Supărat că nu a fost lăsat să pună cortul la New York, Kadhafi a decis să-şi păstreze uraniul

Liderul libian Muammar Kadhafi, nemulţumit de primirea care i-a fost rezervată la New York în 2009, a luat măsuri de retorsiune refuzând să predea uraniul aflat în posesia sa, scrie duminică “New York Times”.

Potrivit telegramelor diplomatice americane obţinute de WikiLeaks, şeful statului libian a fost iritat de vizita sa în septembrie 2009, cu ocazia Adunării Generale a ONU, în cursul căreia i s-a refuzat autorizaţia de a-şi instala cortul la New York şi de a vizita site-ul “Ground Zero”, locul atentatelor din 11 septembrie, scrie “New York Times” pe site-ul său de Internet.

În cadrul acestei vizite, Muammar Khadafi, în vârstă de 67 de ani în perioada respectivă, era permanent însoţit de o “infirmieră ucraineană” descrisă în telegramele diplomatice drept o “blondă voluptuoasă”, potrivit cotidianului american.

Pentru a protesta faţă de primirea de care a avut parte, liderul libian a renunţat la promisiunea de a trimite Rusiei uraniul îmbogăţit de care dispunea ţara sa, potrivit acestor telegrame.
Vezi aici caracterizările liderilor europeni în documentele publicate de WikiLeaks

Diplomaţia este talentul de a spune lucruri în mod elegant în public, fără a ofensa, dar telegramele secrete americane publicate de WikiLeaks duminică dezvăluie că angajaţii Departamentului de Stat au emis adeseori opinii nemiloase.

Printre miile de documente publicate de WikiLeaks se află portrete puţin flatante ale liderilor aliaţi sau nu ai Statelor Unite.

Preşedintele francez NICOLAS SARKOZY:

“Suspicios şi autoritar”, potrivit ambasadei americane, care subliniază modul dur pe care îl adoptă preşedintele francez cu colaboratorii săi.

Premierul italian SILVIO BERLUSCONI:

Un diplomat american de rang înalt l-a descris drept “iresponsabil, vanitos şi ineficient în calitate de lider european moderat”. O altă telegramă îl descrie drept “slab din punct de vedere fizic şi politic” şi afirmă că obiceiurile sale de a face petreceri până dimineaţa îl împiedică să se recupereze.

Cancelarul german ANGELA MERKEL:

“Îi este teamă de riscuri şi rareori dă dovadă de imaginaţie”, se arată într-o altă telegramă, în timp ce ministrul său de Externe, GUIDO WESTERWELLE, homosexual declarat, este calificat drept o “personalitate exuberantă”, dar cu puţine competenţe în diplomaţie.

Preşedintele afgan HAMID KARZAI:

Un document îl califică drept “extrem de influenţabil” şi înclinat să se lase convins de teorii ale complotului.

Liderul libian MUAMMAR KADHAFI:

O telegramă arată că “depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de încredere” şi că nu ştie să călătorească fără o infirmieră ucraineană bine dotată fizic. Liderului îi este teamă să survoleze apele şi să urce în clădiri cu etaj.

Preşedintele rus DMITRI MEDVEDEV:

“Este Robin al lui Batman jucat de Putin”, potrivit ambasadei Statelor Unite la Moscova, care face aluzie la tânărul camarad al eroului de benzi desenate, pentru a sublinia că de fapt premierul Vladimir Putin este cel care deţine puterea în Rusia. Preşedintele rus este calificat, de asemenea, drept şters şi “ezitant”.

Premierul rus VLADIMIR PUTIN:

Este considerat “masculul dominant” (“alpha-male”).

Premierul turc TAYYIP ERDOGAN:

Este considerat izolat şi prost informat. Se îndoieşte de toţi şi “este înconjurat de un cerc de consilieri care îl flatează, dar îl dispreţuiesc”. Erdogan îşi ia aproape toate informaţiile din ziarele islamiste şi analizele ministerelor sale nu îl interesează, scriu diplomaţii americani la Ankara.

Ministrul turc de Externe, AHMET DAVUTOGL:

Este calificat drept “excepţional de periculos” de un informator al diplomaţilor americani care avertizează privind influenţa islamistă a acestuia asupra lui Erdogan.(mediafax.ro)

The following two tabs change content below.