Sufletul, cea mai importantă parte a omului

BINEFACERE // A avut no­roc de mătuşa Dusea, o vecină de bloc care a ţinut morţiş să-şi ia povara pe capul său

Sergiu a crescut doar cu mamă. Însă şi aceasta a murit când băiatul avea 14 ani. A găsit-o rece de-a binelea când a venit de la şcoală. Nu avea nicio rudă care l-ar fi luat în grija sa. A avut no­roc de mătuşa Dusea, o vecină de bloc care a ţinut morţiş să-şi ia povara pe capul său.

„Cum să-l duci, la vârsta asta, într-o casă de copii?”, îi întreba ea pe ve­cini. „Cum să-l dai de la casa lui?” Locuia singură şi murea de urât. Copiii săi trecuseră de mult la cuiburile lor. Anume un fiu de-al ei a ajutat-o să obţină tutela asupra acestui minor.
Vă daţi seama ce înseamnă un băiat la 14 ani fără prea mare stăpânire pe el. Sergiu s-a înhăitat cu nişte copii ai străzii şi a pornit a bate laturile. A lipsit de la ore mai multe luni, deşi, în fiecare dimineaţă, ieşea din casă hrănit şi îmbrăcat curăţel şi se pornea, chipurile, la şcoală.

Ce înseamnă un băiat la 14 ani

I-a mers până într-o zi. Diriginta, ştiindu-l orfan şi la în­treţinerea unei vecine, a venit la mătuşa Dusea acasă pe nepusă masă, împreună cu un asistent social şi cu inspectorul pentru minori.

Uite aşa a aflat mătuşa Dusea că răutatea de copil nu umblă la lecţii. Până în seară, fiii bătrânei au fost la dânsa. Şi au decis: ori băiatul se apucă serios de carte, ori, într-o lună, ajunge la un internat. „Ia seama, băiete, i-a spus fiul cel mai mare al bătrânei, poţi ră­mâne şi fără casă. Să vedem ce ai să faci după 18 ani?!” Sergiu nu era prost. Şi-a dat seama că tre­buie să se apuce serios de carte, dar cu atâtea absenţe cum să-i ajungi din urmă pe ceilalţi? Şi-a luat inima în dinţi şi s-a apropiat într-o zi de cea mai silitoare fată din clasă şi a rugat-o printre dinţi: „Ajută-mă, te rog, la unele discipline. Da­că vrei, îţi plătesc, că am bani destui”. Alina nu vroia să-şi pi­ardă timpul cu un elev ca Sergiu, dar părinţii săi au convins-o că astfel va repeta temele şi treaba asta îi va prinde bine la examene. La sfârşit de an, Sergiu nu era prin­tre primii în clasă, fireşte, dar nici la coadă.

Doar prie­teni apropiaţi

Alina, deşi nu mai făceau lecţiile împreună, a rămas prietena lui. Şedeau într-o bancă, la recrea­ţii, se plimbau în curtea şcolii. Sâmbetele şi duminicile, ieşeau împreună. Colegii de clasă îşi dădeau ghionturi ori de câte ori îi vedeau împreună. Însă cei doi au simţit că au multe lucruri în comun. Prie­teni buni şi apropiaţi ca fraţii, nici pe departe nu erau ce credeau colegii lor!
Ştiţi şi voi cum trec anii de şcoală. Ali­na a mers la facultate, iar Sergiu nu s-a grăbit. A făcut armata, a lucrat vreo doi ani; mai târziu şi-a dat seama că, fără stu­dii, o să aibă întotdeauna un serviciu prost. Locuia tot cu mătuşa Dusea, iar apar­tamentul său îl dădeau în chirie, trăiau destul de bine. Bătrâna se mişca mai greu acum, de aceea munca căzuse pe spatele lui Sergiu.
Dacă le-ar fi spus cineva că nu sunt rude, cei doi i-ar fi scui­pat în ochi. În familia mătuşii Dusea, Sergiu era „copilul nostru”. Nici nu trebuia să i se spună pe nume, era destul să vorbească cine­va de copil şi toţi ştiau că e vorba de Sergiu. Flăcăul zicea uneori: „Mă mut acasă, să ai parte şi matale de linişte. E atâta gălăgie din cauza priete­nilor mei, că îmi plesneşte obra­zul de ruşine”. La care bătrâna i-a răspuns: „Aşa îmi răsplăteşti bunătatea când nu mai am pu­teri?”.

