Studenţii la practică, mai mult de corvoadă

Procuror Tatiana Rutcovschi: „Stagiarii se descurcă la fel cum învață la facultate”

Pentru o bună parte din studenţi prima încercare de a-şi pune cunoştinţele în practică se soldează cu o dezamăgire totală de meseria pe care încă o mai studiază. Potenţialii angajatori însă dau vina pe calitatea sistemului de învăţământ superior sau pe „lenea” studenţilor.

Ce bine ar fi dacă şi stagiul ar fi achitat de angajatori!, îşi spun studenţii care încearcă să-şi demonstreze capacităţile în cele câteva săptămâni de practică. Însă o bună parte din ei, studenţi la drept, economie, pedagogie, se angajează pe timp de vară în domenii departe de cel pe care-l studiază la facultate. „Sunt stagiară la Procuratura Generală și, în acelaşi timp, lucrez ca jurnalist și director la un proiect de construcții”, spune Daniela, studentă în anul doi la Facultatea de Drept, USEM.

Alții se rezumă la stagiu. „Acum nu lucrez, dar, după ce se sfârşesc practica, vreau să-mi găsesc ceva de lucru, măcar pe timpul verii”, planifică Sandu, student la aceeași facultate.

Toţi vor la oraş

Procurorul Tatiana Rutcovschi este de părere că practica pentru studenţi ar trebui să fie de la anul trei de studii, ci nu după primul, aşa cum este acum la majoritatea facultăţilor. „Practica e mai binevenită pentru studenții din anul trei. Aceștia cunosc mai bine materia de studii și, prin urmare, le este mai uşor să lucreze. În general, stagiarii se descurcă la fel cum învață la facultate”, a menţionat Rutcovschi. „Pentru stagiari avem multe locuri libere la sate, însă tinerii nu prea se avântă înspre regiunile rurale”, adaugă procurorul.

O altă problemă despre care ne-a vorbit tineretul studios este scepticismul cu care sunt trataţi de către potenţialii angajatori. „Sunt stagiar, fac contabilitate și în fiecare vară tot încerc să-mi găsesc de lucru, dar timp de patru ani nu am reușit să găsesc ceva convenabil. De multe ori patronii văd stagiarii ca brațe ieftine de muncă și plătesc puțin sau deloc. Sunt în ultimul an la facultate şi sper că-mi voi găsi şi eu un loc pe piaţa muncii”, ne spune Ana-Maria, studentă la Colegiul Financiar-Bancar „A. Diordița”.

Cât despre planurile de viitor, mulți studenţi sunt încă indeciși, și dacă unii cel puțin speră să poată lucra în domeniul pe care-l studiază, alții știu sigur că se vor respecializa. „Nu-mi doresc să fiu profesoară. Nu-mi place şi este o meserie remunerată prost”, a declară decisă Marina, studentă la Universitatea de Stat din Tiraspol.

Unii studenţi recunosc în şoaptă că pentru ei practica este o simplă formalitate. E suficient să te prezinţi în prima şi în ultima zi cu fişa ce trebuie semnată de persoana care chipurile te-a ghidat în timpul practicii, important e să nu uiţi să-i spui „mulţumesc”.

Aliona Ciurcă, stagiară

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)