Stop: Electorală! Start: Negocieri!

La patru zile de la alegerile parlamentare de duminica trecută, Partidul Liberal Democrat nu a pregătit încă o ofertă concretă pe care să o înainteze liberalilor şi democraţilor şi în baza căreia să fie creată viitoarea alianţă de guvernare. Totuşi negocierile dintre cele patru partide care au acces în Parlament au şi început neoficial. Potrivit presei, zilele acestea au avut loc câteva întâlniri secrete între democraţi şi comunişti şi între democraţi şi liberal-democraţi. Liberalii lui Mihai Ghimpu rămân deocamdată în afara jocului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a promis însă că se va întâlni astăzi cu omologul său din PL.

Întâlnire-fulger

Ultima întâlnire secretă deconspirată de presă a avut loc ieri, la amiază, într-un restaurant din centrul capitalei. La ea au participat fruntaşii PLDM: Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea, şi grupul de lucru al PD: Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vlad Plahotniuc. Deşi au evitat declaraţiile de presă, participanţii la „prânzul de taină” au precizat că în cadrul întâlnirii nu s-au discutat funcţii sau alte lucruri de principiu pentru crearea viitoarei alianţe. „Acum doar stabilim relaţii cu viitorii parteneri. Vom avea încă multe alte întrevederi”, a anunţat Vlad Filat. Marian Lupu a comunicat la rândul său că au avut o întâlnire fulger în care au discutat despre situaţia postelectorală, nu şi despre coaliţii.

Ghimpu aşteaptă

Reprezentanţii Partidului Liberal au aflat de la televizor despre întâlnirea dintre liberal-democraţi şi democraţi. „Noi încă nu am fost contactaţi de nimeni. Aşteptăm să ne telefoneze Filat”, ne-a spus Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL. El susţine că PLDM încă nu a înaintat o ofertă pentru crearea viitoarei coaliţii de guvernare. Anterior însă liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a lăsat să se înțeleagă că mizează pe una dintre cele trei funcţii de stat. „Nu va mai fi ca data trecută, când am zis – luați ce doriți. La una din cele trei funcții din stat vom pretinde indiscutabil”, a declarat Ghimpu în cadrul unei emisiuni de la Publika TV. De asemenea, liderul PL a anunţat că este gata să plece şi în opoziţie.

Vlad Filat a promis să se întâlnească astăzi şi cu Mihai Ghimpu.

Plahotniuc negociatorul

În timp ce Ghimpu aşteaptă, democraţii par a fi în treburi. Deşi nu recunosc oficial, mai multe site-uri din R. Moldova au scris în ultimele zile despre întâlniri secrete pe care le-ar fi avut Vlad Plahotniuc cu fruntaşii PCRM. Agenţia de ştiri Infotag a anunţat miercuri că businessmanul s-ar fi întâlnit marţi seara cu Vladimir Voronin într-un restaurant din Chişinău. Despre ce s-a discutat la acea întâlnire nu se cunoaşte. Plahotniuc şi Voronin neagă că ar fi avut o asemenea întrevedere.

Alte speculaţii apărute zilele acestea în presă îl vizează tot pe Plahotniuc care se zice că ar fi ieşit la vânătoare de deputaţi comunişti. Omul de afaceri ar încerca să racoleze patru deputaţi „roşii” pentru ca, în eventualitatea unei coaliţii cu PLDM şi PL, democraţii să îşi asigure numărul necesar de voturi pentru alegerea lui Lupu în funcţia de preşedinte al republicii.

Ţinta sunt parlamentarii comunişti Eduard Muşuc, Igor Dodon, Sergiu Stati şi Veaceslav Bondari. Aceştia însă dau asigurări că nu vor trăda.

Negocierile vor începe săptămâna viitoare?

Negocierile oficiale pentru crearea noii coaliţii de guvernare ar putea începe săptămâna viitoare, după ce liberal-democraţii vor avea întâlniri bilaterale cu liberalii şi comuniştii. „Înainte de a purcede la negocieri, trebuie să ştim care sunt aşteptările fiecăruia dintre cele trei partide. După crearea alianţei, vom elabora şi un document care să conţină toate angajamentele de guvernare pe care ni le vom asuma”, ne-a declarat prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase. Potrivit lui, PLDM nu are şi nici nu va avea un set de propuneri cu care să meargă la negocieri. Precizăm că preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat ieri că formaţiunea ar putea respinge orice coaliţie dacă „nu i se va propune o prezenţă serioasă în cadrul acesteia”. La rândul său, Vlad Filat declară că nu mai acceptă şantajul.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.