Sub zodia gerului

METEO // Vântul şi frigul au pus stăpânire pe R.Moldova
Temperaturile scăzute înregistrate în ultimele zile în R.Moldova au dus la internarea mai multor persoane, dintre care unele cu degerături şi hipotermie. În unele cazuri, singura cale de a salva viaţa suferinzilor o constituia amputarea membrelor superioare sau inferioare. Cu toate acestea, nu gerurile au dus la deces, ci neglijenţa în timpul fumatului sau sobele defecte au răpit viaţa a şapte persoane în două zile. Vremea rece se va menţine până miercuri, după care va fi înregistrată o creştere a temperaturii, până la finele săptămânii, când mercurul în termometre iarăşi va coborî şi se vor înregistra temperaturi joase.
Temperaturi de minus 27 – 28 grade Celsius

Vântul, gerul şi frigul au pus stăpânire pe Moldova săptămâna trecută. Mercurul în termometru nu mai contenea să coboare, temperatura ajungând până la -27 – -28 grade, iar autorităţile dădeau avertizări de cod galben la ger.
Făcând un bilanţ al zilelor geroase, Luminiţa Suveică, directorul interimar al Direcţiei municipale sănătate, a menţionat că în ultimele zile în instituţiile medicale din municipiu au fost internaţi trei pacienţi cu degerări şi două persoane în stare de ebrietate, cu simptome de hipotermie. Aceasta a mai menţionat că toate instituţiile medico-sanitare publice activează în regim obişnuit. „Sâmbătă şi duminică, angajaţii poliţiei au plasat la Centrul de triere din Chişinău 12 persoane fără un loc permanent de trai. Actualmente, în Centrul de plasare temporară a persoanelor fără adăpost sunt cazate 50 de persoane şi mai sunt libere încă 20 de locuri”, comunică Suveică.
Amputarea membrelor e singura cale de a salva vieţi

Deşi autorităţile susţin că au făcut faţă situaţiei, medicii informează că pentru o parte din persoanele care sunt internate în spital cu degerături, singura şansă de a le salva viaţa o constituie amputarea. „Din decembrie 2009 până la ora actuală, au fost internate 31 de persoane cu degerături”, a declarat, pentru JURNAL, Vadim Onisei, medic în cadrul Spitalului clinic de traumatologie şi ortopedie din Chişinău. Potrivit lui Onisei, în cadrul instituţiei sunt aduşi doar pacienţii care au nevoie de intervenţie chirurgicală, iar la ora actuală, spitalul este plin cu pacienţi.
Pe de altă parte, Andrei Mogâldea, şeful departamentului de urgenţă al Spitalului de urgenţă, susţine că în ultimele trei zile au fost internaţi 48 de pacienţi cu traumatisme, după ce au lunecat şi au căzut, patru persoane cu hipotermie şi două cu degerături. „Un număr important îl constituie oamenii străzii”, spune Mogâldea.
Focul a luat viaţa a şapte persoane

Cu toate acestea, nu a fost înregistrat niciun deces din cauza gerului, doar a focului. „În zilele de odihnă, din cauza neglijenţei în timpul fumatului şi a sobelor defecte, au izbucnit 25 de incendii, care au luat viaţa a şapte persoane”, a declarat, pentru JURNAL, Dorina Cruc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Servicii Excepţionale (DSE).
Pentru a-i ajuta pe oameni să înfrunte temperaturile joase, au fost înfiinţate centre special amenajate, care activează non-stop, unde poţi servi un ceai şi mâncare caldă. „Au fost create cinci puncte în diferite raioane ale ţării unde persoanele fără adăpost sunt cazate şi hrănite. Asemenea centre au fost deschise în raioanele Cahul, Comrat, Căuşeni, Orhei, Bălţi; sunt două puncte la Briceni”, spune Mihai Harabagiu, şeful DSE.
Vremea va fi instabilă

Însă prognozele sinopticienilor nu sunt îmbucurătoare. Potrivit Elinei Pleşca, şefa Serviciului Meteo de Stat, în zilele apropiate, vremea va deveni instabilă, gerurile vor mai scădea din intensitate şi revin precipitaţiile. „Vor cădea ninsori, care vor trece treptat în lapoviţă”, susţine Pleşca. Timpul se va menţine cu temperaturi de -21 – -26 în centrul şi sudul ţării şi până la -29 la Nord, până miercuri, când se va înregistra o creştere a temperaturii. Pe 29 ianuarie, termometrele vor arăta -9 – -14 grade minus noaptea şi 0 – -5 grade ziua. Dar această creştere a valorilor termice va fi de scurtă durată, căci la finele săptămânii curente vremea se va răci din nou.
Referindu-se la cele mai joase valori termice înregistrate pe teritoriul Republicii Molodva, Elina Pleşca spune că acestea au fost consemnate pe 20 ianuarie 1963, în localitatea Brătuşeni, raionul Edineţ, ajungând la 35,5 grade minus. „Aşa temperaturi scăzute sunt înregistrate o dată la 25 de ani”, susţine Pleşca. Valori scăzute de temperatură au fost înregistrate cu patru ani în urmă, în anul 2006, când mercurul din termometre a scăzut până la -25 grade Celsius.
Recomandările medicilor în zilele cu temperaturi scăzute

În perioada când se menţin temperaturi joase, medicii recomandă:  pentru a proteja organismul de gerul de afară, este nevoie ca hainele să fie călduroase, iar mâinile, capul şi urechile să fie acoperite, pentru că extremităţile sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute, cei mai prudenţi ar trebui să fie angajaţii care muncesc în stradă. Este interzis să se lucreze opt ore afară în condiţiile actuale climaterice. Astfel de angajaţi au nevoie de câteva pauze pe zi pentru a se adăposti şi la fel este necesar de consumat mult lichid fierbinte. Temperaturile joase pot fi extrem de periculoase pentru persoanele cu probleme cardiace, hipertensiune, artrită, cu afecţiuni respiratorii şi diabet zaharat. Medicii le recomandă să se abţină de la plimbări persoanelor în etate şi copiilor mici care nu au un sistem imun bine format; o alimentaţie mai bogată în vitamine, albumine, proteine. În această perioadă se recomandă de consumat multa coacăză, mai multe produse bogate în proteine, precum carne, lapte, ouă, brânză, dulciuri. Este necesar de consumat peste un litru şi jumătate de ceai cald, îndulcit şi cu lămâie, ori cu zmeură şi coacăză.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)