„Suntem împotrivă pentru musulmani!” // SONDAJ

În timp ce Mitropolia Moldovei a declanşat manifestaţii de protest la Bălţi şi la Chişinău împotriva înregistrării islamului în RM, majoritatea chişinăuenilor chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de JURNAL în centrul capitalei, în timpul acţiunii Bisericii Ortodoxe, nu se pronunţă împotriva deciziei Guvernului RM din martie curent. Cei intervievaţi au fost rugaţi să răspundă la întrebarea: „Ce părere aveţi despre înregistrarea islamului în Republica Moldova”.

Serghei, 38 de ani, muncitor: „Consider că naţiunea moldovenească s-a constituit având la bază valorile ortodoxiei. Să-i lăsăm pe aceşti bărboşi la noi (râde în hohote). Despre ce vorbiţi dvs.? Vom înceta să mai fim moldoveni”.

Tatiana, 26 de ani: „Fiecare religie are dreptul să existe. Nu putem interzice nimănui să practice religia pe care şi-a ales-o”.

Ghenadie, 42 de ani: „Dacă RM vrea să se integreze în UE, trebuie să respecte legislaţia europeană. În Italia, de exemplu, oamenii se roagă în lăcaşurile în care vor. Prin înregistrarea islamului, nimeni nu te obligă să fii musulman. Manifestaţiile organizate de Mitropolia Moldovei fac parte dintr-o politică rusească pe care Rusia ne-o vâră pe gât”.

O doamnă, 50 de ani: „Ce e aceea islam? Suntem împotrivă pentru musulmani (sic!). În Moldova nu trebuie să existe musulmani”.

Andrei, 54 de ani, inginer: „Nu ar trebui să fim împotriva acestei decizii, dacă sunt oameni care împărtăşesc această confesiune, să o practice”.

Olea, 36 de ani, contabilă: „Nu sunt împotrivă. Dar nu aş vrea ca această confesiune să se extindă în Moldova”.

Liuba, 24 de ani: „Sunt deschisă tuturor religiilor, doar ca ei să se comporte civilizat”.

Petru, 74 de ani, pensionar: „Dacă ne declarăm stat democratic, aici toţi oamenii au dreptul să-şi practice religia”.

Tatiana, 50 de ani, măturătoare: „Fiecare are dreptul să creadă în ceea ce vrea. Nu am auzit ca musulmanii din RM să comită infracţiuni. Dacă vor păstra pacea şi nu-şi vor proclama jihadul, nu sunt împotriva deciziei guvernului.

Sondaj realizat de Ilie Gulca