„SUA rămân angajate să susţină Republica Moldova şi poporul său”

Interviu cu Excelenţa Sa Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William H. Moser:

–      Excelenţă, în primul rând, vă urez bine aţi venit în RM! Ce ştiaţi despre Moldova înainte de a sosi la Chişinău şi ce impresii aveţi acum?

Departamentul de Stat al SUA pregăteşte foarte bine viitorii ambasadori înainte ca aceştia să ajungă la misiunile respective. Pentru că am activat şi în alte reprezentanţe diplomatice din regiune, am avut deja o impresie de ansamblu despre RM. Fiecare fost ambasador al SUA în RM cu care m-am întâlnit m-a asigurat că îmi va plăcea mult să trăiesc şi să lucrez aici.

–      În ultima vreme, SUA par mai puţin implicate în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în prim-plan ieşind UE, în special Germania. E o impresie corectă? Sunt mai puţin interesate SUA de această chestiune?

SUA rămân a fi un participant foarte activ în formatul 5+2 şi sprijină cu fermitate procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Săptămâna aceasta, Departamentul de Stat al SUA a trimis un oficial de rang înalt, şi anume pe Daniel Russell, care este asistent adjunct al secretarului de Stat responsabil pentru relaţiile cu Belarus, RM, Rusia şi Ucraina, pentru a participa la reluarea negocierilor oficiale în format 5+2 la Vilnius.

Mai mult, după cum vicepreşedintele SUA Joe Biden a declarat în timpul vizitei sale la Chişinău în martie, SUA nu susţin orice soluţionare, dar anume una care să păstreze suveranitatea RM şi integritatea sa teritorială în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. În acest scop, colaborăm strâns cu ţările şi organizaţiile care, de asemenea, caută o soluţionare pozitivă şi un viitor pozitiv pentru RM.

Noi credem că viitorul Transnistriei este în cadrul RM. Din acest motiv, este foarte important ca RM să continue implementarea reformelor democratice şi economice necesare pe acest mal al râului, fapt care va face reintegrarea atractivă pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

Este important ca liderii RM să lase la o parte beneficiile politice de moment şi să lucreze împreună pentru a implementa reformele. Şi odată ce vor proceda aşa, pot să vă asigur că SUA vor fi un partener puternic, angajat să susţină RM şi poporul său. 

–      Pe 22 noiembrie curent, a avut loc vizita ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, calificată ca un pas înainte în rezolvarea conflictului transnistrean. Cum vedeţi Dvs. soluţia echitabilă, care ar asigura independenţa şi integritatea teritorială a RM?

În cele din urmă, anume cetăţenii Moldovei trebuie să rezolve această problemă. Poziţia SUA rămâne consecventă. Aşa cum am spus mai înainte, vom susţine o soluţionare a conflictului transnistrean care păstrează suveranitatea şi integritatea teritorială a RM, abordează toate problemele majore şi îi permite RM să dezvolte o democraţie durabilă şi vibrantă, cu o economie de piaţă viabilă.

–      Ce credeţi că nu fac guvernanţii noştri pentru a scoate RM din tranziţia care durează de 20 de ani şi care nu se mai termină?

RM, ca şi alte ţări în tranziţie, se confruntă cu provocări serioase şi trebuie să adopte reforme structurale dificile. Dar cât de dureroase uneori n-ar fi aceste reforme, ele sunt esenţiale pentru succesul RM ca stat european, total democratic şi prosper din punct de vedere economic. Este important ca liderii RM să lase la o parte beneficiile politice de moment şi să lucreze împreună pentru a implementa aceste reforme. Şi odată ce vor proceda aşa, pot să vă asigur că SUA vor fi un partener puternic, angajat să susţină RM şi poporul său. Am făcut deja investiţii semnificative în viitorul democratic al RM, ajutorul nostru general în RM pentru 2011 fiind în total de aproximativ 21.5 milioane de dolari, această cifră nu include programul Compact pentru Moldova al Corporaţiei Provocările Mileniului de 262 milioane de dolari, care a intrat în vigoare în septembrie 2010 şi va ajuta la renovarea infrastructurii drumurilor şi la dezvoltarea potenţialului agricol al Moldovei. Şi, judecând după perioada scurtă de când mă aflu aici, am speranţa că liderii şi poporul RM vor fi capabili să ia decizii dure pentru a asigura succesul RM.

–      Aţi avut întâlniri cu politicienii din RM? Ce impresie v-au lăsat? Ce îi deosebeşte de politicienii americani?

Una din responsabilităţile mele în calitate de ambasador al SUA în RM este de a avea întâlniri de rutină cu oficiali moldoveni la toate nivelurile. În timpul întâlnirilor pe care le-am avut, am discutat multe aspecte ale relaţiilor bilaterale SUA–RM şi am reiterat susţinerea din partea SUA pentru reformele dificile pe care liderii RM încearcă să le implementeze. În acelaşi timp, ca prieten şi partener al Moldovei, nu m-am eschivat niciodată de la posibilitatea de a le spune liderilor Dvs. atunci când am crezut că ar trebui să facă mai multe.

