Miturile moldovenilor

Miturile moldovenilor

PCRM are un parcurs incredibil. E vorba că în Moldova fostul partid comunist al RSSM a fost interzis imediat după puciul din 1991. A fost interzis nu doar partidul, dar și simbolurile comuniste, iar patrimoniul acestui partid a fost naționalizat. PCRM nu este astfel succesorul direct al PCM, ci un partid cu totul nou.

Asta se întrevede chiar în denumirea acestuia, unde cuvântul comunist a fost înlocuit cu comuniștilor. În afară de aceasta, el nu a fost creat de membrii vechiului comitet central, care continuau să se afle la putere reconvertiți în democrați, ci de câțiva indivizi depășiți de vremuri. Dintr-un sentiment de vină prezentată ca o falsă preocupare pentru democrație, ex-comuniștii convertiți în democrați au permis crearea PCRM prin anularea deciziei anterioare a Parlamentului de interzicere a simbolurilor comuniste.

Nici cei care i-au permis să apară, nici analiștii politici, nici partidele din opoziție nu au sesizat în acea perioadă în acest partid niciun pericol. Ei toți au considerat brandul comuniștilor depășit, epuizat, aruncat la lada de gunoi a istoriei, căci foștii comuniști, vechea nomenclatură de partid convertită la democrație, era oricum la putere fără aceste simboluri. În momentul creării PCRM, acestui partid i se rezerva astfel soarta unui partid marginal, care să nu ia mai mult de 10% din sufragii în perioadele bune. Și asta pentru că acest partid nu avea nimic în afară de simboluri – nu avea resurse, nu avea putere administrativă, nu avea nici oameni. Din partid lipseau cu desăvârșire persoane instruite, competente în anumite domenii. Partea cea mai mare din activiștii de partid erau pensionarii care nu se împăcau cu ideea că URSS a dispărut.

Din cauza că nu aveau oameni, listele electorale ale acestui partid erau pline de șoferi, paznici și șomeri. În scurt timp însă calculele tuturor s-au dovedit a fi date peste cap de măria sa viața.  Acest partid care nu avea decât simbolurile comuniste a obținut la început 10%, apoi 30%, pentru ca în 2001 să ia majoritatea în parlament și să devină unicul partid comunist din Europa ajuns la putere pe cale legală. Dar chiar și atunci nimeni nu credea că vor rezista patru ani de guvernare. Ei însă au rezistat și chiar după opt ani de guvernare PCRM este partidul cu cele mai multe mandate în Parlament. Cum se explică acest succes story?

Greșelile democraților?

Mulți explică succesul PCRM prin greșelile democraților care s-au perindat la putere. Este însă absolut fals. Nu au fost democrații la putere niciodată în R. Moldova. Chiar și în perioadele de renaștere națională pârghiile puterii erau tot timpul controlate de nomenclatura comunistă. Poporul R. Moldova la niciun scrutin nu a oferit democraților întreaga putere politică, partidele fără lideri provenind din fosta nomenclatură acumulând cel mai mult în jurul a 20% din sufragii. Eu cred că succesul PCRM poate fi înțeles doar prin studierea atentă a rezultatelor sondajelor de opinie.

Moldovenii împărtășesc conform sondajelor trei mituri profund înrădăcinate în mentalitatea lor. Să încercam să facem o scurtă descriere a acestor mituri.

  1. Mitul paradisului sovietic. Ultimul Barometru al Opiniei Publice efectuat în noiembrie 2009 de IPP arată că 56,9% din moldoveni consideră că pe timpul URSS era mai bine, iar 48,6% regretă destrămarea URSS. Acest rezultat ar părea surprinzător pentru cineva familiarizat cu istoria acestui popor. Imediat după ocuparea în 1940 a Basarabiei de către URSS moldovenii din teritoriile ocupate au trecut prin mai multe tragedii greu de imaginat: deportări, dispariții ale oamenilor nevinovați, foamete organizată de puterea comunistă, colectivizare forțată, supraveghere politică, deznaționalizare sistematică, distrugerea bisericilor și a credinței, și nu vreau să continui pentru că orice intelectual onest a avut din 1987 încoace multe ocazii să se informeze privitor la aceste lucruri oribile care s-au întâmplat cu poporul nostru în perioada sovietică.

