Suporterii englezi: „Berea voastră e foarte ieftină!”

 

Microbiștii englezi sunt impresionaţi de preţurile mici de la Chişinău şi sunt aproape siguri de victorie

Străzile din centrul Chișinăului au fost luate, de ieri, cu asalt de cei circa 2000 de suporteri ai selecționatei Angliei care va juca astăzi împotriva naţionalei Republicii Moldova. Grupuri de suporteri se fotografiază în Grădina Publică, în faţa ministerelor şi se adună la terase pentru a savura o bere moldovenească și a gusta din mâncărurile oferite de localurile noastre.

Vadim VASILIU

La o terasă, întâlnesc o pereche de englezi – Bryan și Lynette, venită din Brighton special pentru meci. Întrebându-i dacă sunt o familie, Bryan zâmbeşte jucăuș: „Să zicem că parteneri”.

Cuplul englez se află pentru prima dată în RM și declară fără ezitare că nici nu prea au auzit de R. Moldova înainte de acest meci. „Nu am avut idee de Moldova. Când am aflat că Anglia va juca cu Moldova, primul lucru pe care l-am spus a fost: Hei, Bryan, scoate o hartă să vedem unde se află țara asta”, zice Lynnete. Dar Bryan a știut de Moldova. A aflat de țara noastră la campionatul european de fotbal, în Ucraina. „Oamenii aici sunt foarte primitori, în special personalul de la hotelul în care suntem cazați. Ne-au oferit toată informația de care am avut nevoie”, zice Bryan.

 

„Echipă în tranziţie”

Englezii sunt foarte reținuți în a face prognoze pentru meciul de deseară. „În primul rând, vreau să-ți spun că echipa noastră este slăbită din cauza jucătorilor traumatizați. Suntem o echipă în tranziție și, pe lângă asta, nu joacă Rooney. Dar am prefera să spunem că vom câștiga, însă nu putem uita experiența pe care am trăit-o în Muntenegru anul trecut, atunci când am obținut un simplu egal, 2-2”, îmi spune Bryan. Cuplul englez zice că percepe aceste deplasări cu echipa de fotbal ca pe niște ocazii de a se relaxa și de a gusta din băuturile și mâncărurile locale.

„Anglia va câștiga și fără Rooney”

La aceeași terasă se află un grup de opt englezi foarte gălăgioși. Unul dintre aceștia, Stewart, relaxat şi desculţ, îmi spune că la noi berea e foarte bună și foarte ieftină. „În Anglia, o bere costă cinci lire, iar aici o singură liră! Sper că Anglia va câștiga, chiar dacă lipsește Rooney. Un scor de 2-0 ar fi ok pentru noi”, zice Stewart.

R. Moldova, „țară exotică”

La o altă terasă din centrul capitalei, întâlnesc doi englezi de vârsta a treia. Aceștia se prezintă Colin din Manchester și John dintr-un orășel de pe lângă Birmingham. Colin și John s-au cunoscut acum zece ani la Campionatul mondial de fotbal din Japonia. De atunci, merg împreună la toate meciurile pe care le joacă favorita lor, Anglia. Îi întreb dacă pot să numere țările în care au fost cu echipa lor. Colin râde și îmi spune că nu ar putea să facă un asemenea calcul, dar susţine că numărul țărilor pe care le-a vizitat s-ar apropia de 100. Îi rog atunci să-mi spună care sunt cele mai exotice țări în care au fost cu selecționata lor. „Trinidad-Tobago, Turkmenistan, Tadjikistan, Armenia și cred că Moldova ar fi o țară exotică”, zice John.

„Egalitate, în cel mai rău caz”

„La voi în țară totul e foarte ieftin. Suntem aici de patru ore și ne-am dat seama de acest lucru. Dar vom sta până luni și atunci îți vom spune dacă ne-a plăcut sau nu. Apropo, ai putea să ne recomanzi anumite destinații?”, mă întreabă microbiștii. Cei doi consideră că Anglia este obligată să câștige, fiindcă este primul meci. „În cel mai rău caz, să fie o egalitate. Și apoi urmează meciul cu Ucraina, marțea viitoare. Un meci foarte greu. Lipsesc Ashely Cole, Andy Caroll, Rooney. Avem emoții”, zic ei.

Englezii mă întreabă care este cel mai valoros jucător din naţionala Moldovei. Aflând că cel mai scump jucător, Alexandru Epureanu, costă 3 milioane de euro, aceștia îşi pun umorul britanic la bătaie: „Da, e foarte ieftin aici la voi. Am dat pe cafea doar o singură liră, la noi o cafea costă patru lire!”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)