În anul în care R. Moldova a fost inundată, Guvernul a cumpărat şase apartamente pentru apropiaţii lui Voronin

Peste două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost cheltuiţi, cu titlu „secret”, în anul 2008 pentru procurarea a şase apartamente pentru persoane apropiate fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin, şi pentru două persoane emerite ale R. Moldova.

De aceste locuinţe au beneficiat şoferul lui Vladimir Voronin, un fost învăţător al acestuia, ex-ministrul Culturii, Mihai Barbulat (pe atunci şef al Serviciului protocol al preşedintelui R. Moldova – n.r.), interpreta Nelly Ciobanu (care a cântat în mai multe campanii electorale pentru PCRM – n.r.), dar şi oamenii emeriţi Victor Gherlac şi Lidia Panfil. Amintim că în anul 2008, mai multe raioane ale R. Moldova au avut de suferit în urma inundaţiilor. Guvernul a reuşit cu greu să facă faţă atunci situaţiei pentru că în fondul de rezervă rămăseseră puţini bani.

Cele şase apartamente au fost procurate pe parcursul mai multor ani (din 2005 şi până în 2007 – n.r.) la indicaţia Preşedinţiei. Iniţial, costul imobilelor a fost plătit din fondurile Serviciului Naţional de Locuinţă (SNL), dar după un control efectuat de Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) la SNL, Voronin i-a dat indicaţii premierului de atunci, Vasile Tarlev, să achite costul apartamentelor din bugetul de stat. Hotărârea de Guvern cu privire la alocarea acestor bani din Fondul de rezervă al Guvernului a fost semnată la 7 martie 2008. Documentul a fost secretizat, iar la 18 ianuarie 2010, Guvernul R. Moldova a decis să desecretizeze actul prin care statul a fost prejudiciat cu 2 milioane 106 mii de lei.

Scrisoarea lui Mejinschi

Despre ilegalitatea procurării celor şase apartamente, CCCEC ştia încă din 2007. La 22 noiembrie 2007, directorul Centrului, Valentin Mejinschi (care peste patru luni a fost numit ministru de Interne – n.r.), i-a scris o scrisoare lui Vladimir Voronin prin care îl informa despre această „afacere” care risca să se sfârşească cu dosar penal. Potrivit acelei scrisori, la demersul şefului adjunct al Aparatului Guvernului, Mihai Vieru, şi al şefului Direcţiei generale a Aparatului Preşedintelui, Roman Cazan, la 18 aprilie 2005, directorul fostului Departament al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Igor Semenovcher, a emis un ordin prin care a obligat SNL să procure din propriile mijloace financiare o garsonieră şi un apartament cu două camere. Aceste două apartamente urmau să fie date în chirie regretatului regizor şi actor Victor Gherlac şi şefului Serviciului de protocol al Aparatului preşedintelui, Mihail Barbulat. Însă, notează Mejinschi, contrar prevederilor ordinului lui Semenovcher, cele două apartamente (unul de 111 mii de lei şi altul de 158 de mii de lei – n.r.) au fost transmise în proprietatea lui Gherlac şi a lui Barbulat.

Generozitatea lui Voronin

Dacă despre generosul cadou al lui Voronin pentru Barbulat (numit ulterior ministru al Culturii – n.r.) nu s-a ştiut până acum, apoi despre apartamentul pe care Voronin i l-a dăruit lui Victor Gherlac cu ocazia celei de-a 90-a aniversări presa a scris cu mare fast la vremea respectivă. ”De la 80 de ani până la 90 de ani, regizorul Victor Gherlac a locuit într-o cameră de cămin. Odată cu împlinirea vârstei de 90 de ani, preşedintele Vladimir Voronin l-a felicitat şi, aflând de condiţiile în care trăia bătrânul regizor, i-a oferit un apartament”, scria atunci un ziar de la Chişinău. Straniu este însă că la doar 17 zile din momentul înregistrării dreptului de proprietate asupra apartamentului, Gherlac l-a vândut, cumpărându-şi o altă garsonieră.

