Sublimul trup al stăpânului Republicii Moldova

Val-Butnaru

Aș vrea să discutăm despre stăpânii acestei lumi. Regula democrației ne spune că noi, cei mulți, suntem stăpânii. Dar nu este așa. Și fiecare dintre noi știe asta. Și fiecare dintre ei o știe. Ei cară după sine geamantanele cu butonul atomic și regretă că ocaziile întârzie să apară. Ei fac dragoste cu campioanele olimpice și bagă la închisoare jurnaliștii care scriu despre asta. Cu multă îngăduință, ei își lasă transportate trupurile sublime în mașini luxoase, împopoţonate cu girofaruri roș-albastre. Ei privesc cu îngrijorare la harta lumii și se gândesc la faptul că prea multă pace strică. Ca și prea multă democratie, de altfel.

La o scară mai redusă, acolo unde lipsesc butoanele atomice, totul se repetă întocmai. La alte dimensiuni, dar întocmai. Lipsesc campioanele olimpice, în schimb există saune cu fete locale. Lipsesc mijloace militare pentru a porni un război cu vecinii, în schimb există suficienţi procurori, judecători și șefi ai direcțiilor anticorupție pentru a distruge orice adversar politic sau concurent economic.

Stăpânul Republicii Moldova a ieșit la rampă în aceste zile pline de neliniști. Pline de neliniști și spectacole grotești. Cu clovni, paiațe și histrioni. Unii analiști numesc asta tratative privind constituirea alianței proeuropene. Stăpânul Republicii Moldova a lăsat, mai întâi, să treacă timp. Cam două luni. Și când răbdarea prostimii părea să ajungă la limită, iată că în republica stăpânului au sosit trei crai de la apus. Craii au spus că alianța trebuie să fie constituită din cele trei partide autointitulate proeuropene. Clovnii, paiațele și histrionii stăpânului au ieșit în fața jurnaliștilor și au spus că așa vor face precum au grăit craii din apus. A doua zi după plecarea înalților oaspeți, stăpânul Republicii Moldova și-a trimis unul dintre bufoni în fața jurnaliștilor ca să spună că nu va mai fi așa. Că nimeni nu se va atinge de procurorul general. Niciun fel de schimbare. Normal, procurorul e sluga credincioasă a Stăpânului.

– Cum așa? sări cu gura un alt clovn. Ne-am înțeles doar aseară în prezența crailor! Procurorul trebuie să fie invitat din străinătate!
– Asta e o chestiune destul de complicată, încercă un alt circar să potolească spiritele.
– Nu mă interesează nimic, continuă clovnul protestele. Eu fac compromisuri după compromisuri! Iată, în campania electorală, am promis aderarea la NATO și oamenii m-au votat. Și acum? Am renunțat la NATO. Ce mai vreți? Dacă renunț la ideea aducerii de peste hotare a unui procuror general, electoratul meu mă va huidui!

Bufonii se scuipă, se trag de păr, iar stăpânul Republicii Moldova își vede de treabă. Sunt încă atâtea de făcut! Departe de camerele de luat vederi. Aproape de fluxurile financiare.

Iar la sfârșitul unei istovitoare zile de muncă, la fel ca și marii stăpâni ai lumii, stăpânul Republicii Moldova le permite subalternilor să-i fie transportat trupul sublim într-o mașină de lux. Exact, împopoţonată cu girofaruri roș-albastre.

Val Butnaru