Strategia „o apă şi-un pământ” împotriva lui Filat // NEGRU

 

Confruntarea pe care am urmărit-o săptămâna trecută în Parlament, între deputaţii PL şi PLDM, primii opunându-se includerii pe ordinea de zi a unor proiecte de legi propuse de guvern, anunţă încheierea „lunii de miere” în relaţiile dintre partidele AIE. Nu a trecut niciun an de la alegerea preşedintelui RM, economia încă nu şi-a revenit după criza şi seceta devastatoare, reforma anticorupţie, aşteptată de toată lumea, trenează, lui Filat, Lupu şi Ghimpu le-a luat o jumătate de an, ca să se înţeleagă cine va conduce CNA şi CNI, şi reforma în justiţie se mişcă cu paşi de melc, dar în loc de o accelerare a deciziilor, observăm că liderii AIE se angajează într-o nouă luptă corp la corp. Îngrijorează înverşunarea, faptul că îşi aplică lovituri neregulamentare, că nu se jenează să ne mintă în mod neruşinat.

De ce a trebuit să reziste dl Ghimpu includerii unor proiecte privind crearea unui corp de control al primului ministru şi introducerea unei alte modalităţi, mai operative, mai avantajoase pentru buget, de pedepsire a contrabandiştilor? Vrea el să înlocuiască guvernul, să fie un al doilea prim-ministru, fără a-şi asuma această responsabilitate? Deputaţii PL acţionau de parcă nu s-ar afla la guvernare, ci în opoziţie. Asta cu atât mai mult cu cât includerea pe ordinea de zi nu înseamnă în mod automat votarea proiectului. Dl Ghimpu se comportă de parcă ar fi concurentul lui Filat la conducerea guvernului. Să fie vorba doar de nişte frustrări?

Am putea înţelege gestul, dacă s-ar limita la chestiuni de procedură, dar când se apelează la invective, la aluzii jignitoare despre un interes personal al autorilor proiectului, când se spune că cineva ar vrea „să se asigure pe viitor” sau să evite o viitoare tragere la răspundere, aceasta seamănă cu tăierea crengii de sub picioare, căci, împroşcându-se cu murdărie în guvern, are de suferit reputaţia întregii guvernări.

Şi, probabil, fiindcă i s-a părut puţin, dl Ghimpu a ieşit la postul public de radio să lanseze noi acuzaţii: că guvernul doreşte să îngenuncheze Banca Naţională prin crearea unui Consiliu de Supraveghere, fiindcă BNM nu ar fi de acord cu ceea ce se face la Banca de Economii. Dar un Consiliu de Supraveghere, chiar dacă va fi creat, nu poate înlocui Consiliul de Administraţie, al cărui preşedinte este guvernatorul Dorin Drăguţanu.

În „campania” de denigrare a guvernării s-a inclus şi Valeriu Lazăr, vicepremier şi ministru al economiei, care declară în presă că fiscul acţionează în mod conştient, cu „rea intenţie”, împotriva investitorilor străini. E o afirmaţie care ar părea cel puţin ciudată, dacă nu am şti că, prin partajare, Serviciul Fiscal a revenit PLDM-ului. Admitem că unele mijloace mass-media îi deformează, intenţionat sau din lipsă de profesionism, mesajul, dar, în acest caz, dl Lazăr ar trebui să vină cu o dezminţire.

Impresia generală e că asistăm la un început de campanie electorală, că partidele AIE se grăbesc instinctiv, maşinal, să tragă fiecare jăratec la turta sa, uitând de turta comună. Fiindcă PLDM este într-o poziţie mai avantajoasă, liderii PL şi PD refuzând la vremea respectivă să preia guvernul, se încearcă, în mod mioritic, „omorârea” lui Filat, că-i mai „ortoman”. Nu punem mâna în foc că ar exista o înţelegere între Ghimpu şi Lupu&Plahotniuc, dar invectivele deputaţilor PL împotriva lui Filat nu pot să displacă PD. Fiindcă veni vorba, şi ideea că „toţi sunt o apă şi un pământ”, că numele oligarhiei este Filat şi Plahotniuc, idee pe care o inoculează, zi de zi, mass-media de la noi, inclusiv cea care, în aparenţă, luptă împotriva lui Plahotniuc, este avantajoasă PD (şi PCRM), căci „neutralizează” efectul faimei negative a prim-vicepreşedintelui PD. Dacă nu e o strategie gândită de cineva, la mijloc e neprofesionalismul, superficialitatea jurnaliştilor noştri. Sau futila speranţă a celor care se cred „forţa a treia”.

Şi succesul recent în alegerile primarilor din câteva sate, ca şi decizia de duminică a congresului mişcării „Găgăuzia nouă” de a se alia cu PD, demonstrează că strategia „o apă şi-un pământ” nu afectează imaginea democraţilor. Ceea ce înseamnă că îi foloseşte.

Soluţia lui Filat nu e să plătească cu aceeaşi monedă, contribuind la efectul aceleiaşi strategii murdare, ci să verse lumină, punctual, asupra insinuărilor şi acuzaţiilor. Să nu mizeze pe faptul că o va face altcineva în locul său.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.