„Suntem deja toți cetățeni canadieni”

Juristul Stanislav Belevici, membru al Consiliului director al Comitetului Consultanților de Emigrație din Quebec, s-a integrat cu succes în societatea canadiană

 

Născut la Chișinău, Stanislav Belevici, fiul lui Victor și al Victoriei Belevici, originari de la Râșcani și, respectiv, din Floreşti, absolvent al Facultății de Drept a Universităţii de Stat din Moldova (1998), nu și-a găsit rostul acasă, de aceea a decis în 2002 să emigreze în Canada. Stanislav Belevici predă dreptul la una dintre cele mai prestigioase universități din Canada, British Columbia, devenind un specialist apreciat în domeniul imigrărilor.

În prezent, activează la o firmă de consultanță juridică din Toronto și a consiliat clienți valoroși în dezvoltarea politicilor de imigrare, dar și companii, cărora le-a oferit soluții pentru a diminua riscurile, pentru a respecta cerințele de imigrare. Conaționalul nostru ne-a spus că duce dorul Basarabiei și prietenilor, colegilor rămaşi, deoarece părinții și sora sa îi sunt alături în Canada. „Suntem deja toți cetățeni canadieni”, ne-a spus basarabeanul.

Înainte de a emigra în Canada, Stanislav Belevici a încercat să se afirme în Republica Moldova. Își amintește că primul său job, în anii de studenție, a fost cel de prezentator muzical la Radio Nova. Apoi a lucrat în calitate de jurist pentru biroul Ernst & Yung din România și Moldova. Aici s-a apucat de dreptul de emigrare. Credea că face asta temporar până la finalizarea studiilor, dar a fost captivat, deoarece domeniul are tangențe cu dreptul penal, administrativ și cel al familiei.

Juristul ne-a mărturisit că a revenit acasă pentru trei ani, exact în perioada lui aprilie 2009. Ieșise atunci în Piața Marii Adunări Naționale cu telefonul în mâini ca să filmeze istoria. A fost martorul evenimentelor de atunci.

„Cu părere de râu, așteptările nu s-au realizat. După ce a fost devastată clădirea Parlamentului și a Președinției, au început arestările…”, ne-a mărturisit el.

 

Nimic nu s-a schimbat după protestele din 2009

„Aşteptam democratizarea procesului politic și transparență în sistemul judiciar. Însă nimic nu s-a schimbat”, şi-a dat cu părerea Stanislav Belevici.

A emigrat în Canada prin intermediul programului provinciei Quebec, în 2002, ca specialist de drept corporativ și fiscal. Cunoscător al limbilor străine, Stanislav s-a înscris în 2003 la studii de masterat în drept comparat la universitatea McGill, specializarea Protecția juridică a investițiilor străine în Europa de Est și Rusia. A decis să se specializeze în dreptul canadian de imigrație, la sugestia părinților săi, domeniu care atunci era într-o etapă începătoare de reglementare și permitea un acces simplificat pentru a practica această profesie.

În 2006, după obținerea diplomei, a început activitatea în domeniu, iar un an mai devreme, începuse să predea dreptul corporativ și reglementarea importului și a exportului la Academia Internațională de Design din Montreal. Stanislav ne-a mărturisit că-l întristează faptul că peste un milion de cetățeni ai țării noastre au plecat în statele dezvoltate, unde au succes în diferite domenii.

Un exod continuu de forță aptă de muncă și resurse intelectuale va plasa statul R. Moldova în coada listei țărilor cu potențial de dezvoltare”, crede juristul.

Moldovei îi va fi sortit să rămână o țară cu industrie agricolă și, poate, cu industrie turistică. Este foarte grav că generația tânără nu-și vede viitorul legat de Moldova. El speră ca statul R. Moldova să găsească resurse pentru dezvoltarea unei strategii multilaterale de atragere a tineretului în sectoarele de perspectivă ale economiei, care le-ar oferi încredere mai mare în viitor și  posibilitatea de a-și planifica dezvoltarea personală pe termen lung.

Stanislav Belevici predă dreptul la una dintre cele mai prestigioase universități din Canada, British Columbia. În opinia lui, diferența fundamentală între sistemul occidental de învățământ și cel din R. Moldova constă în abordarea critică a materialului didactic.

