„Suntem nişte impotenţi!”

OPINII // Ideea lui Butnaru, iniţiativă serioasă sau amatorism?

Ideea lui Val Butnaru de a transforma Republica Moldova într-o regiune a României, în contextul discuţiilor privind împărţirea României pe regiuni (vezi JURNAL de Chişinău din 26 august curent), a trezit nedumerirea unor politicieni din Republica Moldova. Deşi mulţi au declarat că nu înţeleg ce vrea autorul, au calificat ideea acestuia imposibilă, motivând că subiectul unirii nu se află actualmente pe agenda politică de pe ambele maluri ale Prutului. Şi aceasta în condiţiile în care senatorul român Viorel Badea a apreciat propunerea lui Butnaru ca una serioasă, discutată în „anumite cercuri”. 

„Amatorism”

Ideea transformării Republicii Moldova într-o regiune a României, cu păstrarea instituţiilor sale de stat, le-a dat unor politicieni moldoveni ocazia, după cum a prevăzut şi autorul materialului, de a susţine/apăra impetuos statalitatea moldovenească. Unul dintre aceştia e Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, potrivit căruia ceea ce propune Butnaru este „amatorism”. „E uşor să lansezi idei patriotice de ziua independenţei… Ce facem atunci cu Republica Moldova, stat independent, suveran, membru ONU, recunoscut de comunitatea internaţională?… Ce facem cu poziţia statelor europene, a Uniunii Europene?… O idee lansată de un ziarist este o treabă, însă când le propui politicienilor să comenteze asemenea lucruri este alt lucru”, a opinat Diacov.

„Forma şi conţinutul” lui Ioniţă

Şi deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, şi-a manifestat nedumerirea faţă de integrarea administrativă şi economică a Republicii Moldova în spaţiul românesc. Ideea enunţată de Butnaru l-a pus în încurcătură pe Ioniţă: „Nu înţeleg ce vrea să spună domnia sa. Există Republica Moldova ca stat şi există România ca stat. Nu s-a vorbit până acum de o asemenea unificare. Domnia sa cred că a pus căruţa înaintea cailor. Dacă ar exista o decizie politică, ne-am gândi la o asemenea idee. Cum să discutăm despre o asemenea formă de unire când nu avem conţinutul?”, se întreabă Ioniţă.

Pentru vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, propunerea lui Butnaru este o cale pentru Republica Moldova şi România de a se regăsi în cadrul Uniunii Europene. Primarul ne-a răspuns, à la Titulescu, că regăsirea celor două state româneşti în cadrul UE constituie un obiectiv pentru marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova, iar punctul de vedere al lui Val Butnaru este o formă de realizare a acestui deziderat: „Toate formulele de realizare ale acestui obiectiv merită a fi discutate. Punctul de vedere exprimat de dl Butnaru este una din aceste formule, dar obiectivul final rămâne ca Republica Moldova şi România să aibă un viitor comun în cadrul UE, astfel încât să fie corectată nedreptatea de la 1812 şi 1940”, a spus primarul capitalei.

„Trebuie să întrebăm poporul”

Ex-preşedintele Republicii Moldova Mircea Snegur crede că  propunerea lui Val Butnaru este pur şi simplu imposibilă. Şi aceasta deoarece atât Moldova, cât şi România sunt ţări semnatare ale Actului Final de la Helsinki, ale Cartei de la Paris, documente care nu admit schimbarea hotarelor. „Dacă până la urmă se insistă asupra acestui subiect, trebuie să întrebăm poporul”, a sugerat primul preşedinte al RM.

„Noi am eşuat!”

Solicitat să aprecieze proiectul lui Butnaru, analistul politic Oazu Nantoi a rostit adjectivul său preferat pentru statul Republica Moldova şi cetăţenii săi – impotenţi. „Această idee înseamnă recunoaşterea impotenţei noastre în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova care, cu câteva zile în urmă, a sărbătorit cu fast aniversarea a 20-a de la proclamarea independenţei. Aceasta înseamnă că noi am eşuat, suntem impotenţi”, a spus analistul politic.

Scriitorul Vasile Ernu crede că propunerea formulată de Val Butnaru e legată de relaţia dintre o idee şi o aplicaţie practică şi reală. Acesta susţine că, în acest moment, românii nu sunt în stare să-şi modifice propria formulă administrativă, darămite să facă un pas atât de radical, iar datele care vin din Moldova arată că statalitatea este ideea cea mai susţinută. Mai mult, scriitorul afirmă că nici România şi nici Europa nu sunt pregătite pentru o asemenea acţiune.

Butnaru ştie istoria românilor?

Istoricul Virgil Pâslariuc se întreabă „ce înţelege Butnaru prin regionalizarea României, că Bacăul va avea Parlamentul său? Şi ce legătură are atunci cu zonele economice? Cum vrea să facă uniformizarea la nivel de monedă, poliţie, armată, drumuri etc. şi totodată să facă un control riguros pe Prut? CE înseamnă diplomaţia Regiunii? Se pare că Butnaru vrea un fel de confederalizare a României, atunci el ştie prost istoria României. În acest caz, cerinţele lui de a se introduce istoria românilor mi se par perfect legitime. Poate ajută”.

„Un proiect serios”

Totodată, în opinia lui Viorel Badea, senator pentru românii din Europa şi Asia, propunerea lui Val Butnaru este una care trebuie dezbătută. Senatorul român ne-a declarat că a auzit despre ea în „anumite cercuri” şi este necesar să fie discutată cu cea mai mare seriozitate, dacă vrem să ne referim cu toată responsabilitatea la viitorul european al basarabenilor, dar şi al cetăţenilor din această parte a lumii. „Sunt convins că, în cel mai apropiat timp, această propunere va deveni una din chestiunile de pe agenda politică a oamenilor de stat de pe cele două maluri ale Prutului”, a menţionat politicianul român.

Iniţiativa legislativă privind reîmpărţirea administrativă a României, aparţinând grupului UDMR, în 16 regiuni a fost deja aprobată de Senatul României şi se află de trei luni în atenţia deputaţilor. Unul dintre susţinătorii acesteia este preşedintele Traian Băsescu care susţine că actuala organizare administrativă a României pe judeţe împiedică dezvoltarea acesteia.

Nota redacţiei

Ţinem să precizăm că în fraza „De-a lungul Prutului se instaurează un control riguros” din articolul lui Val Butnaru, „Avem „ţară”. Ce facem cu ea?”, publicat în JURNAL de Chişinău la 26 august 2011, s-a strecurat o greşeală de fond. Bineînţeles, este vorba de Nistru.

A consemnat Ilie GULCA

The following two tabs change content below.