Sturza prognozează alegeri parlamentare, indiferent cine câştigă în Chişinău

Bătălia pentru Chişinău va fi aprigă, mai ales că, în consiliul municipal, comuniştii au obţinut, la limită, majoritatea. Dacă Dorin Chirtoacă va câştiga alegerile în turul II, AIE are şanse de supravieţuire şi va avea posibilitatea să soluţioneze criza politică, legată de alegerea preşedintelui ţării după propriul scenariu, a declarat pentru JURNAL, ex-premierul Ion Sturza.

Dacă candidatul PCRM, Igor Dodon, va deveni primar, atât simpatizanţii săi din toate formaţiunile politice, cât şi cei din domeniul economic care au pus miză pe candidatura sa, vor cere să-şi ia revanşa după doi ani de guvernare „proromânească”. Alegerile anticipate vor fi inevitabile, iar membrii AIE vor da vina unii pe alţii pentru această nereuşită. „AIE este conştientă de pericolul revenirii comuniştilor la putere. Astfel, pentru partidele Alianţei este important ca Dorin Chirtoacă să câştige alegerile şi îşi vor conjuga eforturile în acest sens”, a mai spus ex-premierul.

Potrivit lui Sturza, indiferent cine va deveni primar general, preşedintele ţării nu va fi ales. „Criza constituţională legată de alegerea preşedintelui ţării va fi soluţionată conform scenariului comuniştilor – alegeri anticipate, sau conform scenariului AIE – în cazul în care va ţine cont de oferta unei coaliţii largi, deşi în acest sens şansele sunt foarte mici. Personal, înclin să cred că la toamnă vom avea alegeri anticipate”, a conchis Sturza.

Ex-premierul a apreciat rezultatele scrutinului din 5 iunie curent ca fiind pozitive. „În RM, din păcate, votarea se face pe principii etnice. Cele 36,90% acumulate de PCRM sunt în mare măsură voturi etnice, voturile acordate de vorbitorii de limbă rusă. În campania electorală a fost evident că Dodon este susţinut de Moscova. În viziunea vorbitorilor de limbă rusă PCRM se asociază cu partidul care le apără interesele”.

Cât despre acuzaţiile din ultima vreme ale premierului Vlad Filat lansate la adresa aşa-zisului „păpuşar” din politica noastră, care ar fi pus în pericol integritatea AIE, Sturza a declarat: „Premierul are obsesiile şi frustrările sale, care pe alocuri sunt foarte întemeiate. Dar el trebuie să spună lucrurilor pe nume pentru că deja toţi ştiu despre cine este vorba, numai premierul nu-i pronunţă numele”.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)