Stop migraţia! Stop SIDA!

A aflat că este seropozitivă când a rămas însărcinată de la concubinul care revenise de câteva luni din străinătate

Pe 1 decembrie este Ziua mondială de combatere a SIDA. „Accentul trebuie pus pe cuvântul «combatere». Anual se înregistrează sute de cazuri noi ale persoanelor infectate cu HIV SIDA. Şi dacă anterior marea parte dintre acestea erau din categoria social-vulnerabilă, a consumatorilor de droguri etc., astăzi, observăm o răspândire a maladiei în rândul persoanelor care lucrează peste hotare. Acestea, când vin acasă, îşi infectează soţia, respectiv soţul”, a menţionat Igor Chilcevschi, preşedintele Ligii persoanelor infectate cu HIV SIDA.

Svetlana Panţa

Elena creşte în prezent un copil perfect sănătos, deşi în timpul sarcinii o măcina mereu gândul că va da viaţă unui băieţel condamnat la o boală incurabilă. S-a bucurat nespus de mult când testul de sarcină i-a arătat două linii. Un alt test, făcut deja la spital, i-a arătat că este seropozitivă. „Nu înţelegeam ce se întâmplă. Medicul m-a întrebat unde e soţul meu? La acel moment încă nu eram căsătorită cu tatăl copilului”, îşi aminteşte Elena. Femeia i-a spus concubinului despre diagnosticul său şi acesta a recunoscut că, în timp ce se afla la Moscova, a înşelat-o. „M-a rugat să-l iert. Nu am avut de ales. M-am gândit că îmi va fi foarte greu să mă mărit cu un alt bărbat, dacă sunt bolnavă”, spune tânăra de 27 de ani.

„De ce este vinovat copilul?”

Sergiu şi Elena s-au căsătorit. Copilul este sănătos, însă părinţii săi consideră că, pe viitor, când va merge la grădiniţă, la şcoală, va avea nevoie de asistenţă medicală, deoarece ar putea fi discriminat. „Am auzit cu ce probleme se confruntă copiii părinţilor diagnosticaţi cu SIDA. E groaznic cum sunt trataţi copiii de lumea din jurul lor doar din cauza că mama sau tata au făcut o greşeală care le-a costat sănătatea. De ce este vinovat copilul că părinţii săi sunt bolnavi de SIDA?”, se întreabă Elena.

Potrivit lui Igor Chilcevschi, în situaţia Elenei s-au pomenit sute de persoane care au fie soţul, fie soţia plecaţi la muncă peste hotare. „Toţi suntem oameni vii. Dacă eşti plecat timp de mai bine de un an, este foarte dificil să fii fidel. În acest sens, i-aş îndemna pe toţi cei care revin acasă să treacă testul de verificare a SIDA. Această infecţie nu are simptome şi omul poate afla că este infectat peste ani buni, atunci însă poate fi prea târziu. Dacă este depistată la timp, persoana nu are decât să primească medicamente, absolut gratis, care nu vor permite agravarea stării sănătăţii”, a menţionat Chilcevschi.

„Nu suntem dinozauri. Suntem la fel ca voi”

Pe Igor Chilcevschi, preşedintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV SIDA, l-am cunoscut la lansarea Centrului Social Regional pentru susţinerea persoanelor seropozitive, care, acum câteva luni, a fost deschis la Tiraspol. Atunci grupul de jurnalişti prezenţi la eveniment, la un moment dat, au întrebat organizatorii: „Da’ unde sunt pacienţii?”. „Aţi crezut că veţi vedea dinozauri?”, a întrebat atunci Chilcevschi şi a început să ne prezinte persoanele care trăiesc cu virusul HIV.

„Suntem la fel ca voi”, a menţionat preşedintele Ligii. Igor are 49 de ani, din care 16 spune că duce un mod sănătos de viaţă. După ce a fost diagnosticat cu SIDA, a conştientizat cât de important pentru un om este sistemul imunitar. „De 15 ani trăiesc cu statut deschis, adică nu ascund că sunt seropozitiv. Ce spune lumea? Unii au o atitudine bună, alţii mai puţin bună, unii însă au o atitudine nebună”, ne-a spus preşedintele.

