SUA, Germania, Ucraina: „Transnistria trebuie demilitarizată”

Din declaraţia Statelor Unite cu privire la incidentul din zona de securitate:

„Statele Unite îşi exprimă regretul profund în legătură cu incidentul care a avut loc pe data de 1 ianuarie în zona de securitate şi exprimă condoleanţe în legătură cu decesul tragic al lui Vadim Pisari.Acest incident arată necesitatea demilitarizării zonei de securitate pentru a evita astfel de incidente pe viitor.”

Din declaraţia Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei:

„Acest incident arată într-un mod tragic că este nevoie urgent, spre binele populaţiei afectate de conflictul transnistrean, de a conveni asupra măsurilor de  revizuire a managementului securităţii, scopul fiind asigurarea deplasării libere şi în siguranţă a oamenilor pe teritoriul regiunii. Doar în cadrul discuţiilor oficiale în formatul 5+2 se poate ajunge la o aplanare durabilă a conflictului. Germania este gata să susţină şi în continuare acest proces.”

Declaraţia Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei:

„Partea ucraineană îşi exprimă speranţa pentru o anchetă obiectivă şi imparţială. De asemenea, consideră că din rezultatele acestei anchete, toate părţile implicate trebuie să tragă concluzii şi să ia măsurile adecvate pentru a preveni repetarea unor cazuri similare”. Autorităţile ucrainene şi-au anunţat disponibilitatea de a participa activ la discuţiile privind demilitarizarea regiunii transnistrene şi transformarea formatului misiunii de menţinere a păcii în unul sub egida OSCE, în vederea reglementării conflictului transnistrean.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)