Supărarea poliţiştilor

NEMULŢUMIRI // Lipsiţi de privilegii, sute de poliţişti demisionează

Sute de poliţişti şi-au dat demisia ca urmare a modificării Legii cu privire la pensionare. Angajaţii Ministerului de Interne se declară nemulţumiţi de faptul că, începând cu 1 iulie, curent, vor trebui să lucreze mai mult pentru a putea beneficia de pensie. Chiar dacă majorarea vârstei de pensionare se va face treptat, adăugându-se câte şase luni în fiecare an, poliţiştii consideră că legea e discriminatorie.

Legea de până acum prevedea că poliţiştii pot ieşi la pensie după 20 de ani de muncă. Noile modificări (care abia au trecut de Guvern şi urmează să fie adoptate de către Parlament – n.r.) stabilesc o vechime de muncă minimă de 25 de ani până în 2020. Aceeaşi lege revede mărirea plafonului de pensionare şi pentru militari, procurori, judecători şi funcţionari publici.

Gata de a-şi da demisia

„Sunt gata să scriu cerere de concediere. Nu sunt de acord cu noile condiţii de pensionare. Mai înainte mă gândeam să rămân în cadrul ministerului şi după ce îndeplinesc cei 20 de ani necesari pentru vechimea de muncă, acum însă m-am răzgândit”, ne-a declarat comisarul r. Nisporeni, Dan Pârlici. Poliţistul susţine că, în urma acestor modificări legislative, îi va fi micşorată şi pensia. „Nu e corect aşa. Mai ales când vedem că unii au salarii de 100 de mii de lei”, ne-a mărturisit el, precizând că în cadrul comisariatului pe care îl conduce sunt multe persoane nemulţumite, gata să scrie rapoarte de concediere.

„Pleacă cei mai experimentaţi”

În Comisariatul de poliţie al sectorului Centru din capitală, luna aceasta au fost depuse opt cereri de demisie. „Pleacă poliţiştii care au deja vechimea de muncă de 20 de ani, adică cei mai experimentaţi. Ei preferă să se concedieze acum, pentru că, după adoptarea de către Parlament a proiectului de modificare a Legii de pensionare, vor trebui să mai lucreze jumătate de an pentru a avea dreptul de a se pensiona. În plus, circulă un zvon că pensia va fi plătită abia de la 55 de ani. Ce să facă până atunci poliţistul care nu mai lucrează?”, se întreabă vicecomisarul Nicolae Buzu. Potrivit lui, unii poliţişti sunt dispuşi să acţioneze în judecată MAI pentru aceste modificări.

Peste 2000 de demisii?

Preşedintele sindicatului angajaţilor din cadrul MAI, Mihai Laşcu,  afirmă că se întâlneşte zilnic cu zeci de poliţişti din toate raioanele republicii care se plâng de noile condiţii de pensionare. „Sunt deja peste 2000 de poliţişti cu vechimea de 20 de ani de muncă în structurile de drept care doresc să-şi dea demisia. Pleacă elita ministerului. Noi considerăm aceste modificări legislative inoportune şi discriminatorii. Corect ar fi ca noile prevederi să se aplice celor care se vor angaja în cadrul MAI din momentul în care legea va intra în vigoare. Poliţiştii care lucrează acum au semnat contracte de angajare în anumite condiţii care nu ar trebui să se schimbe”, crede Laşcu.

„Nemulţumirea e firească”

Şeful serviciului de presă al MAI, Chiril Moţpan, susţine însă că numărul nemulţumiţilor nu e chiar atât de mare după cum susţine Laşcu. „Nu avem deocamdată nişte cifre concrete, dar putem să vă spunem sigur că nu e vorba de mii de poliţişti care au scris cereri de concediere. Activitatea MAI nu este pusă în pericol. Desigur există nemulţumiţi, dar e firesc ca oamenii să se revolte atunci când sunt lipsiţi de nişte condiţii avantajoase”, ne-a declarat Moţpan.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, crede că poliţiştii nu au motive de îngrijorare. „Ei trebuie să se bucure de faptul că au un loc de muncă ce le va fi asigurat pentru o perioadă mai mare de timp. Aceste modificări legislative nu vor determina micşorarea pensiilor, ci dimpotriva, majorarea lor”, a precizat Buliga.

Caseta

Fără privilegii de pensionare!

