Suicid sau omor? Moartea misterioasă a unui poliţist de frontieră

 

Colegilor poliţistului nu le vine a crede că acesta ar fi în stare să-şi pună capăt zilelor. Potrivit şefului de sector al Poliţiei de Frontieră Tocuz, Andrei Mandator, subalternul său era un angajat exemplar, timp de trei ani fiind premiat de şase ori

Detalii care ar putea da peste cap versiunea de bază a procurorilor în cazul decesului poliţistului de frontieră găsit împuşcat în sectorul Poliţiei de Frontieră Tocuz

În timp ce procurorii încearcă să dea de tânăra din cauza căreia poliţistul de frontieră din Tocuz, Căuşeni, şi-ar fi pus capăt zilelor, prietenii şi colegii de serviciu ai decedatului susţin că nici măcar nu au ştiut despre existenţa acesteia. Pe de altă parte, apropiaţii tânărului de 24 de ani găsit împuşcat la locul de muncă consideră că moartea acestuia ar putea fi legată cu recenta descoperire la graniţa moldo-ucraineană.

E vorba de două conducte subterane de transportare ilegală a alcoolului depistate pe 19 august curent de către inspectorii sectorului Poliţiei de Frontieră Tocuz.

Nimic nu părea suspect în comportamentul lui, spun prietenii poliţistului de frontieră care, pe 20 august curent, a fost găsit împuşcat în regiunea capului. Procurorii au mai multe ipoteze, cea de bază însă rămâne a fi suicid din cauza unei dragoste neîmpărtăşite.

La ora 20:30, tânărul a ieşit pe poarta casei sale din Tocuz şi s-a îndreptat spre zona de frontieră pe care o patrulează de mai bine de trei ani. În acea noapte, era însoţit de un coleg de serviciu, care spune că, la un moment dat, s-a îndepărtat la câţiva metri de sergent şi, în acest răstimp, a auzit o împuşcătură. Când s-a apropiat, l-a găsit pe colegul său zăcând într-o baltă de sânge.

Criminaliştii spun că e posibil!

Procurorii susţin că s-a tras din arma de dotare, un automat Kalaşnikov. „Şi eu mi-am pus această întrebare: cum poţi să te sinucizi dintr-o asemenea armă? Criminaliştii ne-au arătat că e posibil”, a declarat pentru JURNAL procurorul din Căuşeni, Ion Oboroceanu. Conform primei versiuni a Procuraturii Căuşeni, tânărul şi-a pus capăt zilelor din cauza fostei sale iubite, care l-ar fi anunţat că îl părăseşte.

„Pe o reţea de socializare, el i-a scris un mesaj de adio: ‘Din motiv că m-ai părăsit, nu mai vreau să trăiesc’ Urmează să facem legătura cu această tânără plecată de o lună în Franţa”, a adăugat Oboroceanu.

Procurorul însă a ţinut să menționeze că nu este exclus că moartea tânărului ar putea fi legată de conductele subterane de transportare ilegală a alcoolului: „Încă nu s-a stabilit dacă a fost implicat, însă despre faptul că acel segment a fost folosit de infractori pentru contrabandă cu alcool se ştie”, a subliniat procurorul.

Coincidenţă suspectă şi pentru procurori

Conducta de transportare ilegală a alcoolului depistată de către inspectorii Sectorului Poliţiei de Frontieră Tocuz pe 19 august curent. Pe 20 august, în timpul patrulării frontierei verzi, s-ar fi sinucis unul dintre poliţiştii de frontieră din sectorul respectiv. Potrivit serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră, această zonă nu este supravegheată de camere video, lucru de care se pare că profită contrabandiştii

Ar fi o coincidență, însă, cu o zi înainte de incidentul tragic, poliţiştii de frontieră din Tocuz au descoperit o conductă subterană formată dintr-un furtun de cauciuc cu miros specific de alcool etilic utilizat pentru transportarea de alcool din Republica Moldova în Ucraina. Furtunul cu diametrul de 15 mm era îngropat la o adâncime de 30–50 cm, având o lungime totală de 18 m. Segmentul de furtun instalat pe teritoriul Ucrainei era acoperit doar cu frunze.

Potrivit poliţiei de frontieră, în aceeaşi zonă, pe 17 august, inspectorii Sectorului de Poliție de Frontieră Tocuz, aflați în misiune de patrulare, au observat în apropierea nemijlocită a frontierei un șanț proaspăt săpat prin care trecea o țeavă de material plastic. Țeava cu diametrul de 50 mm a fost instalată la o adâncime de 30–50 cm având o lungime de 220 metri pe teritoriul Republicii Moldova și alţi 250 metri în Ucraina.

Totodată, contrabandiștii reușiseră să mai sape câte 100 metri pentru prelungirea conductei în ambele părți ale hotarului. Se pare că infractorii au fost surprinşi la faţa locului, însă au fugit, aruncând în grabă lopeţile, mănuşile şi 100 m de furtun pe care nu au reuşit să-l îngroape.

O dragoste misterioasă

Contactat de JURNAL, şeful adjunct al Departamentului Poliţie de Frontieră, Ianuş Erhan, a menţionat că ambele cazuri se investighează pentru identificarea infractorilor. N-a putut să ne ofere mai multe detalii, invocând secretul anchetei, însă a menţionat: „Mi s-a raportat că sergentul decedat n-a fost implicat în depistarea cazurilor date”.

Locuitorii satului Tocuz spun că poliţistul de frontieră le-a povestit despre cazurile de contrabandă, iar un prieten apropiat al decedatului susţine că tânărul ştia mai multe despre circumstanţele instalării conductelor de alcool. Mai mult, prietenii tânărului califică versiunea de bază investigată de procurori drept una aberantă. „El nu avea prietenă. Fraţii lui mai mari sunt plecaţi peste hotare şi el avea grijă de părinţi. Nu mai ştiu de unde lua bani, însă nu prea cred că din salariul de grănicer”, consideră Vitalie, un consătean şi prieten de-al tânărului decedat.

În ce priveşte iubita „misterioasă”, procurorii sunt siguri că aceasta există. „Sunt băieţi care se ascund pe sub copaci ca să nu-i vadă lumea, dar sunt şi tineri care merg de mână cu prietenele lor prin centrul satului. El era din prima categorie”, a declarat procurorul Oboroceanu.

Glontele ucigaş

Înainte de a intra în misiunea de patrulare, sergentul a primit de la superiori arma, un automat Kalaşnikov, şi 20 de cartuşe. Veniţi la faţa locului, procurorii au găsit doar 19 cartuşe, al 20-lea a fost glontele ucigaş. „A tras în regiunea gâtului, glontele ieşind în partea laterală a capului, găurind chipiul. Am găsit arma la jumătate de metru distanţă de cadavru. Experţii în balistică au constatat că poliţistul s-a împuşcat din arma de dotare”, ne-a comunicat procurorul Ion Oboroceanu. Oamenii legii nu exclud că tânărul ar fi fost determinat de cineva să se omoare.

 Iana Zmeu

 

 

The following two tabs change content below.