Studentă de onoare în SUA // OAMENI BUNI


Colegii Milei Bogdan: „Este una din cele mai bune studente ale Universităţii Americane din Washington”

E bine să fii ambițios, își spune astăzi Mila Bogdan din satul Măgdăcești, raionul Criuleni. Ceea ce pentru unii este un vis pentru ea a devenit realitate. Dezamăgită de studiile care se fac în R. Moldova, tânăra și-a propus să ajungă studentă la una din cele mai prestigioase universități din lume și… a reuşit. Este studentă de onoare la Universitatea Americană din Washington.

Ludmila Marian, stagiară

Cum a ajuns pe alt continent? Simplu. A navigat pe internet și a găsit toată informația necesară pe site-ul universității unde și-a dorit să-și continue studiile. A luat legătura cu administrația instituției de învățământ superior, a expediat toate actele necesare și… a rămas în așteptare.

După ce a absolvit liceul din sat, Mila și-a anunțat părinții: „Am fost acceptată. Plec în America!”. Părinții ştiau despre intențiile fiicei lor, însă le păreau de domeniul fantasticului. „Eram categoric împotrivă. O țară străină, oameni străini, în plus un contract căruia noi nu am fi putut să-i facem față”, își amintește Inga Bogdan, mama Milei. Până la urmă, părinţii au lăsat-o pe fiică să decidă ce face. „Fac tot posibilul să nu le povestesc despre greutățile prin care trec ca să nu-i întristez. Dacă ar afla, ar face tot posibilul să mă întorc lângă ei, iar eu vreau cu tot dinadinsul să-mi văd visul realizat”, spune hotărâtă Mila.

Îşi achită singură taxa de studii de 36 de mii de dolari SUA

La Washington Mila studiază politologia. Nu şi-a imaginat că va nimeri într-un adevărat orăşel studenţesc care numără 40 de blocuri. Mii de studenți din diferite ţări s-au adunat în această lume a științei pentru a culege noi cunoștințe pe care planifică să le implementeze la ei acasă. Mila este unica studentă din R. Moldova. Acest lucru însă nu a împiedicat-o să se manifeste şi să fie trecută pe lista studenților de onoare ai Universității Americane.

Are şi o bursă care îi ajunge doar pentru a acoperi cheltuielile pentru mâncare, îmbrăcăminte şi trai. Nu a speriat-o nici faptul că, anual, va trebui să plătească un contract de 36 de mii de dolari americani. Lucrează.

Mila este responsabilă de disciplină şi ordine într-un bloc al universităţii, în plus mai face ore suplimentare cu studenții care nu se descurcă la unele discipline. „Îndeplinește foarte bine aceste două sarcini, nemaivorbind de faptul că este una din cele mai bune și tenace studente din universitate”, a menţionat Twama, o colegă de grupă a Milei.

Cum să te îmbraci? Mila din Moldova vă spune!

Mila este şi președinta organizaţiei „Passion for Fashion”. Stilată şi cu un gust rafinat în vestimentație, moldoveanca a fost uimită să vadă cum se prezintă la ore unii studenți. „Este ciudat să vezi studenţi în pijamale. Împreună cu o colegă am fondat această organizaţie”, povesteşte tânăra din Măgdăceşti. „Sunt responsabilă şi de bugetul organizaţiei „Global Scholar”. Colectăm noutăți din toate ţările lumii şi-i informăm pe studenţi privitor la unele subiecte mai puţin cunoscute de ei, cum ar fi traficul de fiinţe umane, discriminarea femeilor, a minorităţilor etc. Particip la diferite conferinţe organizate în cadrul universităţii precum şi din alte oraşe. Am participat la conferinţa anuală CEDAW în Milwakee, unde a fost prezentat un studiu despre traficul de fiinţe umane din R. Moldova. Am lucrat împreună cu reprezentanții de la Departamentul de Stat al USA. Am întâlnit foarte mulţi ambasadori, diplomaţi şi alţi oficiali de rang înalt: congresmanul Barney Frank, senatorul John Kerry, guvernatorul Rick Perry, ambasadorul Pickering, Zbigniew Brzezinski, dr. Riyad Mansour, prof. Alexey Malashenko, diplomatul Ilya D. Levin și mulți-mulţi alții”, povesteşte Mila Bogdan.

Tânăra din R. Moldova a pierdut deja numărul activităților în care se implică. „Studiile de care beneficiez în America, precum și relațiile pe care mi le-am făcut mă vor ajuta să revin în R. Moldova cu o experienţă inedită”. Mila consideră că în America va descoperi metode de combatere a corupţiei, pentru ca la revenirea acasă să le aplice. Vă par planuri ambiţioase? Fără îndoială, sunt îndrăzneţe, însă temerara de 21 de ani din Măgdăceşti crede că le va realiza.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)