Cu toate acestea, cele aproximativ 50% de moldoveni care sunt nostalgici după URSS nu asociază perioada sovietică cu aceste evenimente tragice, ci cu clișeele propagandistice ale discursului sovietic validat de amintirile și experiențele din perioada brejnevistă. Astfel pentru majoritatea moldovenilor perioada sovietică este perioada când: toată lumea avea de lucru, salariile erau plătite la timp, statul dădea locuințe gratuite tuturor cetățenilor, serviciile medicale erau gratuite și accesibile, școlile la fel, criminalitate nu exista, iar oamenii erau toți egali, căci toți erau salariați ai statului. Era ordine, egalitate, previzibilitate, iar minimul de existență întotdeauna asigurat. Acest paradis sovietic se datora partidului comunist care avea grijă de toți. Simbolurile comuniste – culoarea roșie, secera și ciocanul, cuvântul comunist se asociază în conștiința celor aproximativ 50% din moldoveni cu acest paradis sovietic.

  1. Mitul Rusiei modernizatoare. Acest mit este în legătură cu mitul paradisului sovietic, însă are o popularitate mai mare. El constă în ideea că Rusia a avut un rol de modernizare, chiar de civilizare în Moldova, explicat prin măreția unică în lume a culturii și științei rusești. Rusia a adus în Moldova tractoare moderne, mașini, fabrici și uzine performante, a construit drumuri și a adus gazele naturale în fiecare casă, a construit blocuri de locuit și a împânzit Moldova cu electricitate. Toate acestea sunt pe cale de a dispărea din cauza că R. Moldova s-a îndepărtat de Rusia. Din această cauză moldovenii consideră în proporție de 50,4% că Rusia TREBUIE să fie principalul partener al R. Moldova. Istoria însă a arătat că modelul de modernizare care ne-a fost impus de Rusia a fost unul monstruos și, în ultimă instanță, ineficace. Astăzi, știm că modernitatea occidentală este singura care a produs prosperitate și bunăstare pentru toți cetățenii.
  2. Mitul jandarmului român. În contrast cu Rusia, România și tot ce e românesc are imagine proastă la majoritatea moldovenilor. Conform acestei imagini, România este o țară înapoiată, agrară, cu un popor leneș care a avut tot timpul și mai are o atitudine disprețuitoare față de moldoveni. Această atitudine este cel mai bine ilustrată de mitul jandarmului român din perioada interbelică care bătea necruțător bietul țăran moldovean. Cu această imagine atât de negativă, ce are rădăcina „român”, nicio persoană “normală” nu ar vrea să fie identificată. Sondajele arată că foarte puțini moldoveni (2,4%) consideră că sunt români, doar 8,7% consideră România o țară care trebuie să fie principalul partener al R Moldova, iar limba moldovenească este considerată, în pofida tuturor evidențelor, de majoritatea moldovenilor ca fiind diferită de limba română. Se știe de exemplu că limba vorbită la Chișinău are mai puține diferențe cu limba literară română decât limba folosită la Roma cu limba literară italiană! În aceste condiții, orice politician care se declară român are în R. Moldova un potențial de popularitate de maxim 2,4%.

Deconstruirea miturilor

Înrădăcinarea profundă a acestor trei mituri în conștiința cetățeanului moldovean explică în opinia mea succesul atât de bizar la prima vedere al PCRM în R. Moldova. Un partid atât de slab pregătit profesional, fără resurse administrative și nici financiare cu un lider agramat și incult a reușit performanța incredibilă și unică în toată regiunea de a ajunge la putere și de a se menține timp de opt ani rămânând și astăzi cel mai popular partid al moldovenilor. Aceasta a fost posibil în opinia mea doar datorită faptului că acest partid a știut să exploateze aceste trei mituri fondatoare ale poporului sovietic moldovenesc. Acest partid va continua să fie puternic și va naște la infinit alte partide după chipul și asemănarea sa atâta timp cât aceste trei mituri nu vor fi distruse sau, cum se spune în literatura de specialitate, deconstruite. Deși este greu să schimbi mentalitatea oamenilor, aceasta este unica șansă pentru partidele cu vocație europeană de a-și face o cale în inimile moldovenilor. Un plan de comunicare bine gândit, crearea unor evenimente pentru atragerea atenției publice, dezbateri pe tema evenimentelor create, poziția liderilor de opinie, prezentarea materialelor documentare, interzicerea simbolurilor în urma creării unui curent de opinie etc., ar putea într-o perioadă de timp medie să producă o schimbare în acest sens care să permită moldovenilor să se desprindă de trecut și să meargă cu încredere în viitor.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)