Problemele Alinei

Am zis întotdeauna că Dum­nezeu ocroteşte pe fiecare şi îi arată cum să procedeze într-o situaţie sau alta. Ceea ce nu v-am spus e că Alina, colega lui de clasă, terminase facultatea şi se măritase. Dăduse nenoroci­ta peste un bărbat arţăgos, încât se temea de el nu numai ea, dar şi părin­ţii săi. Locuiau împreună şi, pentru că erau oameni ruşinoşi, au tot lăsat de la ei într-o situaţie, în alta, încât derbedeul de ginere îi purta pe degete cum îi venea la îndemână. Sergiu a aflat întâmplător ce probleme are Alina. Venise fata la mătuşa Dusea şi i s-a jeluit ce are acasă. N-a observat niciuna dintre ele că Sergiu le as­culta. Şi-atunci bărbatul s-a retras pe ne­simţite din casă. Ştia unde lucrează Tudor, soţul Alinei, aşa că a luat-o spre serviciul acestuia. Era înfuriat peste seamă că un nesimţit îşi permite să-şi bată joc de familia care l-a susţinut nu o singură dată când i-a fost via­ţa mai amară. L-a găsit la bar, tundea vreo două cinzeci pentru curaj. L-a înhă­ţat de piept şi ce i-a spus a auzit doar un muşteriu.

Alina rămâne însărcinată

Într-o lună, Tudor a plecat din familia Alinei, iar peste jumătate de an de la dispariţia acestuia au divor­ţat. În tot timpul acesta, Sergiu se învârtea prin preajma Alinei, nu cumva fostul ei soţ să o pân­dească şi să o agreseze. Acum nu mai erau copii. Ea trecuse printr-o căsnicie nefericită, iar el a cunoscut femei de tot soiul, era bărbat sănătos şi plăcut la chip. Aşa că orice atingere de mână sau îmbrăţişare nevino­vată între ei ajungeau tot timpul la mângâieri pasionale. Nu au vorbit niciodată despre căsătorie, aveau o relaţie de amanţi. Fiecare se gândea că va veni vremea şi îşi va găsi alt partener de viaţă. Însă se obişnuiseră atât de mult unul cu altul, încât dacă ar fi fost soţi, nu s-ar fi împăcat aşa de bine.

Părinţii Alinei şi mătuşa Du­sea nu bănuiau ce e între ei, doar că îi vedeau mereu împreună. Se spune că Dumnezeu le potriveşte pe toate ca să fie bine. Ei uite că Alina a rămas gravidă, dar nu i-a spus nimic Sergiu. Nu vroia să-l spe­rie, avea teama că o va părăsi imediat, dar vroia să păstreze şi copilul. Spunea mai târziu că îşi legase de pruncul acesta atâtea speranţe.

Mamă-sa, care observase schim­barea în silueta Alinei, l-a întrebat într-o zi pe Sergiu dacă ştie cumva de la cine e gravidă fiică-sa. S-a înfuriat când a aflat că iubita sa ar mai putea avea o relaţie. Când a aflat adevărul, s-a speriat un pic, nu era pregătit să fie tătic, dar nici nu o putea părăsi pe Alina. Nu ştiu ce-au vorbit ei, am aflat doar că s-au căsă­torit în grabă şi că, în primăvara anului trecut, Alina a născut doi gemeni. Naş la nunta lor a fost fiul mătuşii Dusea.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână