Stresul bacalaureatului

EDUCAŢIE // „Aş fi naiv să susţin că nu se va copia deloc anul acesta, dar ne aşteptăm la o diminuare”

Candidaţii la BAC susţin că sunt stresaţi de profesori şi de măsurile aplicate de autorităţi cu câteva luni înainte de examen. Aceştia se plâng pe testele grele şi pe faptul că mituirea profesorilor continuă. Oficialii de la Ministerul Educaţiei (ME) ne-au spus că s-au luat în considerare toate solicitările şi că probele de anul acesta de la bacalaureat vor fi mai accesibile.

În acelaşi timp, referindu-se la fenomenul corupţiei, aceştia au declarat că au primit zece sesizări la linia fierbite, pe care le analizează. „Din păcate, persoanele care sesizează anumite cazuri de corupţie renunţă să vorbească până la urmă”, a declarat pentru JURNAL Adrian Ghicov, şeful Agenţiei de Evaluare şi Examinare.

An de an, mii de tineri absolvenţi ai liceelor trec prin febra examenelor de BAC şi, an de an, apar în vizorul opiniei publice problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ din Republica Moldova: corupţia, copierea, testele grele.

Reguli noi la BAC

Bacalaureatul este, pentru absolvenţii liceelor, o portiţă pentru a merge mai departe, pentru a fi admişi la facultate. Acesta este unul din motivele pentru care se acordă o atenţie deosebită acestui examen. Astfel, pentru sesiunea din anul acesta, ME va institui o comisie suplimentară, care va verifica încă o dată lucrările notate cu 9 şi 10.  În acelaşi timp, examinatori vor fi profesorii care nu au participat în ultimii ani la sesiunile de BAC. Pentru a evita fenomenul copierii, se prevede amplasarea pe viitor a camerelor de filmat în sălile unde se va susţine BAC-ul. La iniţiativa administraţiei Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, camerele video vor fi instalate în cadrul instituţiei respective pentru perioada sesiunii de anul acesta, la nivel experimental.

În acelaşi timp, Adrian Ghicov, şeful Agenţiei de Evaluare şi Examinare, îi îndeamnă pe candidaţi să nu recurgă la modalităţi suplimentare de inspiraţie. „Nu se va reuşi pentru că testele au fost formulate în aşa fel încât nu vor avea nevoie de surse suplimentare. De exemplu, pentru examenul la limba română va fi analiza unui text necunoscut, iar la matematică, rezolvarea unor exerciţii noi”, a declarat pentru JURNAL Ghicov. De asemenea, ME anunţă că susţinerea bacalaureatului va fi aceeaşi ca în ultimii patru ani.

„Diminuarea copierilor”

Cu toate acestea, oficialii spun că nu sunt siguri că nu se va copia deloc la examen. „Aş fi naiv să susţin aceasta, dar ne aşteptăm la o diminuare a acestui fenomen”, a menţionat specialistul.

Măsurile care se iau în fiecare an, la câteva luni până la începerea examenelor, îi nemulţumesc pe absolvenţi care se plâng de îngrijorarea nemotivată a autorităţilor şi a profesorilor. „M-am săturat de atâtea reguli noi şi de panica pe care o creează toţi în jur. La liceu ascult cuvântul BAC de zece ori pe zi. Fiecare profesor te sperie, de parcă noi suntem primii care susţin acest examen”, ne spune Elena, elevă a unui liceu din capitală.

Tinerii au fost de acord să vorbească cu mine doar cu condiţia anonimatului. O tânără a menţionat că testele sunt foarte complicate. „Ar trebui să fie mult mai simple ca orice copil să fie capabil să susţină acest examen. Sarcinile sunt atât de grele încât nu le pot rezolva nici cei care le-au elaborat”, opinează tânăra.

 

Teste accesibile

„Să-i pui pe ei să rezolve testele”, ne-a spus indignată Alexandra, mama unui băiat care absolveşte liceul anul acesta. „Au băgat în ele tot ce le-a trăsnit prin cap. Mai uşor pentru copii ar fi să facă nişte bilete, spre exemplu, maximum 50 de bilete pentru o disciplină. Elevul le învaţă şi merge să susţină examenul. Aşa e mai sigur şi mai bine. Cel puţin, măcar din bilete ar mai învăţa copii”, ne spune femeia.

Oficialii din cadrul ministerului susţin că, anul acesta, s-au autosesizat şi au efectuat o testare pe un eşantion reprezentativ. „Testarea a fost efectuată mai mult pentru noi, cei care elaborăm probele pentru BAC. În urma acestora, s-a intervenit la structura, accesibilitatea lucrărilor. Ne-am propus să realizăm un test care să le permită absolvenţilor să se încadreze în trei ore academice şi accesibile”, a comunicat Ghicov.

Acesta a mai menţionat că în perioada examenelor de BAC, elevii sunt stresaţi nemotivat de profesori, care insistă cu teste excesive, pentru a le demonstra copiilor că nu ştiu nimic. „În acest sens, candidaţii la BAC şi părinţii au fost puşi la curent cu exigenţele examenului. S-a discutat şi cu profesorii”, ne-a spus Ghicov.

100–200 de euro

Pe de altă parte, unii absolvenţi spun că examenul de BAC este o loterie. „Rezultatele depind de noroc, bani şi relaţii, dar nu de capacităţile intelectuale. Cei care învaţă în decursul anului iau note medii, iar cei care nu fac nimic primesc 9 şi 10”, afirmă Anastasia, colega Elenei.

În cadrul emisiunii „Acces interzis” de la JURNAL TV, s-a menţionat că unii părinţi au achitat între 100 şi 200 de euro pentru examenul de BAC de anul acesta.

Sesiunile din anii precedenţi au scos la iveală cazuri de mituire, cel mai răsunător fiind în 2009, când şeful Agenţiei de Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, împreună cu opt angajaţi, a fost acuzat că a luat între 100 şi 300 de euro pentru fiecare notă majorată. În acest caz, a fost întocmit dosar penal, însă toate persoanele au fost achitate şi repuse în funcţii.

Cazuri sesizate

Despre aceasta părinţii şi elevii nu vor să vorbească deschis. O confirmă şi angajaţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). „Am fost informaţi, prin intermediul liniei fierbiţi, despre cazuri când în cadrul liceului se adună bani pentru a ajuta să copie la BAC. Până la acest moment, avem opt apeluri, unul din care este din regiunea transnistreană, regiune în care nu putem interveni. Tot ce putem face este să discutăm cu directorul instituţiei”, ne-a spus Sergiu Carapunarlî, şef-adjunct al Direcţiei generale combatere a crimelor economice şi corupţiei din cadrul CCCEC.

Ghicov spune că la linia fierbinte a Ministerului Educaţiei au fost înregistrate zece apeluri din partea părinţilor, care anunţau că în instituţiile de învăţământ de la ei din localitate s-au adunat bani pentru bacalaureat. „Ministerul s-a autosesizat, cazul este examinat”, a spus Ghicov.

Circa 31 mii de elevi vor susţine examenele bacalaureat în sesiunea din anul acesta.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)