„Sistemul occidental încurajează studenții să se informeze din diferite surse. Am avut un caz cu studenții mei. În timpul unei lecții deschise verificau în regim online informațiile furnizate de profesorul invitat și îl atacau cu fapte descoperite în timp real, din surse pe care le accesau online”, ne-a spus juristul.

În opinia sa, exact așa trebuie să arate un jurist devotat, care contestă autoritatea și care este, în permanență, alert și pregătit să își apere clientul.

„Studenții din R. Moldova, în perioada studiilor mele, erau apreciați cât de bine pot interpreta spusele profesorului și cât de aproape sunt răspunsurile lor de viziunea profesorului”.

În Canada, universitățile au un rol important în societatea civilă

„Universitățile reprezintă inima dezbaterilor. Anume în cadrul lor sunt invitați formatori de opinie controversați, profesori marcanți din întreaga lume, care ţin lecții deschise și sunt bombardați cu întrebări din partea studenților. Universitățile în Canada colaborează cu guvernele provinciilor și cu cel federal în elaborarea tenderelor necesare pentru dezvoltarea durabilă în ocrotirea mediului, democratizare, politici publice, sănătate etc.”.

Potrivit lui Stanislav, în R. Moldova, inițiativa în domeniul acesta este preluată de ONG-uri și universitățile cred că încă nu realizează potențialul pe care îl posedă în formarea viitorului țării.

„Cred că ar fi bine ca universitățile să își revizuiască capacitățile și să abordeze o atitudine mai dinamică față de participarea la tenderele organizate de instituții internaționale și de instituțiile statului”, susține acesta.

L-am întrebat cât de complicată este imigrarea în Canada pentru cetățenii care aleg această destinație.

Imigrația a fost acceptată în Canada drept o metodă alternativă de creștere a populației. Guvernul Canadian este conștient de faptul că o creștere economică durabilă nu poate fi atinsă fără forțe de muncă calificate, mai ales unde natalitatea este scăzută. De aceea Canada a organizat un sistem de imigrație robust, care răspunde necesităților economice de influx de forțe de muncă bine instruite”, ne-a informat Stanislav Belevici.

Din spusele lui, statul canadian oferă cursuri de limbă engleza sau franceză pentru emigranți. Cunoașterea limbii este un element esențial al integrării.

Dreptul de emigrație este un drept cu împuterniciri partajate între guvernul central (federal) și guvernele locale (provinciale), ceea ce oferă o flexibilitate mai mare în sistem și permite guvernelor locale să participe activ la selectarea emigranților de care are nevoie economia locală.

 

„Voluntariatul este unul din stâlpii societății canadiene”

Canada este un stat primitor. Apropo, voluntariatul este unul din stâlpii societății canadiene, care este menționat și în testul de cetățenie canadiană.

Despre provocările pe care le întâmpină cetățenii moldoveni, Stanislav ne-a spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă imigranții este recunoașterea competențelor obținute în străinătate.

„Domeniile de activitate profesională sunt reglementate de către organismele profesionale, baroul de avocați, colegiul medicilor, camera notarilor, ordinul inginerilor etc. Aceste instituții sunt absolut independente.

De exemplu, eu fac parte din consiliul director al Comitetului Consultanților de Emigrație, unde reprezint provincia Quebec. Comitetul este absolut independent și activează în baza legii cu privire la organizațiile non-guvernamentale. Noi suntem responsabili de eliberarea autorizațiilor de practicare a activității de consultant în emigrație.

Din cauza că reglementarea profesiilor este atât de individualizată și diferă de la un caz la altul, imigranților le vine foarte greu să se lămurească din start în cerințele de aderare la profesie și de recunoaștere a studiilor obținute în străinătate. Anume acest impediment îi face pe mulți să refuze calea de recunoaștere a competențelor obținute în Moldova și să își caute un lucru mai puțin calificat.

L-am întrebat pe Stanislav Belevici în ce condiţii ar reveni acasă ca să contribuie la schimbarea și dezvoltarea Republicii Moldova.

Nu știu dacă aș putea reveni acasă pentru o perioadă îndelungată. Sunt plecat de multă vreme. Părinții, familia, sora, prietenii și mulți colegi sunt aici. Am un cerc larg de prieteni și deja nici nu mă pot vedea locuind în altă parte…”

Victoria Popa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)