„Sunt cam puțini basarabeni cititori, dar sperăm să vină mai mulți la Salonul de Carte”

Prini fotoInterviu cu Gheorghe Prini, director al Editurii Știința

– Stimate dle Gheorghe Prini, ce înseamnă pentru Dvs. Salonul Internațional de Carte din 31 august?

Ezit între a spune că e o ocazie pentru promovarea cărţilor noi apărute sau e o contribuţie la un act de cultură. Mai curând e valabil al doilea răspuns. E Ziua Limbii Române, iar cărţile sunt expresia cea mai elevată, cea mai consistentă şi mai substanţială a limbii unui popor. Participăm tradiţional, la acest Salon, de fiecare dată cu speranţa că lumea se va interesa de apariţiile noastre editoriale.

– Câte titluri noi propune Editura Știința pentru această ediție a Salonului? Sunt mai multe sau mai puține decât la alte ediții?

Nu prea numărăm ediţiile de carte în funcţie de ediţiile salonului, dar de fiecare dată avem câteva noi titluri remarcabile. De data asta noutăţile sunt Scrierile lui Dumitru C. Moruzi şi Ion Buzdugan, în câte două volume, seria „Moştenire”, ediţii critice care pun în circuit, pentru întâia oară în asemenea amploare, opera a doi importanţi scriitori. Nu şi-a pierdut statutul de „noutate” nici ediţia Hasdeu în 16 volume (în vara anului trecut încă nu aveam toate volumele editate). Lansăm o colecţie nouă „Câmpul de lectură”, incluzând antologii de texte selectate în perspectivă didactică, cu aparatul critic şi documentar necesar. Deschidem colecţia cu volumele Poezia românească romantică, Proza românească romantică, Poezia românească simbolistă şi decadentă şi Mihai Eminescu, Poezie. Continuăm seriile noastre de carte ecologică, lansând colecţia „Management ecologic”, în patru volume, autorul proiectului şi al cărţilor este Arcadie Capcelea.

– E o tradiție pentru basarabeni să-și cumpere o carte de Ziua Limbii Române?

Nu este chiar o tradiţie (ar fi frumos să fie), sau basarabeni cititori sunt cam puţini. Cu siguranţă că sunt oameni pentru care e o tradiţie să vină la Salonul din 31 august (observaţi că am cuprins aici şi data şi adresa, Biblioteca Naţională fiind situată pe strada 31 august) şi să cumpere o carte nouă. Cunosc aceşti oameni, mai ales că mulţi dintre ei sunt chiar editorii de carte, oameni care înţeleg foarte bine rostul acestei invenţii a lui Gutenberg. Dar multă lume vine la salon şi pentru a vedea noutăţile editoriale, urmând probabil să le procure mai târziu. Oricum, la 31 august avem mai mult un salon cultural decât târg de carte.

A dialogat Irina Nechit