Noi ne implicăm deseori în discuţii deschise cu liderii politici din opoziţie, societatea civilă, ONG-uri, grupuri de afaceri, studenţi şi cetăţeni simpli ai RM pentru a înţelege mai bine varietatea de opinii cu privire la chestiuni de importanţă pentru RM şi poporul său. Aceste conversaţii sunt utile pentru a înţelege şi a interacţiona mai bine cu Moldova şi liderii săi.

Până la urmă, cred că politicienii moldoveni sunt în multe privinţe la fel ca şi cei din SUA sau din orice altă ţară. Majoritatea sunt oneşti, străduitori şi angajaţi să depună eforturi pentru a ne face viaţa mai bună.

–      Vizitele la Chişinău a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, şi a senatorului John McCain au fost o investiţie de imagine pentru guvernarea actuală a RM. Ce trebuie, în opinia Dvs., să facă liderii AIE pentru a valorifica acest avans?

RM a înregistrat progrese remarcabile în ultimii doi ani şi acest fapt a atras atenţia multora din întreaga lume, inclusiv din SUA. După cum ştiţi, vizita vicepreşedintelui Biden în RM a fost cea mai înaltă vizită oficială pe care a efectuat-o în RM vreun oficial american. Vicepreşedintele Biden şi senatorul McCain au venit în RM pentru a reitera parteneriatul nostru puternic cu RM, angajamentul nostru de a sprijini dezvoltarea democratică şi economică continuă a RM şi integrarea sa în Europa.

Moldova are acum posibilitatea de a valorifica atenţia pe care o primeşte din partea SUA şi UE prin implementarea reformelor necesare pentru a transforma Moldova într-un adevărat stat european, democratic şi prosper din punct de vedere economic.

–      În ultima vreme, se aude tot mai des sintagma „alegeri anticipate”, credeţi că, în condiţiile actuale, acestea pot fi o soluţie de deblocare a crizei politice în care ne aflăm de mai mult de doi ani?

Poporul RM şi reprezentanţii săi aleşi ar trebui să rezolve această problemă. După cum bine ştiţi, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) deţine majoritatea în Parlamentul RM. Coaliţia AIE a adoptat un program ambiţios de reforme care, dacă va fi pe deplin pus în aplicare, va schimba RM şi va face posibilă prosperitatea pe care toţi moldovenii o doresc. În ce priveşte problema alegerii preşedintelui RM, este important ca aceasta să fie soluţionată cât mai curând posibil, într-un mod transparent, democratic şi legal, astfel ca liderii RM să se concentreze pe implementarea reformelor necesare. Sunt încă sigur că poate fi găsit un compromis şi că va fi ales cu succes un candidat.

–      Am dori să-l prezentăm cititorilor noştri şi pe omul din spatele ambasadorului. În scurtele date biografice care au apărut în presa de la Chişinău se spune că sunteţi căsătorit şi aveţi trei copii. Povestiţi-ne despre soţia şi copiii Dvs. Vă urmează ei în cadrul misiunilor diplomatice?

Suntem căsătoriţi cu soţia mea, Marie, de 31 de ani. Ea, la fel, este angajată a Departamentului de Stat al SUA şi se ocupă de problemele asistenţei străine pentru multe ţări. Deşi, în conformitate cu politicile noastre stricte de etică, ea nu poate coordona proiecte de asistenţă străină pentru RM.

Avem trei copii. Copiii noştri ne-au însoţit în toate misiunile noastre diplomatice până când au ajuns la o vârstă când aveau nevoie să-şi continue studiile universitare.  Pe moment, doi copii studiază la Universitatea de Stat din Louisiana. Un fiu a absolvit în acest an Universitatea din Virginia şi este în prezent angajat la un centru de cercetare nucleară din Virginia.

–      Ce ocupaţii preferate aveţi pentru timpul liber? 

 

În general, americanii consideră ca oamenii sunt mai buni profesionişti atunci când găsesc un echilibru sănătos între muncă şi activităţi de petrecere a timpului liber. Eu înot şi merg la sala de forţă în mod regulat, iar atunci când am timp liber încerc să văd frumuseţea naturală a Moldovei mergând pe bicicletă.

–      De-a lungul activităţii Dvs., aţi fost în Kiev, Cairo, Bonn şi Paramaribo. Care este ţara, oraşul care v-a cucerit?

Am activat de asemenea în Bamako, Mali, Alma-Ata şi am petrecut peste zece ani la Washington, Districtul Columbia. Fiecare misiune a avut provocările sale profesionale, precum şi farmecul său unic.  Am intrat în serviciul diplomatic pentru că îmi place contactul de fiecare zi cu diferite culturi. Îmi place RM tot mai mult şi mai mult pe măsură ce cunosc istoria, cultura, şi oamenii săi.

Ca prieten şi partener al Moldovei, nu m-am eschivat niciodată de la posibilitatea de a le spune liderilor Dvs. atunci când am crezut că ar trebui să facă mai multe. 

 

Ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser, la finalizarea unui proiect de renovare a unei şcoli din raionul Sângerei, proiect finanţat de SUA

 

 

Soţia ambasadorului SUA la Chişinău, Marie Moser, directoarea şcolii din Bolohan, Ana Chicuş, şi ambasadorul SUA în RM William H. Moser la finalizarea unui proiect de renovare a şcolii din Bolohan, raionul Orhei, proiect finanţat de SUA

Interviu realizat de Marina Liţa şi Ilie Gulca

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)