Pe cine mizează Rusia?

STRATEGII // În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate în R. Moldova, Kremlinul îşi pune ouăle în diferite coşuri
Se înmulţesc concurenţii pe stânga eşichierului politic din R. Moldova. Vladimir Ţurcan şi echipa sa au anunţat la începutul acestei săptămâni că aderă la Partidul Moldova Unită (PMU), o formaţiune politică necunoscută, cu 11 mii de membri prezumtivi, dintre care doar vreo trei mii au votat pentru partidul lor la alegerile din 5 aprilie, trecut. Şi omul de afaceri Nicolae Ciornâi a anunţat anterior că la începutul acestui an îşi va lansa un proiect politic de stânga. Despre ambele partide s-a vorbit că ar fi proiecte ruseşti. JURNAL a încercat să afle care este partidul/partidele din R. Moldova pe care mizează în acest moment Federaţia Rusă.
Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că Rusia continuă să mizeze pe PCRM, dar începe să îşi pună ouăle în diferite coşuri. ”Cred că Rusia va face tot posibilul pentru a găsi parteneri printre partidele liberale aflate la putere. Cel mai probabil, Rusia îşi doreşte relaţii bune cu PLDM. Or, partidul lui Filat este acum cel mai puternic, dintre cele aflate la guvernare”, susţine Ţăranu. Referindu-se la proiectele lui Ţurcan şi Ciornâi, analistul politic afirmă că nu crede că unul dintre acestea ar fi fost plăsmuit la Moscova. ”Modalitatea de lansare la care a apelat Ciornâi este una amatoricească. Dacă în spatele lui Ciornâi ar sta structuri ruseşti, lansarea sa ar fi fost alta. Iar partidul lui Ţurcan nu are deocamdată un lider carismatic”, explică Ţăranu.
Moldova Unită – aproape de Rusia
Preşedintele Partidului Popular Republican, Nicolae Andronic, este însă de altă părere. ”PMU a fost mereu aproape de Moscova. El a fost din start pregătit pentru a fi un cuib în care să poată sări la momentul potrivit Valeriu Pasat şi alţii. Acest partid a fost păstrat intenţionat până acum în stare de adormire. Era firesc şi logic ca Ţurcan şi echipa lui să se ducă acum încolo”, susţine Andronic, precizând că un argument în plus că ”Moldova Unită” este susţinută de Moscova este şi faptul că preşedintele acestui partid, Ana Tcaci, a fost promovată în presa apropiată Rusiei.
Andronic consideră că, în viitorul apropiat, vor fi mai multe partide care se vor bate pentru simpatia Moscovei. Lupta cea mare se va duce însă între partidul lui Ţurcan şi partidul lui Braghiş căruia i se va alătura, cel mai probabil şi Ciornâi.
”Nu există o singură Moscovă”
În opinia analistului politic Igor Munteanu, nu se poate vorbi despre intenţiile Moscovei pentru că nu există o singură Moscovă, ci mai multe. Percepţia generală este că Moscova a pus cruce pe Vladimir Voronin, care nu mai poate promova anumite preferinţe ale Rusiei în R. Moldova, crede Munteanu. Potrivit lui, este evident că Federaţia Rusă mizează foarte mult pe promotorii intereselor sale din Transnistria, iar aceştia, la rândul lor, uneori promovează interesele Rusiei prin intermediul unor partide înregistrate la Chişinău. ”Mă refer la Moldova Unită şi alte partide, ai căror exponenţi au avut şi continuă să menţină relaţii privilegiate cu caracter economic prin companiile pe care le controlează liderii lor”, spune analistul. Totodată, el explică că la Moscova există mai multe grupe de interese. Anumite cercuri moscovite tolerează apropierea R. Moldova de UE, înţelegând că este o atracţie pe care ei nu o pot compensa cu alte oferte. Există însă în capitala rusă şi alte grupuri, mult mai radicale, care ar dori ca R. Moldova să se comporte ca o gubernie rusească. Resentimente promovate de ultimul grup se regăsesc acum poate şi în partidele care au ajuns acum la guvernare, sugerează Munteanu.