Streleţ respinge posibilitatea Unirii, Băsescu: „E un moment favorabil"

Traian-Basescu2

După ce premierul Valeriu Streleţ a respins ideea unirii R. Moldova cu România, sugerând că ar presupune costuri inacceptabile pentru cetăţenii români, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat astăzi în cadrul Universității de vară de la Izvorul Mureșului că actualul context geopolitic regional este favorabil demersului unirii R. Moldova cu România.
„Este nevoie să discutăm cu Chișinăul și să afirmăm, ca politică de stat, obiectivul de unire a celor două state românești”, a afirmat Băsescu, citat de agerpres.ro

Fostul șef al statului român a adăugat că în ultimii ani lucrurile s-au echilibrat. Unionismul este împărtăşit de generaţia tânără din R. Moldova, de intelectualitate şi de cei care nu au uitat istoria neamului.
„Părerea mea este că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis, cu Chișinăul, posibilitatea reunificării celor două state românești, două state independente cu un singur popor”, a subliniat Băsescu.

Referindu-se la situația geopolitică actuală, ex-preşedintele României a spus că nu crede că, la momentul actual, Ucraina mai are capacitatea să devină stat membru NATO.
„De aceea, pentru Republica Moldova este extrem de important să renunţe la ideea de neutralitate. Evenimentele din Ucraina ne arată clar că la Moscova s-a spus, stop extinderii NATO cu Ucraina. Atât timp cât Federația Rusă este încă sub sancțiuni trebuie să deblocăm această idee a neutralității Republicii Moldova, pentru că însuși obiectivul declarat de a deveni cândva membru al UE este nerealist din acest punct de vedere”, a declarat Băsescu.

Băsescu a reamintit, în context, că în perioada când ocupa funcţia de șef al statului le-a transmis foștilor președinți ai Republicii Moldova că soluția de viitor pentru Chișinău este unirea cu România.
„România nu face nicio favoare Republicii Moldova, dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Sigur, ar putea fi oficial declarat în momentul în care acest lucru ar fi bine primit și de autoritățile de la Chișinău. Adevărul este că și România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene, ca populație, ca suprafață, ca resurse, cu atât este mai important și are greutate mai mare”, a menționat Băsescu.

Amintim că premierul Valeriu Streleţ a respins posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România, afirmând că ar presupune costuri inacceptabile pentru cetățenii români. „Frații noștri de peste Prut au alte probleme”, a declarat premierul luni în cadrul unui interviu pentru portalul de ştiri Unimedia. „Nu cred că sunt mulți entuziaști care ar vrea să accepte descreșterea nivelului de viață al unei familii din București sau Pitești, în favoarea unirii”, a spus Streleț.