„Sunt sigur că toţi profesorii de aici au câte o istorie tristă”

Mihai, profesor la gimnaziul din Leova

Nemulţumiţi de nivelul scăzut de salarizare, sute de profesori din diferite raioane ale Republicii Moldova au ieşit săptămâna trecută la un protest organizat în faţa Guvernului. Profesorii au solicitat majorarea salariilor cu cel puţin 50%. Deşi se anunţa un protest de câteva zile, acesta a durat doar câteva ore, după care reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au anunţat că renunţă temporar la ele şi aşteaptă o soluţie din partea grupului de lucru instituit de guvern pentru a le soluţiona revendicările.

Mai mulţi profesori care au participat la protest ne-au spus că au salarii mici care nu le ajung nici măcar pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare. Deseori, pentru a-şi întreţine familiile, sunt nevoiţi să-şi întrerupă activitatea şi să plece la muncă peste hotare. Muncesc în domeniul construcţiilor, menajere ori îngrijitoare, apoi revin şi, nu fără un efort, încearcă să se impună în faţa elevilor, să le câştige respectul şi să le insufle dragostea pentru carte.

Mihai, profesor de matematică şi fizică la Gimnaziul din Leova, ne spune că a lucrat timp de mai mulţi ani constructor în Germania. Acolo primea un salariu de circa 2000 de euro. A revenit pentru că vrea să petreacă mai mult timp alături de familie. De la 1 septembrie s-a angajat profesor cu un salariu de 1600 de lei. „Personal, încă nu m-am obişnuit cu salariul pe care îl am. Sunt sigur că toţi profesorii de aici au câte o istorie tristă. Nu înţeleg de ce un profesor din Germania beneficiază de 3000 de euro, pe când un profesor de la noi, care face un volum similar de lucru, primeşte un salariu care nu-i ajunge să achite măcar facturile. Un  profesor bine pregătit şi bine remunerat va fi întotdeauna mândru de profesia sa. Până la urmă de calitatea profesorilor depinde calitatea educaţiei şi a culturii unei societăţi. Aş vrea ca domnii de la guvernare să încerce să trăiască cu 2-3 mii de lei. Din păcate, unica soluţie pe care o văd în acest moment este plecarea, dar e foarte greu să te afli mult timp departe de copii şi familie”, afirmă pedagogul.

De la condiţia de profesor la cea de muncitor la negru

O altă profesoară, Natalia Lisevici, ne spune că pentru a supravieţui e nevoită să plece din când în când la muncă în Italia, unde lucrează îngrijitoare. „Am doi copii pe care îi cresc singură. Salariul de 2600 de lei nu-mi ajunge. Revin pentru că îmi place profesia şi vreau să fiu prezentă mai mult în viaţa copiilor mei. Ar fi bine ca aşa cum au găsit bani să majoreze salariile judecătorilor, poliţiştilor, să ne majoreze şi nouă salariile. Nu mai putem suporta starea actuală de lucruri”, afirmă femeia.

Dumitru Roşca, profesor la Colegiul agro-industrial din Ungheni, lucrează din anii 80, cu intermitenţe, în domeniul educaţiei. „Am lucrat un timp pe şantier la Moscova. Am fost nevoit să plec ca să finisez construcţia casei şi să-mi cresc copiii. Acum sănătatea nu-mi mai permite să merg peste hotare. E greu. M-au primit cu mare plăcere înapoi la colegiu, pentru că nu ajung specialişti. Salariul pe care îl primesc însă abia îmi ajunge să plătesc facturile la căldură şi enerigia electrică”, ne-a spus profesorul.

Dumitru Roşca, or. Ungheni

La rândul său, Nina Miroliubov, profesoară la Liceul „Petru Ştefănucă” din Ialoveni, ne spune că există categorii de salariaţi remuneraţi cu circa 1000 de lei. „E vorba de categoria I de salariaţi, care, de regulă, au cei mai mulţi copii în clasă. Avem cadre didactice care au ieşit la pensie, dar continuă să achite 6% la fondul social. Cerem înlăturarea acestor inechităţi salariale. Acum, Guvernul propune salarizarea cadrelor didactice prin prisma performanţelor pe care le obţin. Dar s-au închis şcoli, s-a mărit numărul de elevi în clase, ce performanţe poţi obţine într-o clasă cu 35 de elevi?”, se întreabă profesoara.

„Calitatea educaţiei lasă de dorit”

În preajma profesorilor am întâlnit şi oameni supăraţi, critici aspri ai activităţii acestora. Printre ei, Vladimir Ciorici din mun. Chişinău: „Din păcate, educaţia tinerilor de azi e de o calitate mai proastă ca în anii 90. Susţin examenele de bacalaureat, intră în magazin şi zic: „Dă-mi un baton”. Nu-şi cunosc identitatea, nu cunosc istoria acestui popor. Cu aşa o calitate a educaţiei vrem să ajungem în Europa?! Iată de ce îl susţin toţi pe mincinosul acesta de preşedinte, Dodon”, se revoltă pensionarul.

Vladimir Ciorici

Revendicările angajaţilor din învăţământ au fost făcute publice la începutul acestei luni. Profesorii au solicitat în special egalarea lefurilor pentru categoria I de salarizare, care însumează în prezent 1.700 de lei, cu mărimea minimului de existenţă; majorarea salariului personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%; majorarea indemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti, adică tinerii cu studii medii speciale să primească 50.000 de lei, iar cei cu studii superioare – 70.000 de lei. În ajunul protestului, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova cărora le-a sugerat că: „Soluţiile nu se identifică la protest, ci se identifică în cadrul unui dialog”.  Ministerul Educaţiei a emis un comunicat în care a anunţat că susţine protestul profesorilor, dar că o nouă metodologie de salarizare a cadrelor didactice va fi prezentată la începutul lunii februarie.

Profesorii și reprezentanții sindicatelor din domeniul educației au renunțat temporar la protest și așteaptă rezultatele activității grupului de lucru, instituit de Guvern, care are sarcina de a analiza și de a propune soluții la revendicările angajaților din sectorul învățământului.

Amintim că optimizarea rețelei instituțiilor de învățământ general, special și profesional tehnic a contribuit în 2016 la reducerea cheltuielilor bugetare cu circa 31,9 mln. lei. De asemenea, bugetul Ministerului Educației pentru 2016 a fost redus cu 218,99 mln. lei, inclusiv au fost micșorate cheltuielile de personal cu 27,4 mln. lei.

Ultimele proteste organizate de sindicaliştii din Educaţie au fost în martie şi aprilie 2014.

Potrivit datelor FSEȘ, salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1-6 de salarizare în anul 2017 este de 1.776 lei, în timp ce minimul de existență, la situaţia de 1 octombrie 2016, constituia 1.813 lei.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)