre scumpirile care au avut loc la pâine.

Pâinea „Orăşenească”, care costă 2,40 lei şi cea „Preferată” care costă 3 lei, a dispărut sâmbătă de pe rafturi fiind înlocuită cu pâinea „Lungă”, de 3,20 lei şi pâinea „Grai” de 3, 30 lei. Ca urmare, directorul general al SA „Franzeluţa”, Eugeniu Baleca, a fost convocat de urgenţă la Guvern. La şedinţă s-au întrunit responsabilii de la CCCEC, IPFS, de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Viorel Chetraru, directorul CCCEC, a ţinut mai întâi să explice că pâinea nu s-a scumpit, precum s-a creat impresia, ci datorită faptului că a fost scoasă din uz una din cele 20 de linii de producere a acestor tipuri de pâine pentru efectuarea unei revizii tehnice, acestea n-au ajuns în vânzare. „Două tipuri de pâine au fost substituite prin altele două, mai scumpe. Drept urmare, a apărut această confuzie”, a afirmat Chetraru.

Statul deţine 52,5% din „Franzeluţa” SA

„În mod normal, astfel de acţiuni se comunică din timp. Acum puteţi spune multe despre măsurile de profilaxie, puteţi prezenta analize, alte argumente. Dar cert este că s-a creat o situaţie nedorită. Urmează să vedem dacă a fost vorba de nepăsare sau de altceva”, a obiectat premierul. Acesta a dat indicaţia să fie reluată livrarea pâinii „Orăşenească” şi „Preferată”, să se revină la normalitate la nivelul preţurilor, ofertei şi la nivel de calmare a spiritelor în rândul populaţiei. Premierul a ţinut să precizeze că Guvernul a fost capabil să ajungă la o înţelegere la capitolul scumpirea pâinii cu conducerea întreprinderilor de panificaţie din Ştefan-Vodă, Căuşeni, Bălţi, întreprinderi private care nu beneficiază de contribuţia statului. În cadrul SA „Franzeluţa” statul deţine cota parte de acţiuni în valoare de 52,5%. Filat a amintit de circa 33 milioane lei rezervaţi în acest an pentru dezvoltarea Combinatului de panificaţie „Franzeluţa” şi de grâul din rezerva de stat care va fi distribuit producătorilor, inclusiv SA

„Franzeluţa”, pentru a evita creşterea preţului la pâine.

În context, premierul i-a solicitat ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare să efectueze o amplă analiză a celor întâmplate şi să-l informeze personal despre rezultate. Solicitat de JURNAL, Valeriu Cosarciuc a declarat că pe moment se investighează acest incident. „Nu este exclus că a coincis testarea tehnică a acestei linii de producere cu ziua în care Guvernul a marcat un an de activitate, dar nu excludem nici faptul că acest lucru ar fi avut loc cu anumite scopuri”, a spus el.

Anterior, ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc a declarat că Guvernul va încerca să evite creşterea preţului prin distribuirea a 15 mii de tone de grâu, sau circa 25% din rezerva de stat, către producători. Potrivit lui, preţul la grâu, cotat pe piaţa internaţională, creşte în baza speculaţiilor şi jocurilor de bursă.

Nostalgii după „pâinea electorală”

De numele SA „Franzeluţa” au fost legate campaniile din perioada guvernării comuniste supranumite de presă „pâinea electorală” când, la indicaţia şefului statului, conducerea SA „Franzeluţa” reducea cu mult tam-tam mediatic preţurile la câteva tipuri de pâine în preajma campaniilor electorale. Astfel de acţiuni au fost stimulate în 2008 printr-o decizie secretizată prin care din fondul de rezervă al statului Guvernul Greceanâi a distribuit 9 mii de tone de grâu către SA „Franzeluţa” şi Combinatul de pâine din Bălţi, decizie criticată dur de reprezentanţii actualului Guvern, care au solicitat restituirea grâului proprietate a statului.

Despre directorul SA „Franzeluţa”, Eugeniu Baleca, ex-directorul întreprinderii, Spiridon Danilescu, demis din funcţie odată cu venirea comuniştilor la putere, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că ar fi un apropiat al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Baleca deţine, de asemenea, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BC „Victoriabank” SA, unde Vlad Plahotniuc este preşedinte al Consiliului de administrare. Baleca a confirmat anterior pentru JURNAL că îl cunoaşte pe Vlad Plahotniuc încă din perioada când erau studenţi la Institutul Politehnic.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.