SUA a depăşit China, Republica Moldova termină pe locul 75

Sportivii Republicii Moldova au ridicat ştacheta la JO de la Londra. Au cucerit două medalii de bronz, cu una mai mult decât la Beijing, în 2008

 

Cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a încheiat duminică seară cu o ceremonie la fel de spectaculoasă ca şi cea de deschidere. După 16 zile de întreceri, cei peste 11 mii de sportivi şi-au luat adio de la una din cele mai costisitoare ediţii olimpice din istorie. Cei câţiva sportivi moldoveni care au rămas la Londra până în ultima zi a JO au defilat în cadrul ceremoniei de închidere, în frunte cu portdrapelul Zalina Marghiev, care a ocupat locul opt la proba aruncarea ciocanului.

Mai întâi au intrat în arenă cei 204 de sportivi care au purtat steagurile ţărilor lor, în timp ce ceilalţi participanţi au pătruns în Stadionul Olimpic din tribune, venind printre spectatori. Republica Moldova a fost reprezentată la JO de 20 de sportivi şi a încheiat competiţia pe locul 75 în clasamentul pe naţiuni, cu două medalii de bronz: Cristina Iovu şi Anatol Cârâcu, ambii la proba haltere. Dan Olaru (tir), Sergiu Toma (judo), Vasile Belous (box) au terminat pe locurile nouă probele la care au participat. Zalina Marghiev a ocupat locul opt la aruncarea ciocanului cu rezultatul de 74, 06 metri, iar Ion Luchianov (3000 m cu obstacole) a terminat pe locul 10.

Phelps, cel mai medaliat olimpic

Cu cele şase medalii cucerite la Londra – patru de aur şi două de argint –, cel poreclit „Glonţul din Baltimore”, Michael Phelps, a devenit cel mai medaliat olimpic din toate timpurile. Acesta a ridicat ştacheta la o înălţime greu, dacă nu imposibil, de depăşit: 22 de medalii, împărţite în 18 de aur, două de argint, două de bronz.

 

De asemenea, nu putem să nu ne amintim de „legenda vie”, Usain Bolt. „Fulgerul” a devenit primul atlet din istorie care face tripla (100m, 200m şi 4x100m) la două ediţii a JO consecutive. Rămânem cu imaginea sud-africanului Oscar Pistorious, primul atlet cu ambele picioare amputate participant la JO. Lupta lui cu prejudecăţile este o lecţie teribilă de viaţă. Pistorious nu s-a calificat în finala de la 400 de metri, dar a fost ovaţionat mai ceva ca un campion olimpic.
Totodată, vom rămâne cu fuga şi foamea de trofee olimpice a marilor naţiuni, cele care investesc sume enorme în sport. Primele zece ţări din clasamentul pe medalii au adunat împreună mai mult de jumătate dintre medaliile de aur (195 din 302).

Delegaţia SUA a ocupat primul loc în ierarhia finală pe medalii, cu 46 de aur (29 de argint şi 29 de bronz), urmată de China (38-27-22), Marea Britanie (29-17-19) etc.

La JO 2008, de la Beijing, China a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 51-21-28, urmată de SUA, 36-38-36, Rusia, 23-21-29, Marea Britanie, 19-13-15 etc. România a terminat pe locul 17, cu 4-1-3.

Noi discipline la Rio

La viitoarea ediţie a JO de vară, care va avea loc în 2016 la Rio de Jainero, rugbyul (şapte) îşi face reintrarea în familia olimpică. Pentru Republica Moldova este o veste bună la prima vedere, dar e greu de crezut că naţionala noastră ar putea obţine unul din cele 12 bilete la Rio.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)