Sunteţi în centrul Europei!

Unde bate inima geografică a Europei

 

Înfricoşaţi, ne apropiem de ursul care stă nemișcat chiar în centrul Europei. „Vreţi să faceţi o poză cu Mişa? Două grivne”, spune un moșulică ce, după ce ia banii, le permite turiştilor să înveşnicească momentul aflării lor la kilometrul zero al Europei. Acum un secol, s-a stabilit că se află în Maramureşul istoric, raionul Rahău, regiunea Transcarpatia, Ucraina, la nici doi paşi de frontiera de nord-vest a României.

 

Svetlana Panţa

 

Turiştii nu ezită să facă un popas lângă borna care atestă că suntem în inima geografică a Europei. Observăm o inscripţie în limba latină: „LOCUS PERENNIS DILICENTISSIME CUM LIBELLA LIBRATIONIS QUAE EST IN AUSTRIA ET IN HUNGARIA CONFECTACUM MENSURA GRADUM MERIDIONALIUM ET PARALLELOUMIERUM EUROPEUM MDCCCLXXXVII / Loc etern. Folosind aparate special fabricate în Austria şi Ungaria ce măsoară meridiane şi paralele, s-a fixat extrem de precis Centrul Europei. 1887”. Cam aşa se traduce inscripţia pe borna din localitatea Delovoe (Valea Vişeului), raionul Rahău.

 

Nu toţi vizitatorii sunt de acord cu cele scrise. De exemplu, francezii şi lituanienii susţin că centrul Europei se află la ei în ţară.

Localnicii strâng din umeri şi spun nedumeriţi: „Nu ştim în ce măsură este adevărat ceea ce e scris, cert e că, graţie acestei inscripţii, sute de turişti se opresc pentru a se simţi pentru câteva clipe în inima Europei”, ne spune o vânzătoare de suvenire.

 

Aici, într-o piaţă improvizată pe o margine de drum poţi să-ţi umpli geanta cu tot felul de suvenire pentru apropiaţi care ar confirma că aţi fost în centrul Europei din Ucraina. Mai mult, te poţi alege cu o geantă făcută manual de meşterii din localitate. Scoatem două grivne din buzunar, îl netezim pe „Mişa” pe blăniţa aspră şi plecăm cu gândul: „Am fost în centrul Europei”.

 

Dacă credeţi că ursul din centrul Europei este acoperit cu un covoraş ca să nu aibă insolaţie, vă greşiţi. Dai doi grivne şi stăpânul îl descoperă. „Poftim, faceți poze”

Românii din Transcarpatia

Conform datelor ultimului recensământ efectuat în Ucraina, românii trăiesc compact în doua raioane: Teaceu şi Rahău.

Românii din Teceu
Apşa de Jos 98%
Slatina 55-60%
Topcino 99%
Strâmtura 99%
Bouţu Mare 99%
Bouţu Mic 99%
Cărbuneşti 100%
Podişor 98%

Românii din Rahău
Biserica Alba 98%
Apşa de Mijloc 99%
Plăiut 98%

The following two tabs change content below.