Igor recunoaşte că discriminarea rămâne a fi o problemă, în special atunci când vorbim de lucrătorii medicali. Însă niciun doctor nu a ajuns în instanţa de judecată, fiind acuzat că a refuzat să acorde ajutor medical unei persoane infectate cu SIDA, deşi cazuri sunt foarte multe. „Le este frică să-i dea în judecată pentru că tot pe mâna medicilor vor ajunge, iar între aceştia există solidaritate colegială”, a menţionat Chilcevschi.

I-au învăţat cum să se drogheze

„Persoanele diagnosticate cu SIDA sunt mai puţin discriminate decât persoanele care suferă de alte maladii”, consideră Tatiana Taranova, care de mai bine de zece ani a fost diagnosticată pozitiv. Femeia ne-a dat şi un exemplu. „Când unei persoane îi spun că are SIDA, se adună imediat vreo trei psihologi şi îi explică «Viaţa merge mai departe». Se lucrează cu rudele ca să-l accepte, să nu-l marginalizeze. Vecinul meu s-a spânzurat după ce medicul i-a spus că are cancer şi i-a mai rămas puţin de trăit”, spune femeia indignată.

De la Tatiana am aflat şi ce măsuri de combatere a creşterii numărului de persoane seropozitive s-au întreprins în stânga Nistrului: „Am realizat un filmuleţ prin care am învăţat tinerii cum să se drogheze corect pentru a nu se infecta cu SIDA. Nu vă pot spune ce val de nemulţumiri a urmat. Pentru noi este important că, după acest filmuleţ, numărul de cazuri de infectare în rândul narcomanilor a scăzut, iar ei câţi au fost cam atâţia au şi rămas. Calea de bază a transmiterii acestei boli rămâne a fi sexul neprotejat”.

Persoanele seropozitive preferă de obicei să nu spună în ce circumstanţe s-au infectat, însă vorbesc deschis despre viaţa grea care îi aşteaptă pe cei care nu au grijă de sănătatea lor. „Dacă ai fost indiferent faţă de sănătate, nu te aştepta că după infectare vei fi tratat cu înţelegere. Autorităţile vor întreprinde probabil măsuri de combatere a creşterii numărului persoanelor cu HIV, vor face mecanisme, însă ele vor fi inutile atâta timp cât fiecare om în parte nu va înţelege că trebuie să-şi trăiască corect viaţa”, a spus în cele din urmă Igor Chilcevschi.

Situaţie alarmantă în zona rurală
Anual, numărul persoanelor diagnosticate cu HIV SIDA a crescut cu 700 de persoane
Potrivit „Buletinului informativ” al Centrului Național de Sănătate Publică, în Republica Moldova, în şase luni ale anului curent, au fost înregistrate 417 cazuri noi de infectare cu HIV, inclusiv în raioanele de Est ale republicii – 156 cazuri, ceea ce este mai mult comparativ cu perioada de referință a anului trecut (375 cazuri, inclusiv în regiunea separatistă (114)).

Cele mai multe cazuri noi de infecție cu HIV au fost înregistrate în municipiile: Chişinău şi Bălţi – câte 47 de cazuri, la Tiraspol – 60, Bender – 22 și în raioanele Râbniţa – 37 de cazuri, Slobozia – 25, Cahul – 16, Soroca – 10, Făleşti şi Teleneşti câte nouă cazuri. În perioada de referinţă, diagnosticul infectării cu HIV a fost confirmat la 48 de gravide şi la patru copii născuţi din mame HIV-pozitive. Ca şi în 2011, predomină calea heterosexuală de transmitere a infecţiei cu HIV. Din numărul total de cazuri depistate, 209 s-au înregistrat în rândul bărbaţilor şi 208 în rândul femeilor. Pe segmentul de vârstă 15–24 de ani au fost depistate 67 de persoane, ceea ce constituie 16,05% din numărul de cazuri înregistrate în acest an.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că în R. Moldova sunt infectate cu HIV aproximativ 8000 de persoane. Menţionăm, acestea sunt cazurile înregistrate. Numărul real al persoanelor seropozitive ar putea fi mult mai mare. Anual, sunt diagnosticaţi cu HIV aproximativ 700 de persoane. Numărul rămâne a fi constant.
„Este o problemă şi o tendinţă de extindere a acestei infecţii în sectorul rural, aproximativ 40% sunt persoane înregistrate în sectorul rural”, a declarat ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi.

 

 

 

The following two tabs change content below.