SUA şi Republica Moldova extind termenele de valabilitate a vizelor

SUA şi Republica Moldova au încheiat o nouă înţelegere privitor la vize, care prevede prelungirea termenului de valabilitate a mai multor categorii de vize şi reducerea taxelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi extinderea permiselor de şedere pentru cetăţenii americani care au reşedinţă în Moldova.

Această înţelegere a fost finalizată la începutul acestei luni, fiind autorizată de către Secretarul de Stat Hillary Clinton şi prim-ministrul Vlad Filat în timpul întâlnirii lor la Washington în ianuarie 2010 şi în urma negocierilor între Departamentul de Stat al SUA şi Guvernul Republicii Moldova.

Premierul Vlad Filat a declarat, astăzi, în cadrul unui briefing comun cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry, că printre beneficiile importante obţinute de cetăţenii Republicii Moldova se numără: prelungirea termenului de valabilitate a vizelor de la 3 luni şi 12 luni, la 60 de luni; scutirea de plata taxei suplimentare percepută la solicitarea aplicaţiilor, care era de până la 125 de dolari; excluderea necesităţii solicitării unei noi vize în cazul expirării acesteia, în momentul în care cetăţeanul Republicii Moldova se află în străinătate.

Filat a spus că de facilităţi vor beneficia şi cetăţenii SUA, care doresc să obţină permise de şedere temporară în Republica Moldova. Printre acestea se numără extinderea termenului de valabilitate a permiselor până la un termen de 60 de luni, reducerea şi stabilirea unei taxe unice pentru acordarea dreptului de şedere, în diverse scopuri, pentru cetăţenii americani, în valoare de 320 lei, iar pentru dreptul de şedere cu scop de muncă în valoare de 720 lei.

„Am spus de mai multe ori că Republica Moldova nu a fost niciodată înconjurată cu mai multă prietenie decât acum în relaţia cu partenerii externi. Iar relaţia cu SUA este în acest moment cu adevărat specială. Evenimentul de astăzi confirmă încă o dată deschiderea pe care Statele Unite ale Americii o au pentru ţara noastră şi sprijinul pe care îl acordă cetăţenilor noştri”, a precizat premierul.

„Vom depune eforturi ca cetăţenii noştri să poată călători liber, fără vize în SUA, la fel cum călătoresc cetăţenii SUA în Moldova”, a declarat Vlad Filat.

Asif J. Chaudhry a menţionat că facilităţile se vor răsfrânge asupra a 12 tipuri de vize. Oficialul american a invocat drept exemple două categorii de beneficiari – tinerii din Republica Moldova ce studiază în SUA şi marinarii. Ambele categorii vor beneficia de vize cu multiple intrări, ce vor fi eliberate pentru un termen de până la cinci ani.

Ambasadorul a calificat evenimentul drept o mare realizare şi un semn că relaţiile moldo-americane se află pe calea cea dreaptă. Asif J. Chaudhry a menţionat că, pentru a obţine această realizare, s-a depus un mare volum de lucru, precizând însă că beneficiile de care se vor bucura cetăţenii celor două ţări au meritat efortul depus.

„Această nouă înţelegere va ajuta mii de oameni şi va aduce popoarele celor două ţări şi mai aproape, ceea ce este obiectivul nostru principal”, a mai spus Ambasadorul SUA Asif J. Chaudhry.
(jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)