Proiectul de Lege cu privire la pensionare prevede majorarea treptată, cu 6 luni în fiecare an, a vechimii în serviciu, de la 20 la 25 de ani, pentru militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Va fi majorat şi stagiul de cotizare a judecătorilor şi procurorilor de la 12 până la 15 ani, iar pentru toţi angajaţii – de la 30 de ani la 35 de ani.

De asemenea, proiectul documentului prevede ca, în decurs de 23 de ani, judecătorii, procurorii şi funcţionarii publici să fie obligaţi să iasă la pensie la fel ca şi celelalte categorii de angajaţi, adică femeile la 57 de ani, iar bărbaţii la 62 de ani.

Reforma se conţine în Acordul negociat de autorităţile de la Chişinău cu Fondul Monetar Internaţional.

Pe lângă privilegiile legate de vârsta de pensionare, judecătorii, procurorii, poliţiştii şi militarii au avantaje şi în modul de calculare a pensiei. Graţie formulei speciale de calculare a pensiei, aceştia beneficiază de indemnizaţii viagere substanţiale. Spre exemplu, pensia medie a unui funcţionar public este de 1400 de lei, a unui procuror sau judecător – de 2000-2400 de lei, a unui militar – de 2500 de lei, a unui poliţist – de 3000 de lei.

Ministerul Muncii susţine că formula de calculare a pensiilor pentru aceste categorii nu va fi modificată.

Militarii se impacientează, nu şi judecătorii

Schimbarea vârstei de pensioare a provocat nemulţumiri şi la Ministerul Apărării. Şeful Direcţiei economico-financiare, Vitalie Bucatari, ne-a declarat că militarii sunt îngrijoraţi de modificările care urmează a fi operate. 12 militari au şi depus cereri pentru a fi trecuţi în rezervă, iar alţii vin cu rapoarte de verificare a vechimii de muncă.

„Sunt peste 200 de ofiţeri care au atins vârsta de pensionare. Dacă vor pleca, putem rămâne fără efectivul strategic”, a mai spus Bucatari.

Deşi nemulţumiţi de noile condiţii de pensionare, judecătorii nu se grăbesc să scrie cereri de concediere. Şefa secţiei cadre de la Curtea Supremă de Justiţie ne-a anunţat că nu a primit nicio cerere de demisie din acest motiv.

Mariana RAŢĂ

Sondaj vârstă pensionare

Vor fi şi ei la fel ca toţi oamenii

„Foarte bine!” – astfel crede majoritatea oamenilor de rând despre majorarea vârstei de pensionare a militarilor, procurorilor, judecătorilor şi funcţionarilor publici. Această modificare îi va face pe toţi egali în faţa legii cu privire la pensionare.

Eudochia, 69 de ani

E bine că le majorează vârsta de pensionare la poliţişti, dar ar trebui să o micşoreze la restul lumii. Soţul meu, sărmanul, nu a mai ajuns la pensie. A murit la 60 de ani.

Elena, 34 de ani

Uite acum vor fi şi ei la fel ca toţi oamenii! De ce adică noi trebuie să ieşim la pensie la 60 de ani, iar poliţiştii la 35?

Vera, 62 de ani

Ginerele meu e poliţist. Adică e poliţist la pensie. Ştiu că pensia e tare mică şi de asta fiica mea a plecat la Italia. Ea trimite bani, iar el construieşte casa şi creşte copiii. Când Tania s-a dus de acasă, nepoţelele mele aveau una şase ani şi cealaltă 14 ani. Acum cea mai mare e studentă la universitate. E bine că Nichita a ieşit aşa de devreme la pensie. Cine avea să aibă grijă de copii dacă ar fi lucrat mai departe poliţist?

Ecaterina, 45 de ani

Mai demult a trebuit să facă acest lucru. De bine ce le este, poliţiştii nu mai încap în pantaloni. Ai observat cum, timp de vreo doi ani după ce se angajează, se îngraşă încât nu-i cunoşti.

Grigore, 39 de ani

Eu cred că e rău. Dacă o să se pensioneze la o vârstă mai mare, mă tem că numărul lor o să crească. Ei şi aşa sunt tare mulţi. Va fi cred că la fiecare pas şi sub fiecare tufar câte un poliţist.

Veaceslav, 21 de ani

Dar ei sunt de acord cu această schimbare? Parcă-i văd că şi ei ies pe stradă să protesteze.

Sondaj realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.