„Sufăr că sunt comunist!”

ANCHETĂ // Primarul comunist din Ciolacu Nou a aflat la telefon că este urmărit penal tocmai în trei cauze

La vârsta de 65 de ani, primarul comunist al comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti, Serghei Elenciuc, se află sub urmărire penală. În urma unui control efectuat de Procuratura Generală, primarului i-au fost deschise trei dosare penale. Bărbatul este acuzat de abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor profesionale la gestionarea patrimoniului public. „Persoanele care au candidat la funcţia de primar au hotărât să mă termine cu orice preţ. Sufăr din cauza ca sunt comunist”, este de părere primarul.

Un sunet de la prieteni

Serghei Elenciuc spune că a fost sunat de nişte prieteni de la Chişinău care i-au spus la receptor că pe site-ul Procuraturii Generale a fost plasat un material intitulat „Încălcări grave la Primăria comunei Ciolacu Nou”, iar personajul central este… cine credeţi? E Serghei Elenciuc, primarul comunei. Bătrânului nu-i venea să creadă urechilor că este posibil şi aşa ceva, să fii acuzat şi să afli printre ultimii de acest lucru.
„A fost vreo două săptămâni în urmă un control de la Procuratura Generală, dar cu mine nu au vorbit nimic. Ei au fost conduşi de vreo cinci adversari de-ai mei la alegerile locale. Presupun că s-au luat de capul meu doar din motiv că sunt comunist”, consideră Serghei Elenciuc, care la alegerile din 3 iunie 2007 a fost ales la funcţia de primar de 80% din săteni.

Acuzaţii

Procurorii îl bănuiesc pe primarul Serghei Elenciuc că a folosit intenţionat situaţia de serviciu în interese personale. Procuratura Generală îl învinuieşte pe Elenciuc că ar fi eliberat acte necesare pentru înregistrarea la organul cadastral a dreptului de proprietate pentru fiica lui asupra unei case din s. Făgădău, com. Ciolacu Nou, care de fapt constituia proprietatea deţinătorilor de cotă-parte valorică. De asemenea, primarul mai este suspectat şi pentru faptul că ar fi semnat un act de primire-predare fără a face licitaţie publică, aşa cum prevede legea. În baza acestui act a fost transmisă SRL „Cenagro Impex” clădirea separată a primăriei com. Ciolacu Nou, în schimbul unei părţi a clădirii administrative a agentului economic.

Procurorii s-au sesizat asupra faptului că unul dintre fondatorii SRL „Cenagro Impex” este chiar primarul, iar valoarea părţii de clădire a societăţii era mult mai mică decât cea a clădirii primăriei. De asemenea, primarul Serghei Elenciuc este învinuit că a înstrăinat la un preţ nejustificat de mic clădirea care se afla în proces de construcţie şi care era preconizată să fie grădiniţă pentru copii.

„Proprietarul acestei clădiri este un viticultor. Dar nu ştiu precis cu ce se ocupă, căci este îngrădit de jur împrejur şi nu se vede nimic”, a spus un locuitor al satului, care s-a arătat tare nemulţumit de activitatea primarului comunist. El a menţionat că timp de zece ani, de când Elenciuc se află în funcţia de primar, el nu a făcut nimic bun.

Primarul respinge acuzaţiile

Prin urmare, după o săptămână de aflare în comuna Ciolacu Nou, angajaţii Procuraturii Penale au deschis pe numele cetăţeanului Serghei Elenciuc trei cauze penale.
Contactat de JURNAL de Chişinău, primarul comunei a menţionat că în acţiunile lui nu a fost nimic ilegal. Tot ce s-a făcut a fost cu acordul membrilor consiliului, el doar îşi punea semnătura.
„Clădirea grădiniţei a fost înstrăinată din motiv că nu mai erau bani pentru finisarea lucrărilor de construcţie şi trebuia să fie achitate salariile lucrătorilor. Iar clădirea veche a primăriei SRL „Cenagro Impex” a oferit-o gratis pentru deschiderea unui centru social pentru bătrâni şi copii. Au făcut acest gest din omenie”, a spus primarul şi a menţionat că el nu mai figurează în calitate de fondator al societăţii cu răspundere limitată în cauză.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.