Sunt funcţionară deşteaptă, vreau apartament!

NESIMŢIRE // Având acces la baza de date a Primăriei capitalei, o funcţionară a vrut să pună mâna pe un apartament cu patru camere din buricul Chişinăului

Un apartament cu patru camere de 82,5 metri pătraţi în plin centrul capitalei – pe strada A. Puşkin 33, în care să locuiască, chipurile, cu mama care a trăit o viaţă la ţară şi cu sora care creşte un copil! Cu asta a vrut să se aleagă o funcţionară în vârstă de 30 de ani din cadrul Primăriei Chişinău. Având acces la informaţia despre spaţiul locativ disponibil care aparţine autorităţilor publice locale, Mariana Ambros (foto), şefa Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale din cadrul Primăriei capitalei, declară că „a acţionat legal”. Cu toate acestea, Ambros, care este şi membru al Partidului Liberal, a fost demisă, ieri, de primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Ieri, pe la amiază, locuitorii blocului cu nouă etaje de pe str. Puşkin 33 habar nu aveau că o angajată de la Primăria capitalei a vrut să le fie vecină. Asta chiar dacă, spun ei, acum vreo două săptămâni, a venit cineva şi a schimbat yala  apartamentui 57 de la etajul opt, dar nu s-a mutat încă nimeni acolo. „Din câte ştim, apartamentul e al Ministerului de Externe. De câteva luni, de când a plecat de aici consulul României, nu mai locuieşte nimeni. Anterior, la etajul opt au stat pe rând şi consulii Ucrainei, ai Rusiei, şi cineva de la Ambasada Poloniei. Când locuia aici ultimul, a fost prădat”, au declarat pentru JURNAL vecinii, completându-se unul pe altul, fără să-şi dea numele însă.

Sătenii din Grimăncăuţi, Briceni, de unde este originară Mariana Ambros, o caracterizează pe aceasta ca fiind „descurcăreaţă”. A cumpărat cu aproape 200 000 de lei o clădire din sat în care anterior îşi avusese sediul o grădiniţă, a făcut reparaţie capitală „cu termopane, frumoooos”, dar nimeni nu ştie ce „afacere” e acolo. Mai mult, mama tinerei a locuit toată viaţa în acel sat şi activează şi acum ca profesoară la şcoala din Grimăncăuţi, mai spun sătenii.

Va fi dată afară şi din partid

„V-aţi făcut de râs pe toată viaţa!”, asta i-a spus primarul Dorin Chirtoacă funcţionarei care a pregătit un proiect de decizie privind repartizarea acestui apartament „pentru familia sa de patru persoane”, invocând dreptul la spaţiul locativ pentru că „deţine grad ştiinţific”. „Sunt mii de oameni care aşteaptă la rând, mii de oameni cu titlu ştiinţific care, spre deosebire de dvs., nu ocupă funcţia de şef al Direcţiei patrimoniu şi nu dispun de informaţii când şi cum se eliberează anumite spaţii locative – în cazul dat un apartament de serviciu al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Şi pentru acest lucru, precum şi pentru alte abateri, veţi fi demisă, doamnă, începând cu ziua de astăzi (luni – n.r.)”, a tunat primarul care susţine că Mariana Ambros, care i-a fost consilier din 2008 până în ianuarie 2010, când a fost avansată în funcţia de şef de direcţie, va fi dată afară şi din partid.

30 000 de familii stau la rând pentru o locuinţă

Cel care a stopat întreaga „procedură” de atribuire a apartamentului a fost Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale şi amenajare din cadrul Primăriei Chişinău. „A venit la mine cu documentele şi mi-a solicitat semnătura. Nu am fost de acord şi am stopat totul. Apartamentul respectiv este în evidenţa Ministerului de Externe, noi nici nu avem dreptul să-l repartizăm. În acea locuinţă nu stătea nimeni şi doamna, având această informaţie, a fost la faţa locului, a cercetat situaţia şi a făcut o încercare de a-l însuşi. Ea are dreptul la spaţiu locativ, dar trebuie văzut dacă asta i se cuvine şi mamei ei care locuieşte la ţară sau surorii sale”, a declarat pentru JURNAL Gontea. Potrivit sursei citate, în prezent peste 30 000 de familii, printre care şi oameni cu grade ştiinţifice, stau la rând la preturile de sector pentru a li se atribui locuinţe.

Nu va lupta pentru apartament

Solicitată să explice această situaţie, Mariana Ambros a declarat „calmă” că ea a acţionat „corect din punct de vedere administrativ”, iar primarul – „curajos din punct de vedere politic”. Apoi, a povestit cât de dedicată este ea lucrului de la primărie unde stătea câte „12 ore din 24” şi câte a realizat ocupându-se de treburile capitalei. „Deţin proprietăţi în satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, satul meu de baştină, le-am obţinut până în 2008, când am devenit funcţionar public. Atunci am renunţat la afacere şi la mediul academic. Am reuşit până la 27 de ani să achiziţionez un imobil de 850 de metri pătraţi în satul natal, să creez locuri de muncă, să fac a doua facultate şi studiile postuniversitare în bază de contract având un singur părinte”, a enumerat şi realizările personale Ambros care, iată, însă, a vrut să se căpătuiască pe gratis cu un apartament spaţios în buricul Chişinăului. Ea susţine că a cercetat arhiva primăriei şi că apartamentul respectiv aparţine de autoritatea publică locală, nu de Ministerul de Externe, şi că acolo nu locuia nimeni de cinci ani. Ea a mai spus că nu va ataca primăria în judecată şi nici nu va lupta pentru acest apartament.

Chirtoacă: „Abuz de serviciu”

Potrivit edilului, Mariana Ambros „a alergat prin primărie cu un proiect de dispoziţie prin care cerea colegilor să îi repartizeze un apartament cu patru camere în Chişinău”, neavând dreptul să pretindă la spaţiu locativ dacă nu stătea la rând şi nu avea o situaţie excepţională. „Nu avea niciun drept să încerce să-şi atribuie locuinţă. Aceasta înseamnă abuz în serviciu. Faptul că munceşti nu înseamnă că ai dreptul să nu respecţi legea. Nu e la prima abatere. Va fi dată afară şi din partid”, a precizat Chirtoacă.

Mariana Ambros: „Ar trebui să mi se atribuie”

„Ţinând cont de art. 41 al Codului locuinţelor, angajaţii cu titlu ştiinţific au prioritate la atribuirea spaţiului locativ. La momentul actual, familia din care fac parte este constituită din patru membri. Potrivit legii, mie mi se cuvin 42 de metri pătraţi, plus spaţiile de utilizare comună. Membrii familiei mele au scris o declaraţie că sunt de acord să achite diferenţa dintre spaţiile respective, la valoarea prezentată de către oficiul cadastral teritorial. Dacă autoritatea publică locală ar prevedea un rând aparte pentru persoanele cu titlu ştiinţific,  cred că mie, în mod normal, ar trebui să mi se atribuie spaţiu locativ”, a declarat Ambros.

„Am nevoie de spaţiu”

„Salariul unui şef de direcţie este de doar 3000 de lei. Ce poţi să cumperi cu el? Ceea ce primesc în calitate de membru al Consiliului de administraţie de la „Apă-Canal Chişinău” se duce pe gazdă şi întreţinere. Închiriez acum un apartament cu trei camere, pentru că eu, ca cercetător ştiinţific, am nevoie de spaţiu, inclusiv pentru întreţinerea fondului de carte”, susţine cu tupeu funcţionara.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)