Sturza: “Guvernatorul va fi susţinut atâta timp cât va juca rolul de idiot util”

ion-sturza-agora-mdFostul premier Ion Sturza, se arată stupefiat de declaraţiile guvernatorului de la Banca Naţională a Moldovei, Dorin Drăguţanu, care a declarat recent că e nevinovat de criza din sistemul bancar.
„De parcă cele 2/3 dintre activele băncilor moldoveneşti n-ar fi trecut în perioada mandatului său, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane din Federaţia Rusă. S-a furat faimosul miliard de dolari, în realitate mult mai mult. S-au spălat peste 20 de miliarde de dolari ai mafiei ruseşti. Auditul băncilor a trecut de la companiile cu renume internaţional la una obscură, a actualului ministru al Economiei, Stephane Bride. Guvernul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti tot noi, cetăţenii Moldovei. Și acum lichidăm trei bănci, sub înaltul patronat al Guvernului și Comitetului Național de Stabilitate Financiară. Acest Comitet, apărut din orgoliul nemărginit al domnului Filat, care voia să controleze totul, și care nu are nici valoare legală, nici practică.
BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator și controlor. Guvernatorul și Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului”, susţine Sturza.
Acesta critică şi acţiunile prim-ministrului Valeriu Streleţ care a făcut mai multe declaraţii în ultimele zile prin care se angajează să rezolve criza din sistemul bancar. „Lăsați PR-ul și declarațiile populiste! Nu vă angajați în lucruri pe care știți prea bine că nu le puteți realiza, nici în politica externă, nici în cea internă. Cu atât mai mult, nu vă asumați responsabilitatea lichidării băncilor. Toți sunt în aceeași barcă, barcă care riscă să se scufunde”, notează Sturza.
Fostul premier consideră că guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu va fi susținut, „inclusiv de cel mai „deștept” dintre pământeni”, atâta timp cât va juca rolul de idiot util, „dar după, să știe sigur, acesta ar putea ajunge un ţap ispăşitor”, afirmă Sturza.

The following two tabs change content below.