Stropii familiei Lungu

Expoziţia „Stropi de Moldova” poate fi vizitată în perioada 18 aprilie – 2 mai 2014, la Salonul de artă „Moldeco”

Expoziţia „Stropi de Moldova” poate fi vizitată în perioada 18 aprilie – 2 mai 2014, la Salonul de artă „Moldeco”

Lucrările pictorilor Iurie şi Ianis Lungu adună vizitatori Salonul de artă „Moldeco” din Chişinău

Expoziţia de pictură „Stropi de Moldova”, inaugurată la 17 aprilie curent, cuprinde lucrări ale lui Iurie şi Ianis Lungu, tată şi fiu. Primul, numit şi Dacos-zugravos de către episcopul de Ierusalim, este unul dintre puținii pictori autorizați de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române cu o experiență de trei decenii de pictură murală, reuşind să picteze până acum 28 de biserici. Al doilea a urcat pe schelele unei biserici la vârsta de 13 ani, fiind ucenicul tatălui său. Este opusul părintelui său. Lucrările sale reprezintă portrete ale personalităţilor neamului românesc.

„Stropi de Moldova” sunt stropii care trebuie adunați din ce a mai rămas, un îndemn să privim mai departe și mai adânc decât suprafața picturilor, în care icoanele bizantine armonizează cu portretele personalităţilor neamului românesc, „metafore ale patriotismului”, precum și „tablouri-poezii despre adevăratele valori”.

7G9C0827Inaugurată la salonul de artă „Moldeco” din Chişinău, expoziţia adună intelectuali, critici de artă, jurnalişti, reprezentanţi ai Secţiei Consulare a Ambasadei României la Chişinău. Pe fundalul muzicii unui acordeonist, vizitatorii admiră picturile lui Iurie şi Ianis Lungu.
Pentru pictorul Ianis Lungu, student la design industrial, Universitatea Tehnică a Moldovei, expoziţia este una de debut, adunând 23 de lucrări. A avut prima expoziţie la vârsta de şase ani, organizată în salonul apartamentului lor, unde prietenii şi rudele i-au admirat talentul care abia înmugurea. A urmat o expoziţie de grup la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

IMG_2051Ianis Lungu spune emoţionat că lucrările prezente la expoziţie au fost realizate timp de un an şi jumătate. Seria de lucrări expuse începe cu o schiţă în creion a lui Ştefan cel Mare, în care şi-a pus drept scop să arate nu atât înfăţişarea fizică, cât cea spirituală a marelui voievod.
„Am pictat icoane sub aripa tatălui, de aceea lucrările mele expuse aici au ceva din stilul tatei. Însăşi ideea icoanei bizantine consistă în emanarea luminii care vine din interior. Am încercat să arăt acest lucru în picturile mele”, spune pictorul debutant.

Atras de ceea ce este interzis

Pictorul Iurie Lungu vine din Lalova, Rezina. Mândru de succesele fiului, iconograful a crescut într-o familie creştină, simplă. Pictează icoane, obiecte interzise în copilăria sa. A fost întotdeauna a atras de ceea ce era interzis. „Nu puteam să pictez icoane fără a fi informat. Am citit mult, adunând o bibliotecă întreagă de cărţi religioase”, mărturiseşte pictorul. în plus, pictorul a studiat teologia în România. Este unul dintre puținii pictori autorizați de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române cu o experiență de trei decenii de pictură murală

7G9C0962-1„Să vedem cum va evolua arta lui Ianis”

Printre invitaţi este şi șeful secției consulare a Ambasadei României la Chișinău, Tiberiu Trifan. „Nu pentru prima dată admir tablourile familiei Lungu. Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău a găzduit anul trecut o expoziţie de icoane a pictorului Iurie Lungu. Am văzut astăzi ceva total diferit. Arta tânărului m-a impresionat prin originalitate şi încercarea de a fi diferit sau chiar în antiteză cu tatăl său. Să vedem cum va evolua arta lui Ianis”, a declarat Trifan.

A fost impresionat de lucrarea „Do Io Na”, care reprezintă chipurile lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. „Mi se pare o exprimare fericită de culori. Este cea mai originală reprezentare a celor doi trubaduri ai Moldovei”, spune oficialul român. Potrivit acestuia, mai mulţi reprezentanţi ai corpului diplomatic de la Chişinău au icoane semnate de pictorul Iurie Lungu. „Icoanele pictorului Iurie Lungu sunt deosebite. El are capacitatea de a arăta şi puţină artă pe lângă faptul că icoanele sunt obiecte de adoraţie”, relevă Trifan.

DSC_4758„Cred că mă depăşeşte în unele lucrări”

În dialog cu invitaţii săi, Ianis Lungu spune că, în momentele sale de creaţie, prima impresie îl lasă îngândurat. La a doua, însă „gândurile mi se adună. Aş vrea să faceţi acelaşi lucru”, le sugerează Ianis celor prezenţi.

Mulţumind vizitatorilor pentru prezenţă, Iurie Lungu afirmă că fiul său îi este alături de la vârsta de 13 ani la pictarea icoanelor în biserici şi mănăstiri. Prima lucrare pe care i-a arătat-o fiul pentru această expoziţie a fost „Ştefan cel Mare”. Se declară mulţumit de zugrăvirea stării lăuntrice şi a frumuseţii exterioare. „Cred că mă depăşeşte în unele lucrări”, spune bucuros pictorul.

DSC_4796-1Toate personajele lui Ianis au ochii întredeschişi. De ce? „Deoarece toţi aceşti eroi nu mai sunt printre noi. Aceasta este linia orizontului, ce face legătura între cer şi pământ. Este privirea care se uită la noi de de sus”, explică Ianis.

 

The following two tabs change content below.