Striptease la dezbrăcatul miresei

NUNŢI DE POVESTE // Moldovenii devin tot mai inventivi la organizarea acestor petreceri

Lucrează 24 din 24 de ore pentru a realiza cu succes visele altora, telefoanele lor sună fără încetare, la celălalt capăt al firului – florari, bucătari, agenţii de impresariat, corturi, cluburi de maşini ori restaurante. E vorba de organizatorii de nunţi, mereu agitaţi, în căutare de idei noi, puşi pe jar de concurenţă. La întrebarea ce fac moldovenii pentru a da o notă de neuitat zilei în care doi oameni îşi unesc destinele, aflăm că „mai simplu ar fi să ne întrebăm ce nu fac ei pentru aceasta”.

Dacă la poartă o aşteaptă o maşină decapotabilă sau de marca Lincoln, mireasa îşi face apariţia în pragul casei într-o rochie de un alb orbitor sau în una crem, în pantofi bordo, una din culorile în vogă ale acestui sezon. Mai nou, dacă la poartă o aşteaptă mirele pe un cal alb, mireasa părăseşte casa părinţilor îmbrăcată în haine naţionale. În acest an, mirii au mai avut inspiraţia de a-şi plimba aleasa inimii şi invitaţii pe biciclete şi motociclete. „Tinerii au făcut cunoştinţă la o plimbare cu motocicletele, respectiv şi-au dorit să fie prezent acest element la nunta lor. Atât agenţia vine cu idei noi privind organizarea nunţii, cât şi mirii. Mai conservatori sunt părinţii, în cazul în care sărbătoarea este achitată din buzunarul acestora”, ne spune Iana Didur, una din organizatorii de nunţi de la agenţia „Show bis”.

Cadillacul escalade, mai lung de 11 m, e mai puţin solicitat în ultima vreme, acesta uneori nu încape în curtea caselor părinteşti. Cu toate acestea, maşina poate fi văzută până şi pe drumurile de la ţară, trezind confuzia bătrânilor care, cu o perplexitate jovială, încep să depene amintiri despre propriile nunţi şi obiceiurile la vremea când erau tineri.

O nuntă de 50 de perechi costă 100 mii de lei

În oraşul Milano, din Italia, spre exemplu, sunt în mare vogă nunţile în timpul săptămânii, organizate ca recepţii-cocktail. Pentru moldoveni însă ar fi de-a dreptul incredibil să sărbătorească asemeni milanezilor nunta în cel mult patru ore. Un calcul simplu arată că o nuntă de circa 50 de perechi într-un local din Chişinău îi costă pe miri cel puţin 100 de mii de lei. „În perioada caldă a anului, sunt tot mai solicitate corturile, ţinem legătura cu o agenţie care le dă cu chirie. Mirii aleg locuri cât mai pitoreşti, pe malul lacurilor, la o lizieră sau în parcuri unde sărbătoarea are loc într-o atmosferă mai degajată”, ne spune Aurelia Gândea, organizatoare de nunţi la Agenţia „Aura”. Potrivit Aureliei, în actualul sezon, cele mai în vogă sunt florile cu petale albe, cerate, de cală; pentru accesorii, cum ar fi invitaţiile, cardurile de banchet, eşarfele pentru scaune – culoarea bordo.

Compoziţiile florale de pe mese tot mai des sunt înlocuite de compoziţii florale din fructe. La nunţi se solicită prezenţa nu doar a cameramanilor şi fotografilor, ci şi a caricaturiştilor, care iau, potrivit spuselor organizatorilor, câte 350 de lei pentru chipul mirelui, tot atâta pentru cel al miresei şi câte circa 60 de lei de la invitaţii care doresc să imortalizeze momentul. Mai nou, caricatura mirelui şi a miresei se regăseşte pe invitaţiile de nuntă şi pe un panou mare la intrarea în sală, unde oaspeţii îşi notează urările pentru miri.
Dacă ar fi să se dea un premiu pentru originalitatea ideilor venite din partea mirilor, probabil acesta ar reveni la doi tineri care în final au propus să organizeze dezbrăcatul miresei în formă de streptease, un dans în care din start s-a prins şi mirele.

Fotbal în ziua nunţii

O nuntă dintre cele mai originale ale sezonului a fost şi cea a lui Vasile Ciobanu, care şi-a dorit de mic copil să devină fotbalist de performanţă. Visul i-a fost spulberat acum câţiva ani, când a fost accidentat la un picior. Pentru ca fericirea să fie deplină în ziua nunţii, mireasa i-a propus să organizeze o sesiune foto pe stadionul Zimbru înaintea meciului echipei naţionale cu Olanda şi să instaleze monitoare în restaurantul unde a avut loc nunta pentru a putea urmări meciul. Vasile s-a arătat încântat de fantezia şi ingeniozitatea viitoarei soţii. Au jucat fotbal în timp ce naşii şi invitaţii i-au susţinut din tribună, apoi au urmărit meciul printre urările de fericire şi cele de a da naştere propriei echipe de jucători.

De remarcat că, nu mai puţin originali, alţi tineri din or. Chişinău au ales anul trecut să-şi oficializeze căsătoria în elicopter. Exuberantă, într-o linişte întretăiată de zgomotul motoarelor, mireasa a răspuns afirmativ cererii în căsătorie la aproximativ 400 de metri deasupra capitalei.

Azi nunţile, ca orice sărbători de anvergură, culminează cu focuri de artificii. Chiar dacă în culisele sărbătorii, cineva se grăbeşte să facă socoteli legate de cheltuieli şi câştig, mirii rămân până în ultimele clipe în luminile rampei, în compania caricaturiştilor, fotografilor şi cameramanilor preocupaţi de altfel să nu le scape niciun detaliu din frumoasa poveste a unirii a două destine care, fapt deloc neglijabil, urmează a fi transmisă urmaşilor.

Mirii Oxana şi Vasile Ciobanu joacă fotbal în ziua nunţii lor pe stadionul „Zimbru” înaintea meciului Moldova-Olanda din 8 Octombrie 2010. „Îmi place fotbalul şi îmi iubesc soţul, de aceea îl susţin în toate”, a declarat Oxana. Vasile şi-a dorit de mic copil să devină fotbalist de performanţă, dar visul i-a fost spulberat când a fost accidentat la un picior.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu