Stratfor: Oportunitatea Bucureştiului în stânga Prutului şi băncile ruseşti din R. Moldova

moldincombank

Un studiu elaborat de stratfor.com arată oportunităţile României de a-şi consolida poziţiile sale în Republica Moldova. „Într-un moment în care 80% din băncile R. Moldova sunt sub supraveghere, România este într-o poziţie favorabilă să acorde ajutor Chişinăului, având în vedere relaţiile sale speciale cu malul stâng al Prutului şi interesul său de a scoate Chişinăul din orbita Moscovei”, precizează stratfor.com.

Autorii analizei scriu despre faptul „mai puţin cunoscut, dar foarte important” că, în iulie 2015, o delegaţie din partea Băncii Naţionale a României a efectuat o vizită în R. Moldova. Obiectivul oficial al vizitei a fost lansarea unui proiect UE, care îşi propunea consolidarea capacităţii Băncii Naţionale a Moldovei în domeniul reglementării şi supravegherii sistemului bancar. Proiectul prevedea acordarea a 1,2 mil. de euro (1,3 mil. de dolari) din partea Uniunii Europene pentru Banca Naţională a Moldovei drept asistenţă tehnică şi un consorţium între Banca Naţională a României şi Banca Naţională a Olandei.

Proiectul venea într-un moment-cheie pentru economia Moldovei, provocat de dispariţia a peste un miliard de dolari – echivalentul a peste 12,5 % din PIB – din trei bănci mari din R. Moldova.

„Ştiind că băncile străine nu vor merge în R. Moldova într-un moment în care 80% din băncile statului sunt sub un program de supraveghere, România este într-o poziţie favorabilă faţă de alte ţări în ideea de a acorda un ajutor Chişinăului, având în vedere relaţiile sale cu malul stâng al Prutului şi interesul său de a scoate Chişinăul din orbita Moscovei. Mai mult, în contextul în care sectorul bancar românesc ar acorda asistenţă sectorului bancar din R. Moldova, Bucureştiul ar putea facilita afacerile româneşti în stânga Prutului.”

„Chiar dacă aceste condiţii oferă oportunităţi României, afirmă autorii, Bucureştiul ştie foarte bine că are de înfruntat obstacole în consolidarea influenţei sale în R. Moldova. De la proclamarea independenţei (1991) R. Moldova, Rusia a fost cel mai important partener comercial al acesteia, însă restricţiile comerciale impuse din raţiuni politice au redus exporturile moldoveneşti în Rusia şi, în consecinţă, le-a orientat spre Uniunea Europeană, în special spre România.”

În 2014, R. Moldova a exportat 18% din produsele sale în România versus 11% în Rusia, inclusiv exporturile de fructe. Acestea au crescut în România cu peste 60% în primele şase luni ale lui 2015.

„Cu toate acestea, se menţionează în analiză, Moscova păstrează o prezenţă solidă în sectorul financiar din R. Moldova. 70% din sectorul bancar moldovenesc este controlat de capitalul rus. Cea mai importantă bancă din R. Moldova, pe moment, Moldindconbank, are conexiuni politice în Rusia.”

Amintim că președintele „Mobiasbancă”, Ridha Tekaia, a declarat în cadrul unui interviu că „atâta timp cât nu au fost înlăturate lacunele care au dus la falimentarea celor trei bănci – Banca de Economii a Moldovei (BEM), Unibank și Banca Socială, aceleași scheme frauduloase ar putea fi aplicate și la alte bănci.

Acesta s-a arătat îngrijorat că nu au fost trase învățăminte în urma crizei celor trei bănci. „Aceleași greșeli se repetă astăzi, după prăbușirea BEM, în raport cu alte bănci, spre care sunt direcționate conturile instituțiilor statului. Conturile ministerelor deservite până mai ieri de către BEM sunt direcționate în mare parte în două bănci. Ca și în cazul băncilor falimentate, este îngrijorător faptul că nu se știe cine sunt până la urmă acționarii acestor bănci. Într-o bună zi, ne putem pomeni cu o nouă criză bancară. Și cine va trebui să plătească din nou? Contribuabilii”, a specificat Tekaia.

Președintele „Mobiasbancă” susține că, deși tenderul de preluare a activelor BEM, Banca Socială și Unibank încă nu a fost încheiat, două bănci ar fi fost deja favorizate în acest sens, fapt demonstrat de transferul conturilor ministeriale, deservite anterior de BEM, la aceste două bănci. Deși nu spune care ar fi acestea, statisticile BNM arată că, din luna noiembrie 2014 până în prezent, Moldova Agroindbank și Moldindconbank și-au majorat semnificativ valoarea depozitelor deținute.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)