SUA, Germania, Ucraina: „Transnistria trebuie demilitarizată”

Din declaraţia Statelor Unite cu privire la incidentul din zona de securitate:

„Statele Unite îşi exprimă regretul profund în legătură cu incidentul care a avut loc pe data de 1 ianuarie în zona de securitate şi exprimă condoleanţe în legătură cu decesul tragic al lui Vadim Pisari.Acest incident arată necesitatea demilitarizării zonei de securitate pentru a evita astfel de incidente pe viitor.”

Din declaraţia Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei:

„Acest incident arată într-un mod tragic că este nevoie urgent, spre binele populaţiei afectate de conflictul transnistrean, de a conveni asupra măsurilor de  revizuire a managementului securităţii, scopul fiind asigurarea deplasării libere şi în siguranţă a oamenilor pe teritoriul regiunii. Doar în cadrul discuţiilor oficiale în formatul 5+2 se poate ajunge la o aplanare durabilă a conflictului. Germania este gata să susţină şi în continuare acest proces.”

Declaraţia Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei:

„Partea ucraineană îşi exprimă speranţa pentru o anchetă obiectivă şi imparţială. De asemenea, consideră că din rezultatele acestei anchete, toate părţile implicate trebuie să tragă concluzii şi să ia măsurile adecvate pentru a preveni repetarea unor cazuri similare”. Autorităţile ucrainene şi-au anunţat disponibilitatea de a participa activ la discuţiile privind demilitarizarea regiunii transnistrene şi transformarea formatului misiunii de menţinere a păcii în unul sub egida OSCE, în vederea reglementării conflictului transnistrean.