O garsonieră pentru Nelly Ciobanu

Cel de-al treilea apartament a fost procurat de SNL la indicaţia aceluiaşi Semenovcher în februarie 2006. Apartamentul cu o cameră, pentru care s-au plătit 144 de mii de lei din bani publici, i-a fost dăruit interpretei Nelly Ciobanu, care amintim că a evoluat la mai multe concerte electorale organizate de PCRM din 2005 încoace. Urmând exemplul lui Gherlac, Nelly de asemenea a vândut garsoniera peste 15 luni după ce a primit-o. Contactată de JURNAL, interpreta nu a vrut să vorbească, spunându-ne vădit iritată că este la doctor şi că o doare inima. Solicitată anterior, în aceeaşi chestiune, de portalul ”Unimedia”, cântăreaţa a declarat că a plătit pentru acest apartament, fără a preciza câţi bani.

Un apartament de-un milion

Tot în 2006, la sfârşitul anului, Semenovcher a mai emis un ordin pentru procurarea unui apartament. Indicaţia pentru achiziţionarea acestui apartament cu două camere a venit direct de la preşedintele Voronin. Or, apartamentul urma a fi dăruit fostului învăţător al preşedintelui, Mihai Moşumanschi. De această dată SNL a plătit doar 50 % din costul apartamentului, adică 558 mii de lei. Cealaltă parte din preţ a fost achitată de SRL ”Briomedtest”, fondatorul unui centru medical cu aceeaşi denumire. Nu ştim cât de mult a ţinut Vladimir Voronin la acest profesor al său, dar apartamentul pe care i l-a dăruit nu a ajuns niciodată în proprietatea lui Moşumanschi. În urma controlului realizat de CCCEC, s-a stabilit că apartamentul situat în centrul Chişinăului este înregistrat pe numele SRL-ului sus-amintit. Actualmente, în acest apartament locuieşte familia fondatorilor companiei ”Briomedtest”, iar de Mihai Moşumanschi nu a auzit niciunul dintre vecini.

Casă şi pentru şoferul lui Voronin

Semnătura lui Semenovcher stă şi pe ordinele pentru procurarea apartamentelor pentru regizorul Lidia Panfil şi pentru şoferul lui Voronin. Ultimele achiziţii au costat bugetul de stat peste un milion de lei (pentru apartamentul cu trei camere dăruit regizoarei s-au plătit 871 mii de lei, iar pentru apartamentul cu două camere dăruit lui Victor Cuzin, şoferul şefului statului, s-au plătit 235 mii de lei – n.r.). Ţinând cont de încălcările cu care au fost procurate aceste imobile, Mejinschi îl anunţa în noiembrie 2007 pe Voronin că există temei pentru a deschide un dosar penal pe numele lui Semenovcher. Această scrisoare a şefului CCCEC către preşedintele statului de asemenea a fost secretizată.

Mirosea a puşcărie

Înţelegând că miroase a puşcărie, Voronin decide să-i ceară lui Tarlev să restituie SNL cheltuielile pentru cele şase apartamente. Astfel, printr-un demers oficial cu titlu confidenţial, şeful Aparatului Guvernului, Nicolae Gumenâi, îl informează pe premierul Vasile Tarlev că, „în conformitate cu indicaţiile şefului statului, apartamentele trebuie achitate din bugetul de stat, respectiv cu întoarcerea investiţiilor SNL”. La 7 martie 2008, Tarlev se conformează indicaţiei „de sus” şi semnează documentul pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă. Aceasta este, probabil, una dintre ultimele indicaţii ale lui Voronin îndeplinită fără a crâcni de Tarlev. La 31 martie 2008, Vasile Tarlev şi-a dat demisia, iar peste alte patru luni R. Moldova a fost lovită de una dintre cele mai grave inundaţii din ultimele două secole. Guvernul moldovean a reuşit cu greu să facă faţă atunci situaţiei pentru că în fondul de rezervă rămăseseră puţini bani.

Tarlev pledează nevinovat

Contactat de JURNAL TV, fostul premier Vasile Tarlev a declarat că, în virtutea funcţiei pe care o deţinea, el a fost obligat să-şi pună semnătura pe hotărârea de Guvern adoptată de Cabinetul de miniştri. JURNAL nu a reuşit să ia legătura cu Igor Semenovcher şi Nicolae Gumenâi pentru a discuta despre indicaţiile primite de la Preşedinţie.