Strălucesc în Europa League – mediocri în Divizia Naţională

Campionii Moldovei de la FC Sheriff au reuşit un rezultat extraordinar în Europa League, acolo unde i-au învins pe favoriţii grupei, Dinamo Kiev, scor 2-0. Supranumiţi „viespile”, cei de la FC Sheriff au reuşit să-i înţepe pe Şevcenko&Co, care au fost paralizaţi pe teren încă din minutul opt, atunci când Erokin a marcat norocos. Mai mult, înfrângerea ruşinoasă cu FC Sheriff i-a lăsat fără antrenor pe vicecampionii Ucrainei.

Foarte siguri pe ei, cei de la Dinamo i-au tratat de sus pe tiraspoleni. Celebrul antrenor rus, Valeri Gazaev, şi-a adus echipa în Republica Moldova cu 12 ore înainte de meci. Ucrainenii nici nu au făcut antrenamentul oficial pe arena „Sheriff”, pentru că nici nu admiteau că puteau să se împiedice de o echipă aşa de mică. La fel de siguri pe ei, ucrainenii au ieşit şi pe teren, iar din minutul opt s-au văzut conduşi pe teren. Portarul oaspeţilor a degajat neinspirat un balon, care a lovit coapsa rusului Erokin. Ulterior, balonul s-a scurs în poartă. Ucrainenii au fost şocaţi de acest gol rapid, dar şi-au păstrat calmul, pentru că mai aveau peste 80 de minute la dispoziţie să întoarcă rezultatul.

Şevcenko s-a zbătut foarte mult, a coborât mult la mijlocul terenului pentru a prelua baloane utile, dar nu a putut să-şi facă un cadou de ziua lui. În minutul 37, un fundaş dinamovist a respins cu pumnul un balon centrat din corner, iar arbitrul a dictat penalty. Brazilianul Franca, ce nu prea a mişcat în teren până atunci, a transformat foarte lejer lovitura de la 11 metri, iar tabelul arăta incredibilul scor de 2-0. Doar atunci milionarii de la Dinamo Kiev şi-au dat seama că gluma se îngroaşă. Aceştia au alergat foarte mult pentru a egala, dar degeaba, pentru că fundaşii de la FC Sheriff, în frunte cu veteranul de 39 de ani, Vaja Tarhnişvili, au fost magistrali.

Scaunul lui Sosniţki nu se mai clatină

Antrenorul Andrei Sosniţki, care risca să fie demis dacă pierdea în faţa celor de la Dinamo Kiev, a menţionat imediat după meci că jucătorii săi au jucat cu inima, dar şi cu multă inteligenţă. „Totul îmi fierbe în interior. Această victorie va intra cu siguranţă în istorie. Am luat trei puncte, dar mai sunt patru meciuri. Nu-s cuprins de euforie. Pentru a prinde unul din primele două locuri în grupă, avem nevoie de 8-10 puncte. Am făcut primul pas pentru a ne îndeplini obiectivul, dar mai avem mult de muncă”, a conchis tehnicianul.

FC Sheriff joacă cu determinare în cupele europene, însă nu acelaşi lucru se întâmplă şi în DN, unde se clasează pe locul şapte. „Viespile” au jucat la egalitate, scor 1-1, meciul cu FC Zimbru şi sunt de părerea că au pierdut două puncte. „Zimbrii” au deschis scorul în minutul 24 prin Razak Salifu, iar tiraspolenii au egalat peste zece minute prin Serghei Ghiorghiev.

Dinamo e în derivă

Dinamo Kiev a rămas fără antrenor după înfrângerea cu FC Sheriff. Gazaev nu a mai aşteptat să i se ceară demisia şi a depus o cerere în acest sens. Mai mult, dinamoviştii aveau posibilitatea să se reabiliteze în derby-ul cu Şahtiorul lui Alexandru Spiridon, dar au pierdut cu acelaşi scor ca şi cu FC Sheriff.

FC Sheriff „a demis” patru antrenori

Gazaev nu e primul antrenor care demisionează sau este demis după un meci cu FC Sheriff. Temuri Ketsbaia, care a antrenat anul trecut pe Olimpiakos, şi-a prezentat demisia după meciul cu tiraspolenii, chiar dacă s-a calificat în grupele Champions League. De asemenea, au fost demişi ex-antrenorul Stelei, Cristiano Bergodi, şi cel de la Dinamo Zagreb, Velimir Zaeţ. (V.H.)